Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija neće bankrotirati
Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić izjavio je da i da će država redovno finansirati sve svoje obaveze.

"Mislim da je krajnje vreme da se prekine sa bilo kakvim spekulisanjem o bankrotu Srbije, neće ga biti. Naša Vlada radi sve što treba da do toga ne dodje. Redovno ćemo finansirati sve svoje obaveze, a mere koje ćemo primeniti u narednom periodu samo će pojačati stabilnost i održivost naših javnih finansija na dugi rok", kazao je Drčelić za novi broj Magazina Biznis.

Drčelić je istakao da nema razloga za brigu i da će plan mera štednje koji Vlada najavljuje biti dovoljan da preokrene trend rasta javnog duga.

"Mere će sigurno na srednji rok dati rezultate i stabilizovati učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP)", rekao je on i dodao da bi istovremeno trebalo da dodje i do oporavka privrede u srednjoročnom periodu.

Drčelić se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta da država ima krizu likvidnosti, jer je izdvajanje za servisiranje duga i deficita premašilo 15 odsto BDP i iznosi više od pet milijardi evra, što je 17 procenata BDP-a.

On smatra da se takvi zaključci ne mogu donositi na osnovu jednog ili nekoliko parametara, navodeći da se za to, pored ostalog, uzima u obzir specifičnost pojedinih država, kao što je vlasnička struktura hartija od vrednosti koje dospevaju za naplatu, kao i poverenje investitora.

Prema njegovim rečima, isplata petogodišnjih državnih evroobveznica, koje dospevaju 2017. godine u vreme kada je najavljeno zaustavljanje rasta javnog duga, neće biti problem.

Drčelić je objasnio da će do 2017. Vlada voditi kredibilnu fiskalnu politiku i neće biti problem da se uradi reemisija evroobveznica Srbije 2017. i emituje nova evroobveznica.

On je kazao da Srbija trenutno nema potrebu za emitovanjem novih evroobveznica, ali je naglasio da će se razmotriti izdavanje novih evroobveznica Srbije radi prefinansiranja budžetskih potreba za 2015. godinu.

U Upravi za javni dug očekuju da se u toku poslednjeg kvartala ove godine na domaćem finansijskom tržištu putem emisija hartija od vrednosti povuče dodatnih 400 miliona evra.


Železara Smederevo: Radnici željno čekaju Amerikance
"Esmark stil grupa" čeka odgovor na ponudu za partnerstvo sa državom Srbijom
NAJOZBILjNIJI kandidat za preuzimanje Železare Smederevo je "Esmark stil grupa" koja državi nudi strateško partnerstvo. Ponuda američkog partnera je na stolu Vlade Srbije, i odluka o njoj bi trebalo da se donese uskoro, a najkasnije do kraja godine, saznaju "Novosti". Kamen sa srca pao je radnicima nakon što im je premijer Aleksandar Vučić nedavno saopštio da država stoji uz fabriku i da ona neće biti zatvorena, što bi značilo ekonomsku eutanaziju za čitav grad. Premijer je, takođe, odgovorio na drugo najosetljivije pitanje - rekavši da neće biti otpuštanja.

- Radnici su prezadovoljni dobrom vestima - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo. Premijer je obećao da niko neće ostati bez posla, kao i da će fabrika raditi jer je potrebna Srbiji za razvoj metalskih kapaciteta, napominje Gujaničić.

Sindikati nisu upoznati o detaljima pregovora države i partnera, ali Gujaničić navodi da ovde priželjkuju partnera kakav je bio "Ju-Es stil". Ta želja mogla bi i da im se ostvari, jer su, i prema rečima predsednika Vlade, pregovori sa američkom "Esmark grupom" otišli veoma daleko.

- Zaposleni su spremni da odgovore na sve zahteve strateškog partnera, u punoj su radnoj kondiciji, kvalifikovani i ništa manje kvalitetni od radnika evropskih čeličana - kaže predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.

"Esmark", koji od maja pregovara sa državom, nema nameru da kupi fabriku, već nudi partnerstvo državi. Do sada su stigle čak tri ponude. Poslednja ponuda sada čeka odgovor Radne grupe za Železaru i Vlade.

Amerikanci su ponudili ostvarljiv biznis-plan za prvih 36 meseci. Oni planiraju rad obe visoke peći. Prema planu, druga visoka peć, koja je ugašena još pre dve i po godine, mogla bi da se pokrene u roku od šest meseci od preuzimanja čeličane. Otpuštanja neće biti.


PROIZVODNjA

ZBOG krize na tržištu čelika, Amerikanci su preprodali fabriku državi za jedan dolar početkom 2012. godine. Od tada do danas, radi sa jednom od dve visoke peći, sa povremenim zastojima i mesečnom proizvodnjom do 60.000 tona, što je trećina nekadašnjih kapaciteta.


Srbija dobila Odbor za investicije
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je Srbija prva u regionu osnovala Nacionalni odbor za investicije Vlade.

Odbor će se baviti pripremom i realizacijom važnih strateških infrastrukturnih projekata.

"Srbija je prva u regionu koja je primenila ovako sistematičan pristup pripreme projekata", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare dodavši da je formiranje ovog tela pozitivno ocenjeno i u izveštaju Evropskle komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Ministarka je rekla da je to telo veoma važno, jer će ono praviti prioritete za infrastrukturne projekte. Joksimović je kopredsedavajući tog tela zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Direktor generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje zadužen za Srbiju Žan Erik Pake rekao je da je fondom IPA2(2014-2020) određeno 1,4 milijarde evra za Srbiju. On je dodao da novac iz IPA fondova, za koje će Srbija konkurisati, mogu da pomognu konkurentnost i privredu naše zemlje.

Nacionalni odbor za investicije baviće se planiranjem, pripremom i implementacijom nacionalnih infrastrukturnih investicija. Taj odbor će biti forum za diskusiju i formulisanje finansijskih planova za svaki korak u veza sa pripremom infrastrukturnih projekata koji mogu da budu predstavljeni potencijalnim investitiorima i donatorima.


Postavljene smernice za prodaju Hypo Alpe Adria banke na Balkanu
Skupština akcionara Hypo Alpe Adria banke postavila je smernice za prodaju ćerki-banaka u jugoistočnoj Evropi.

Akcionari su, na sinoć održanoj sednici Skupštine, odlučili da se "SEE holding" sa svim ćerkama bankama na Balkanu preda posebnom pravnom licu u državnom vlasništvu, a da ostatak Hypo banke izvan Balkana pređe u banku za razgrađivanje, što podrazumeva da će se nerentabilne poslovne jedinice postepeno gasiti. Za to će i dalje biti neophodan državni novac, za obezbeđivanje potrebnog kapitala.

Kako prenosi agencija APA, izmešteni "SEE Holding AG" sa bankama na Balkanu ubuduće će delovati kao Hypo Group Alpe Adria AG, i trebalo bi da bude prodat tokom ovog meseca.

Trenutno se vode razgovori sa jednim ponuđačem, američkim fondom "Advet".

Predsednik upravnog odbora Hypo banke, Aleksander Piker, smatra odluku Skupštine akcionara važnim formalnim korakom kojim su stvoreni uslovi za razgrađivanje banke.

Hypo radi na tome da što je moguće više smanji troškove razgrađivanja banke po poreske obveznike, dodao je on.

Ukoliko sve bude teklo po planu, prodaja ćerki banaka na Balkanu, odnosno potpisivanje odgovarajućeg kupoprodajnog ugovora, trebalo bi da se obavi pre 30. oktobra, tvrdi APA.


Guidelines for the sale of Hypo Alpe Adria bank in the Balkans set
The Shareholder Assembly of the Hypo Alpe Adria banka has set guidelines for the ssale of he daughter-banks in SEE.


At the last night’s Assembly meeting, the shareholders decided that SEE holding with all daughter banks iin the Balkans should be delivered to a special state-owned legal entity and that the rest of the , Hypo bank outside the Balkans should move into the bank for decomposition which means that unprofitable branch offices will gradually be shut down. State-owned funds will still be necessary for that in order to provide essential capital.


As the APA reports, relocated "SEE Holding AG" with banks in the Balkans will in the future act as Hypo Group Alpe Adria AG and it should be sold this month.

President of the Managing Board at Hypo bank, Alexander Piker, considers the decision of the Shareholder Assembly an important formal step which generates terms for the bank decomposition.

Hypo is working on bank decomposition costs cuts for tax payers as much as possible , he added.

If everything runs smoothly, sale of daughter banks in the Balkans, i.e. signing of adequate sale contract, should be done before October 30, APA claims.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta