Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ukrajinci hoće da kupe deo FAP-a
Ukrajinska kompanija koja se bavi proizvodnjom delova za kombajne dostavila je pismo o namerama za privatizaciju dela Fabrike automobila Priboj, saznaje „Blic“.

Mada se ime drži u tajnosti, iz FAP-a je procurilo da je ova kompanija partner najvećim svetskim brendovima u industriji poljoprivredne mehanizacije. Poseduje dve fabrike - jednu u Ukrajini, drugu u Nemačkoj koje jedna drugu dopunjuju proizvodnim programom.


Namera je da u Priboju otvore i treću koja bi, kako je navedeno, uposlila 100 radnika.


- Interesuju se za pogon koji nije u poslovnim planovima firme „Sisu Auto“ iz Finske, gotovo sigurno budućeg vlasnika FAP-a. U pitanju je hala koja se nalazi u prizemlju upravne zgrade preduzeća, deo nekadašnje mehaničke obrade koja je najstariji pogon u kompleksu FAP-a - kaže izvor „Blica“.


Nekoliko ponuda, saznajemo, stiglo je i za pribojsku fabriku „Sedišta“, takođe sa statusom u restrukturiranju. Za najozbiljnijeg među potencijalnim kupcima važi jedna firma iz Italije koja izrađuje sedišta za motorna vozila i vozove.


Srbija, Makedonija i Albanija osnovale osiguravajuću kompaniju "Evropa RE"
U Srbiji je počela da posluje kompanija "Evropa RE" za reosiguranje nekretnina u slučajevima prirodnih katastrofa čiji su osnivači i većinski akcionari vlade Srbije, Makedonije i Albanije.

Ta kompanija, koja će raditi uz kreditnu pomoć Svetske banke, ali i Evropske unije, UN, švajcarskog sekreterijata za ekonomske poslove i nemačke agencije GEF, uručila je već prvu polisu kombinovanog osiguranja od poplava i zemljotresa, domaćinstvu iz Obrenovca, koje je teško oštećeno u majskim poplavama.

Kako je istaknuto na otvaranju druge regionalne konferencije o osiguranju u Beogradu, na tržištu Srbije kompanija "Evropa RE" će za početak, polise osiguranja plasiratii preko "Energoprojekt garant osiguranja".

Predsednik Upravnog odbora "Evropa RE" Hajncjerg Apenceler istakao je da ta kompanija predstavlja jedinstveni model saradnje država u regionu, ali i države i privatnog sektora, kao i da će raditi po švajcarskim standardima.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak te kompanije je da pomogne regionu u unapređenju i uspostavljanju održivog sistema zaštite od nepogoda.

- Ambicija je da povećamo broj osiguranika među domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima i među poljoprivrednicima od katastrofalnih nepogoda - kazao je Apenceler.

On je naveo da su nedavne poplave u regionu pokazale neophodnost takve vrste osiguranja.

Apenceler je dodao da je Srbija u poslednjih 60 godina samo od poplava, imala štetu od osam milijardi evra, dok je procenjena šteta u majskim poplavama između 1,5 i 2 mlrd EUR.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović kazao je da bi "Evropa RE", u čije osnivanje je Srbija uložila 5 mil USD, u saradnji s lokalnim osiguravajućim kompanijama trebalo da ponudi stanovništvu i privredi osiguranje od katastrofalnih poplava i zemljotresa.

On je podsetio da je nakon majskih poplava jedini način da se saniraju štete bio "zahvatanje iz budžeta", dodatno zaduživanje države i sredstva iz donacija, a da bi novim vidom osiguranja to u budućosti bilo preneto na osiguravajuće kompanije i reosiguravajuća društva.

Prema njegovim podacima, u Srbiji je do juče izdato 13.800 rešenja pomoći za ugrožene od poplava u ukupnoj vrednosti 3,3 milijarde dinara, a prosečna vrednost te pomoći po rešenju bila je 2.000 EUR.

- Zadatak države je da u slučaju ovakvih katastrofalnih poplava bude spremna za otklanjanje posledica na infrastrukturi i da pomogne socijalno najugroženijem stanovništvu - kazao je Mijailović.

On je izrazio očekivanje da će u budućnosti svest građana i privrede o potrebi osiguranja biti veća u Srbiji, ali i da kompanije neće dozvoliti da budu bez osiguranja svoje imovine.

- Ako bi se slične stvari desile u budućnosti, tu vrstu štete u privredi budžet Srbije ne bi mogao da podnese - istakao je Mijailović.

On je kazao da se trenutno ne razmišlja o obaveznom osiguranju privrede, ali da država podržava nov način osiguranja koji nudi "Evropa RE" - efikasniji sistem reosiguranja i bolje tehnike procene štete, kao i plaćanje odštetnih zahteva.


Dinarska štednja povećana za 72,2% od septembra 2013. godine
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je dinarska štednja od septembra prošle godine povećana za 16,8 milijardi dinara (72,2%) i trenutno iznosi 40,2 milijarde dinara.

Kako se navodi na sajtu centralne banke, u istom periodu devizna štednja, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou od oko 8,48 mlrd EUR, povećana je za 61,9 mil EUR (0,7%).

Povodom predstojećeg Svetskog dana štednje, NBS je i ove godine pozvala poslovne banke da aktivnosti na prikupljanju štednje usklade s tržišnim kretanjima i izbegnu tržišna ponašanja koja bi mogla da izazovu rizike po likvidnost i stabilnost finansijskog sistema.

- Borbu za klijente i povećanje štednje banke bi trebalo da usmere na poboljšanje uslova svojih usluga i širenje lepeze bankarskih proizvoda, uz nastojanje da ponudjene kamatne stope ne prevazilaze nivo koji se nudi tokom cele godine -istakla je centralna banka.


Ukrajinci žele deo FAP-a - Stigle ponude i za pribojsku "Fabriku sedišta"
Ukrajinska kompanija koja se bavi proizvodnjom delova za kombajne dostavila je pismo o namerama za privatizaciju dela "Fabrike automobila Priboj", saznaje "Blic".

Mada se ime drži u tajnosti, iz FAP-a je procurilo da je ova kompanija partner najvećim svetskim brendovima u industriji poljoprivredne mehanizacije. Poseduje dve fabrike - jednu u Ukrajini, drugu u Nemačkoj, koje jedna drugu dopunjuju proizvodnim programom.

Namera je da u Priboju otvore i treću koja bi, kako je navedeno, uposlila 100 radnika.

- Interesuju se za pogon koji nije u poslovnim planovima firme "Sisu Auto" iz Finske, gotovo sigurno budućeg vlasnika FAP-a. U pitanju je hala koja se nalazi u prizemlju upravne zgrade preduzeća, deo nekadašnje mehaničke obrade koja je najstariji pogon u kompleksu FAP-a - kaže izvor "Blica".

Nekoliko ponuda, saznaje "Blic", stiglo je i za pribojsku "Fabriku sedišta", takođe sa statusom u restrukturiranju. Za najozbiljnijeg među potencijalnim kupcima važi jedna firma iz Italije koja izrađuje sedišta za motorna vozila i vozove.


Ukrainians want a part of FAP – Offers for Priboj-based Fabrika sedista as well
The Ukrainian company operating in production of combine components delivered the letter of intentions for privation of one part of Fabrika automobila Priboj, Blic finds out.

Although it is kept secret, from FAP the information came that the company is a partner to the biggest world brands in agricultural machinery industry. It has two plants – one in Ukraine and the other one in Germany which supplement each other with production program.

They are planning to open the third one in Priboj which would, as it was stated, hire 100 people.
- They are interested in the department which is not in company’s business plans, Sisu Auto from Finland, almost definitely the future owner of FAP. It is the hall located at the ground floor of administrative company’s building, a part of former mechanical processing which is the oldest department in FAP complex – the source of Blic says.

A few offers, Blic finds out, arrived for Priboj-based Fabrika sedista as well, a company also in the restructuring process. An Italian company which produces motor vehicles and train seats is the most serious among potential buyers.


Plan restrukturiranja "Srbijagasa" upućen Vladi Srbije
Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je Vladi Srbije plan restrukturiranja "Srbijagasa" koji je u potpunosti usklađen s Trećim energetskim paketom EU, rekli su u tom ministarstvu.

Kako je rečeno agenciji Beta, ukoliko vlada usvoji plan "Srbijagas" će biti vertikalno organizovana kompanija sa pravno razdvojenim energetskim delatnostima.

U Ministarstvu očekuju da će taj plan biti usvojen u najkraćem roku što će omogućiti da "Srbijagas" bude restrukturiran do 31. marta 2015. godine, što je u skladu sa rokovima Energetske zajednice.

Srbija trenutka neće usporiti pripremu za EU, niti će trpeti sankcije Energetske zajednice zbog "Srbijagasa", rekli su u Ministarstvu.

Javno preduzeće "Srbijagas" saopštilo je ranije danas da je predložilo model razdvajanja energetskih delatnosti u okviru holdinga na koji nije dobilo ni jedno negativno mišljenje Evropske komisije ni Energetske zajednice.

"Srbijagas" je u saopštenju koje je potpisao generalni direktor Dušan Bajatović navelo da se po tom modelu formiraju zasebna, zavisna pravna lica koja su vlasnici sredstava i raspolažu imovinom u poslovne svrhe, čime se u potpunosti postiže usklađenost sa Trećim energetskim paketom EU.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je u utorak u Beogradu da je razdvajanje delatnosti u "Srbijagasu" zvaničan uslov Evropske komisije za dalje približavanje Srbije EU.


Restructuring plan of Srbijagas delivered to the Government of Serbia
The Ministry of Mining and Energy delivered to the Government of Serbia a plan of Srbijagas’s restructuring fully aligned with the EU Third energy deal,the ministry said.

As it was said for Beta agency, if the government adopts the plan, Srbijagas will be vertically organized company with legally separated energy operations.

The Ministry expects that the plan will be adopted as soon as possible which will enable Srbijagas to be restructured by March 31, 2015 which is in line with the deadline of Energy community.

Serbia will not slow down preparations for EU a single second, nor it willsuffer sanctions of Energy community for Srbijagas, the Ministry said.

PC Srbijagas has announced today that it suggested the model to split energy activities within holding where it did not get a single negative opinion of ECor Energy Community.

In its announcement signed by GM, Dusan Bajatovic, Srbijagas stated that inline with that model, separate, dependent legal entities are set up which own assets and operate the property in business purposes which fully reaches compliancewith the EU Third energy deal.

The Head of the Secretariat of Energy community, Janez Kopac said on Tuesday in Belgrade that division of activities in Srbijagas is the official condition of EC for further joining process of Serbia to EU.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta