Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gorenje" priikuplja ponude za kupovinu obveznica u visini 50 mil EUR
Slovenski proizvođač kućnih aparata "Gorenje" od 1. do 6. oktobra prikupljaće obvezujuće ponude za kupovinu svojih petogodišnjih obveznica, objavio je koncern iz Velenja.

"Gorenje" se na izdavanje obveznica kojima želi "raspršiti" svoje izvore finansiranja, do sada limitirane samo na bankarske kredite, odlučilo po prvi put. Na ovaj način "Gorenje" želi da prikupi 50 mil EUR.

Može se uplatiti najmanje 10 obveznica po pojedinačnoj ceni od 1.000 EUR. Kamatna stopa iznosi 3,85% godišnje i znatno je viša od kamata koje nude banke na depozite, navode u "Gorenju".

Slovenski koncern za obveznice jamči svojom celokupnom imovinom, a uplate se vrše preko finansijske skupine "Alta", Nove Ljubljanske banke (NLB) i Nove kreditne banke Maribor (NKBM).


Prodaje se srpski operator Targo Telekom
Proces prodaje srpskog telekomunikacionog operatora Targo Telekoma d.o.o, sa mrežom koja obuhvata oko 1.200 kilometara optičkih kablova, u toku je i očekuje da se da će prodaja biti sprovedena na aukciji koja bi trebalo da se održi krajem 2014. godine.

Vlasnik mreže, Targo Telekom d.o.o, angažovao je NetBid Industrieauktionen AG da sprovede prodaju, navodi se u saopštenju.

Mreža poseduje najveći prenosni kapacitet za međunarodnu razmenu podataka, a omogućava potpuno nezavisno korišćenje širom Srbije, što je, zajedno sa kvalitetom servisa Targo Telekoma, ključna stavka u konkurentnosti, podseća se u saopštenju.

Više od 160.000 domaćinstava mogu istog trenutka da se priključe na internet velike brzine u Beogradu, a celokupni tržišni potencijal za Beograd iznosi oko 540.000 domaćinstava.
"Kupovina ove savremene srpske optičke mreže daće investitorima odličnu priliku da se uključe u rastuće tržište Srbije, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Visoki propusni opseg mreže i prenosni kapacitet čine je zanimljivim kandidatom na polju prenosa podataka, pre svega kao nosioca podataka za međunarodne telekomunikacione i internet kompanije, velike firme i državne institucije", istakao je član Upravnog odbora NetBid AG iz Hamburga, Tim Langenfeld.

Iako je proces prodaje i dalje otvoren za dodatne ponuđače, prvih nekoliko zainteresovanih već su počeli sa pripremama za kupovinu.

Centralni deo infrastrukture je 850 kilometara duga okosnica mreže, koja pokriva Srbiju od severa do juga, i od istoka do zapada.

Prodaja će uključivati Metronet, koji obuhvata oko 500 kilometara u gradskom području Beograda.

Mrežni operator Targo Telekom d.o.o, filijala slovenačke Nuba kompanije za savetovanje u investiranju, izgradila je mrežu od 2008. do 2012. godine.

Prodaja će biti sprovedena kao deo otvorene licitacije u organizaciji Netbid AG.


"Bambi" među liderima društveno-korporativne odgovornosti u Srbiji
Kompanija "Bambi" postala je novi član Foruma za odgovorno poslovanje, prve asocijacije društveno odgovornih kompanija u Srbiji, koja ima za cilj podsticanje razvoja društveno odgovornog poslovanja i uspostavljanje trajne i stabilne CSR prakse u domaćem poslovnom sektoru.

Kompanija "Bambi" je jedan od lidera na polju društvene odgovornosti i jedan od primera dobre prakse kroz brojne projekte koje sprovodi, kao i pojedinačne aktivnosti koje su usmerene na pomaganje zajednice u kojoj posluje. Kao član Foruma za odgovorno poslovanje, "Bambi" će zajedno sa ostalim kompanijama - članicama nastaviti dijalog sa državom i drugim akterima u cilju promocije društveno odgovornog poslovanja.


Nemci zainteresovani za rudarstvo i obnovljive izvore
Kompanije iz nemačke pokrajine Baden Virtemberg su zainteresovane da ulažu u oblast biomase, vetroenergije i rudarstva u Srbiji, najavili su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg Peter Fridrih.

Nemačka ima veliko iskustvo i lider je u oblasti obnovljivih izvora energije i najbrže je moguće realizovati zajedničke projekte iz te i oblasti rudarstva, upravljanja rudarskim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, uz veću zaštitu životne sredine, rekao je Antić Tanjugu, posle sastanka sa ministrom Fridrihom, kome je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm.

Antić je naglasio da je na sastanku konstatovano da ima puno prostora za zajedničke srpsko-nemačke projekte i da je značajno iskoristiti nemačka iskustva i nove tehnologije, posebno u rudarstvu, geologiji, hidroenergiji, obnovljivim izvorima energije i prečišćavanju otpadnih voda.

Razgovarano je i o mogućnosti organizovanja zajedničkog foruma o iskorišćenju hidroenergije i obnovljivih izvora energije radi međusobne razmene znanja, dodao je Antić.

Fridrih je precizirao da je na sastanku bilo reči o realizaciji projekata prečišćavanja otpadnih voda u Staroj Pazovi, iskorišćenja vetroenergije u Srbiji, po uzoru na jedan vetropark u Makedoniji, kao i o hidroenergiji i jednom projektu iskorišćenja biomase u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW).
"Naši investitori su spremni i traže mogućnosti ulaganja u Srbiji, koja je pred velikim izazovima da primeni evropske standarde i to zahteva velike investicije, zato smo spremni da pomognemo svojim iskustvima i ekspertizom", rekao je Fridrih Tanjugu, posle sastanka u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Za korišćenje biomase imamo konkretan projekat, jer Srbija ima dobre potencijale u toj oblasti i spremni smo da damo svoj doprinos, ali još nemamo konkretan rok početka realizacije tog projekta, rekao je Fridrih i dodao da u oblasti vetroenergije postoji jedan vetropark u Makedoniji po uzoru na koji Nemci žele da realizuju sličan projekat i u Srbiji, ali nije želeo da otkrije na kojoj lokaciji bi se gradio.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta