Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Zaduvavanje" peći u Železari

U Železari Smederevo se popodne očekuje "zaduvavanje", odnosno pokretanje rada visoke peći broj dva nakon remonta, najavljeno je danas iz tog preduzeća.

Šef kabineta generalnog direktora i portparol Železare Dušanka Ranković rekla je Tanjugu da bi prva količina tečnog gvožđa mogla za dva do tri dana sa stigne do čeličane. To je prvo pokretanje peći nakon remonta u novembru i decembru, dodala je ona.

Ranković nije mogla da precizira dalje planove kada je u pitanju proizvodnja, ali je navela da je osnovni plan da se omogući proizvodnja od 70.000 do 75.000 tona.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012., kada je dotadašnji vlasnik američki Ju-Es stil odlucio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene celika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Smederevska Železara pod imenom Sartid prodata je u martu 2003. Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do pocetka 2012. godine bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.Uskoro besplatne akcije EPS-a

EPS će sigurno postati akcionarsko društvo u prvom kvartalu 2014, što će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća, kaže ministarka energetike.

Zorana Mihajlović je agenciji Beta kazala da će se prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo u državnom vlasništvu steći uslovi da se odredi kolika će biti vrednost akcije i po koliko će besplatnih akcija dobiti građani i sadašnji i bivši radnici preduzeća.

"EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za prodizvodnju i regionalno je dobro postavljeno", ocenila je ministarka.

Ona je ocenila i da je u poređenju s drugim javnim preduzećima EPS odmakao u reformama, ali da, po njenom mišljenju, mora da bude efikasniji.

Prema njenim rečima, formirano je preduzeće EPS snabdevanje, što je prvi korak u organizacionom reformisanju i urađeno je dosta na finansijskom reformisanju tako da više ne može da se govori o EPS-u kao o preduzeću u "neverovatnom minusu".

"Vrlo je moguće da će EPS 2013. godinu završiti pozitivno i to ne samo knjigovodstveno, već zato što je uradio finansijsko reformisanje", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da ono što nedostaje EPS-u jeste ulaganje u proizvodnju, pre svega u distributivnu mrežu, jer skoro da postoje različiti naponski nivoi u zemlji zato što nije izgrađena distributivna mreža.

"Potreba su ulaganja, ali EPS je jedan od sistema koji u budućnosti može da donese korist Srbiji, odnosno akcionarima", kazala je Mihajlovićeva.Soon free EPS shares

Power Industry of Serbia (EPS) is definitely becoming a share holders company in the first quarter of 2014, which will provide free shares for the citizens, says Minister of Energy.
Zorana Mihajlovic stated for BETA Agency that with the transmission of EPS into a share holders company in state's property, it will be possible to set the value of shares and the amount of free shares given to citizens, present and former employees at the company.
'EPS' is a company that can accomplish a great value of shares, it represents an entity with balanced relation of hydro and thermal capacities for production and well regional placement' the Minister estimated.
She also said that comparing to other public enterprises EPS has come further in reformation, but at the same time according to her opinion it should act more efficiently.
The first step in organizational reform was the formation of the company 'EPS Supply' and a lot has been done on financial reformation thus we cannot point to EPS as the company in 'unbelievable debt'.
- It is highly likely that EPS will end 2013 with a positive result and not only in accounting, but due to financial reforms, pointed out Mihajlovic.
She stated that the only thing missing was investment in production, among all in the distributive network, as right now we have almost different power levels in the country due to the lack of distributive network.
-We need investments, but EPS is one of the systems that can bring benefit to Serbia in the future, and its share holders, said Mihajlovic."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta