Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Goldman Sachs" u trci za RTB "Bor"
Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" zainteresovano je čak 15 investitora, od kojih su četiri iz - Srbije, saznaju "Novosti". Među strancima, najviše je firmi iz Velike Britanije, a najpoznatija od njih je "Goldman Sachs", investiciona banka, iza čijeg pisma o zainteresovanosti je, očigledno, skriven neki veći investitor. Ova institucija, naime, pruža finansijske usluge velikim korporacijama, bogatim pojedincima, ali i vladama raznih država.

Sa spiska od 15 mogućih kupaca, koji su se javili našoj Agenciji za privatizaciju, svega je nekolicina iz metalskog sektora. Kanadski "Mundoro Capital", koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutan u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda. Osim nje, iz ove države se javila i kompanija "Reservoir Minerals", koja u Srbiji ima već 12 licenci za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka. Ova kompanija ima dozvole za istraživanje ruda i u Africi, u Kamerunu i Gabonu.

I zainteresovani investitor iz Amerike već je prisutan u našoj zemlji. "New generation power" iz SAD, bavi se, osim istraživanjem i vađenjem ruda, i energetikom u domenu obnovljivih izvora. Već postoje preliminarni sporazumi sa Republikom Srbijom i EPS-om oko energetskih projekata. Druga zainteresovana firma iz ove države,"Simon metalurgic", registrovana je u Delaveru, popularnoj američkoj ofšor zoni.I iz Belike Britanije pristiglo je pismo jedne od "sektorskih" kompanija. Reč je o firmi "Lundin mining", koja u oblasti metalske industrije ima razvijeno poslovanje i projekte u Portugaliji, Švedskoj, Španiji i SAD, gde proizvode bakar, cink, olovo i nikl. Ova kompanija ima i 24% udela u rudniku bakra i kobalta u Demokratskoj Republici Kongo.

Još je nepoznanica kakve su konkretne ponude, odnosno, kakve želje imaju investitori u pogledu RTB "Bor", a mogućnosti idu od strateškog partnerstva do kupovine dela imovine. Sudeći prema delatnostima kojima se bave mogući ulagači supotpuno različiti. Među srpskim firmama ima jedna konsultantska, "Tara consulting" iz Beograda, u vlasništvu Tomislava Živanovića, sa jednim zaposlenim i lanjskim profitom od 172.000 dinara. Tu je i "Stema Balkan consulting", takođe iz glavnog grada, sa dva zaposlena, vlasništvo Zorana Milinkovića, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. "Gama sistem" iz Požarevca, sa jednim zaposlenim, u vlasništvu Slobodana i Gorana Petrovića, registrovana je za postavljanje električnih instalacija i takođe je poslala pismo o zainteresovanosti za RTB "Bor". Za sve tri firme je karakteristično da su im direktori ujedno i vlasnici. Četvrta srpska firma je, u stvari - kineska.

Kinesko a naše

Jedna od četiri srpske firme, čiji su predlozi stigli na adresu Agencije za privatizaciju koja će biti zadužena za rešavanje sudbine RTB "Bor" je i "Betec Resources". Iako je preduzeće domaće, sa sedištem u centru Beograda, sva četiri njena vlasnika su iz Kine. Firma je specijalizovana za tehničko ispitivanje i analize, nema zaposlenih i lane je poslovala sa 3,4 miliona dinara gubitka.

Kompanije zaintereovane za RTB "Bor"

Velika Britanija: "Goldman Sachs", "Worthington Group Plc", "Lundin Mining", "The Energy Mining Advisory Partnership"

Srbija: "STEMA Balkan consulting", "Gama Sistem", "Tara Consulting", "Betec Resources"

SAD: "SIMON Metalurgic", "New Generation Power International"

Kanada: "Mundoro Capital", "Reservvoir Minerals"

Nemačka: "EES Group GmbH"

Bugarska: "PLC Partners"

Holandija: "Wetering II BV Z.B.G Capital N.V", zastupnik u Srbiji "Rockstone group"


Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Izvršni odbor je ocenio da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike. Aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu se u narednom periodu negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu, uključujući i Srbiju. Umeren rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

Izvršni odbor očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju od 4 ± 1,5% i u septembru iznosi 2,1%. Prema projekciji Narodne banke Srbije, i pored izostanka očekivane korekcije cena električne energije, inflacija će se do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica. Povratku inflacije u granice cilja doprineće niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru. S druge strane, niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku. To potvrđuje i niska bazna inflacija, koja se drugi mesec zaredom kreće ispod ciljanog okvira.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra.


Key Policy Rate Kept at 8.5%
At its meeting today, the NBS Executive Board voted to keep the key policy rate at 8.5%.

The Executive Board assessed that risks stemming from the domestic and international environment call for further caution in the pursuance of monetary policy. The current geopolitical tensions, including the expected further monetary tightening by the Fed, may adversely affect capital inflows into countries of the region, including Serbia. Moderate growth in the country’s risk premium and depreciation pressures, prevailing in almost all countries of the region over the past several months, are indicative of reduced appetite of foreign investors.

The Executive Board expects that the adoption and consistent implementation of fiscal consolidation measures and structural reforms will affect positively the foreign investors’ perception of Serbia, which may strengthen resilience to the above external risks and positively affect the country’s risk premium in the coming period.

Year-on-year inflation is gradually returning towards the target of 4±1.5%. It equalled 2.1% in September. According to the NBS projection, though the expected adjustment of electricity prices did not take place, inflation will return within the target tolerance band by the year-end, and will move within the band throughout 2015. Inflation’s return within the target band will be aided by the low base and gradual waning of the disinflationary effect owing to low food production costs, as confirmed also by the positive contribution of food prices to year-on-year inflation in September. In contrast, low aggregate demand, underpinned by new fiscal consolidation measures, remains the main disinflationary factor in the medium run. This is borne out also by low core inflation, trending below the target band for the second month in a row.

The next rate-setting meeting will be held on 13 November 2014.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta