Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uspešna godina za "Kablove"

Iako je u restruktuiranju, Industrije kablova u Jagodini postiže veoma dobre proizvodne i izvozne rezultate i servisira sve obaveze prema državi i zaposlenima.

Novi Zakon o privatizaciji, koji bi trebalo da se usvoji, znatno će uticati na sudbinu Industrije kablova u Jagodini, koja, iako u restruktuiranju, postiže veoma dobre proizvodne i izvozne rezultate i servisira sve obaveze prema državi i zaposlenima, ocenio je generalni direktor ovog preduzeća Ratko Vučurović.

"Kablovi" zapošljavaju 2.150 radnika, čime spadaju među firme u Srbiji sa najviše zaposlenih.

Najava završetka restruktuiranja do kraja juna ove godine dodatno otežava poslovanje firmama u restruktuiranju, kaže Vučurović, dodajući da kupci njihovih proizvoda sada traže nove garancije, da bi im dali avans.

I pored svih teškoća, na domaćem i stranom tržištu, "Kablovi" su prošle godine proizveli 8.900 tona kablova, 1.900 tona više nego 2012. i izvezli kablova u vrednosti 24.000.000 evra, što je oko 50 odsto više nego 2012, rekao je Vučurović Tanjugu.

Prema ostvarenom izvozu "Kablovi" su na sedmom mestu među deset najvećih izvoznika iz Šumadije i Pomoravlja, a kablovi iz Jagodine stigli su i do Ekvadorijalne Gvineje, pokazuju podaci Regionalne privredne komore.

"Na početku 2013. godine predvideli smo sve teškoće koje nas očekuju, angažovali raspoložive resurse, pre svega na izvoz, pripremili planove, ciljno tržište i proizvode, i ostvarili, obzirom na uslove poslovanja, dobro rezultate", rekao je Vučurović.

Posebno dobar izvoz ostvaren je na tržište Ruske Federacije i to kablova za naftnu industriju koji su veoma profitabilna i tražena roba na tom tržištu, istakao je Vučurović.

Planiramo da i u 2014.godine nastavimo trend povećanja proizvodnje i izvoza, dodao je Vučurović i podsetio da je "Kablovima" "na početku prošle godine iz Ministarstva finansija obećano 10 miliona evra za investicije, ali da tih sredstava nije bilo".

Industrija kablova u Jagodini redovnu proizvodnju počela je pre 58 godina, a jedan od godinama rukovodećih ljudi u tom preduzeću Radomir Košanin ističe da je fabrika tada izgrađena "bez dovođenja stranih investitora i bez subvencija za otvaranje radnih mesta".

"Nije bilo ni agencija i fondova kao danas. Podigle su je omladinske brigade koje su dolazile iz svih krajeva Srbije. Na rukovodeća mesta su postavljeni najsposobniji stručnjaci u oblasti metalurgije, mašinstva i tehnologije sa kojima je država tada raspolagala", podseća Košanin.

On je napomenuo da je "rekordna proizvodnja od 113.760 tona, uz najveću vrednost izvoza od 139,9 miliona dolara, ostvarena 1992.godine. Na kraju 1986.godine u fabrici je radilo 9.665 radnika što je najviše od njenog osnivanja".Kina ulaže 100 mlrd EUR na Balkanu - Beograd centar za sve projekte

Kina planira da u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investira 10.000 milijardi evra, a dogovoreno je da Beograd bude centar za sve projekte koji će Kinezi realizovati u oblasti infrastrukture u regionu, izjavio je Tanjugu ministar prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Kina je, na osnovu već predloženih projekata, spremna da na Balkanu investira 100 milijardi evra, a u perspektivi žele da ulože čak 10 hiljada milijardi, jer se očekuje prijavljivanje mnogih velikih razvojnih projekata, precizirao je Bačević.

To što je Beograd određen da bude centar za sve projekte koji se tiču infrastrukture, a koje Kinezi planiraju da realizuju u 16 zemlja centralne i istočne Evrope, sjajna je vest za naše građane i za sve dobronamerne ljude, istakao je Bačević.

On je precizirao da će se u Beogradu dogovarati svi infrastrukturni projekti, koji će se realizovati u regionu, kao kineske investicije, bilo kroz strateška partnerstva, koncesije ili na bilo koji drugi način.

On očekuje da će se Vlada Srbije vrlo brzo odrediti o tome da Beograd postane centar za sve kineke infrastrukturne projekte u regionu, podsetivši da se o tome razgovaralo i da je ta ponuda prihvaćena, kao gest dobre volje kineske strane, na samitu u Bukureštu 14. decembra, kada su se zvaničnici 16 zemalja centralne i istočne Evrope sastali sa kineskim premijerom i razgovarali o ekonomskim projektima.China invests 100 billion EUR in the Balkans - Belgrade, as the Center for all projects

China plans to invest 10.000 billion EUR in the countries of Central and Eastern Europe in the coming period, and it has been agreed that Belgrade will be the center for all projects the Chinese will implement in the field of infrastructure in the region, according to the statement given by Minister of Natural Resources, Mining and Spatial Planning, Milan Bacevic, to Tanjug.
Based on already proposed projects, China is ready to invest 100 billion EUR in the Balkans, and in the future they tend to invest even 10.000 billion, as it is expected application of many large development projects, explained Bacevic.
The fact that Belgrade has been chosen as the center for all infrastructural projects planned by the Chinese in 16 countries of Central and Eastern Europe, is a great news for our citizens and all good natured people, Bacevic pointed out.
He explained further that Belgrade will be the base for discussions on all infrastructural projects to be implemented in the region, as Chinese investments, whether as strategic partnerships, concessions or any other types of cooperation.
He expects that the Government of Serbia will soon conclude on this matter, reminding that this has already been discussed about and the offer has been accepted, as a guest of good will by the Chinese side, on the Summit held in Bucharest, on December, 14, when representatives of 16 countries of Central and Eastern Europe met with the Chinese Prime Minister and discussed economic projects."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta