Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcionari i poverioci "Jugoremedije" u stečaju uputili novi zahtev za hitno sprovođenje reorganizaci
Akcionari i poverioci "Jugoremedije" u stečaju, uputili su u četvrtak (9. oktobra 2014. godine) novi zahtev Vladi i premijeru Vučiću za hitno sprovođenje kvalitetne reorganizacije ove zrenjaninske farmaceutske kompanije, jer svako dalje odlaganje vodi ka bankrotu.

- Uskoro će dve godine od pokretanja stečaja, a za to vreme samo poverioci, i to uglavnom iz redova radnika i akcionari, konstantno pokušavaju da sačuvaju fabriku i ubrzaju proces njenog oživljavanja - izjavio je Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca "Jugoremedije".

Podseća da su poverioci pokušali da podnesu plan reorganizacije Privrednom sudu u Zrenjaninu, ali ih lokalna samouprava u tome nije podržala. Pokrenuli su i pitanje nove procene koja je nedvosmisleno pokazala da fabrika vredi 68 mil EUR. Skoro dvostruko više od one koju je utvrdio stečajni upravnik i zbog čega je, navodno kao prezadužena, "Jugoremedija" završila u stečaju.

- Kao da nikom drugom nije stalo do "Jugoremedije" i njene proizvodnje lekova!? Zakupac "Union medic", koji je kao najveći poverilac zadužen za plan reorganizacije, u maju je prekinuo proizvodnju i otpustio radnike. Uporno se ne izjašnjava o planu, pa sumnjamo da je njegova želja bankrot - ističe Pecikoza, postavljajući i pitanje da li država ima načina da jasno odluči šta joj znači "Jugoremedija" i 42% državnog kapitala u fabrici?

Poverioci i akcionari insistiraju na sastanku sa predstavnicima Vlade, kako bi izneli svoje predloge i definisali ulogu države u očuvanju "Jugoremedije" i zaštiti javnog interesa.

Još poručuju - bankrot, ali i reorganizacija koja ne bi uvažila novo činjenično stanje utvrđeno procenom, spadaju u "rešenja" koja odgovaraju isključivo interesima pojedinaca koji hoće da dođu do vredne imovine "Jugoremedije" po bagatelnoj ceni!

Stečaj je decembra 2012. otvoren zbog duga od 26 mil EUR i procene da imovina fabrike vredi 22 miliona. Naknadna procena utvrdila je da fabrika vredi 68 mil EUR, što služi kao argument da je "Jugoremedija" namerno gurnuta u stečaj!


I Telekom sprema pare za budžet
Telekom Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvario neto dobit od skoro 10 milijardi dinara, što je za 2,2 milijarde više nego u istom periodu 2013.
Kako je Tanjugu rečeno, ta kompanija planira i obezbediće novac da, ukoliko statutarni organi prihvate takav predlog, isplati 9,6 milijardi dinara iz dobiti na ime dividendi.

Od toga bi sedam milijardi dinara bilo uplaćeno u republički budžet, a 2,6 milijardi dinara ostalim manjinskim akcionarima.

Da će deo profita uplatiti u budžet prethodno su najavili i prvi čovek Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić.

Telekom Srbije je u prvoj polovini ove godine imao ukupno 7,9 miliona korisnika ili 114.000 korisnika više nego u istom periodu lane.

"Rast broja korisnika zabeležen je u skoro svim segmentima poslovanja. Broj korisnika mobilne telefonije je veći za 80.000, ADSL interneta za 37.000, dok je IPTV korisnika za 71.000 više nego u junu 2013. godine", navode u Telekomu.

Jedini segment gde je zabeležen pad broja korisnika je, kažu, fiksna telefonija, što je trend i kod drugih operatora u Evropi.

Za period januar - jun 2014. godine, poslovni prihodi iznose 43,2 milijarde dinara.

"Ukoliko isključimo efekat smanjenja interkonekcijskih cena, koje su definisane od strane regulatornog tela, prihodi su na nivou uporednog perioda iz prošle godine", kažu u Telekomu.


Devizne rezerve 10.878 mil EUR u prvih sedam meseci 2014. godine
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra iznosile 10.878 mil EUR čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 310% i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je NBS.

U septembru veći devizni prilivi realizovani su po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 59,5 mil EUR, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 38,8 mil EUR i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 17,4 mil EUR.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 143,8 mil EUR i otplate duga MMF-u u iznosu od 67,4 mil EUR.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju septembra 8.001 mil EUR.

Septembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu bio je za 138,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu i iznosio je 595 mil EUR. Za prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.135,2 mil EUR.

Dinar je u septembru nominalno deprecirao prema evru 0,9%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 135 mil EUR radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, navedeno je u saopštenju.


Arrangement with IMF would gain trust from investors
The Serbian government efforts focused on the modernisation of the economy and society have to be raised, and a new arrangement with the IMF would help gain trust from investors for new ventures in Serbia, President of the Board of Directors of Societe Generale Srbija Goran Pitic has said.

The tension between the EU and Russia affects the financial markets, including the financial and banking system in Serbia, Pitic stated.

The negative influence is initially felt in the financial and commodity flows because of the EU's decisions to ban transactions to large companies and banks from Russia, but then there are also the fluctuations in foreign currency values, which has an effect on the foreign exchange market in Serbia, he told Tanjug.

"I believe the National Bank od Serbia is monitoring the financial flows and will use appropriate market instruments in accordance with its jurisdiction in order to ensure a relative stability of the market, especially the foreign exchange one," he pointed out.

The crisis that occur in the world affect small countries like Serbia through commodity flows, among other things, and Serbian companies export their mechandise to the strategically important Russian market, he noted.

The uncertain situation in geaostrategically important regions has made the Russian ruble unstable, which hurts the Serbian companies that export to Russia, he stated.

It is in general insterest to see the tension between the EU and Russia resolved as soon as possible, he believes.

"The situation is not simple at the moment," he said, stressing that it was necessary to strengthen the Serbian government efforts to modernise the economy and society, based on the concepts of an efficient state, competitive business environment and development of entrepreneurship.

"We have to do a lot more here in order to compensate in part for the risks that exist in Europe (the deflation in particular), including the relations with Russia," he said.

"The first good signal will be the upcoming budget review, which will hopefully be followed by an arrangement with the IMF that would definitely gain trust from investors when it comes to new ventures," Pitic feels.

The great floods that happened in May are certainly to blame for lower support for the economy this year, and the pace of changes was also reduced, but that should not be an excuse for delaying the reforms, he pointed out.

"Some things can be done regardless of natural disasters, and that is a reduction of the oversized administration and battle against government inefficiency and everything related to corruption and the gray economy," Pitic concluded.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta