Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Završena dodatna modernizacija u Rafineriji nafte u Pančevu
"Naftna industrija Srbije" (NIS) je uspešno završio dodatnu modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Pančevu, koja je realizivana u okviru planskog remonta koji je trajao od 1. do 30. septembra. To će Rafineriji nafte Pančevo omogućiti veću produkciju kvalitetnih derivata, povećati efikasnost proizvodnih procesa i obezbediti još pouzdaniji rad rafinerijskih postrojenja, saopštio je NIS.

Sve aktivnosti tokom dodatnog osavremenjivanja u Rafineriji nafte Pančevo u potpunosti su bile usklađene sa domaćim i evropskim ekološkim propisima. Ukupna vrednost tekućeg održavanja i investicionih ulaganja tokom remonta je iznosila blizu 1,9 milijardi dinara.

Nakon realizacije niza investicionih projekata u toku proteklih mesec dana u Rafineriji nafte Pančevo omogućena je stabilna i povećana proizvodnja dizela, mlaznog goriva i benzina vrhunskog kvaliteta standarda evro 5. Na ovaj način kompanija je spremna da odgovori povećanim potrebama tržišta u regionu i Evropskoj uniji za kvalitetnim naftnim derivatima, navedeno je u saopštenju.

Takođe, tokom planskog rafinerijskog remonta nastavljena je modernizacija kapaciteta po obimu radova budući da je u proteklih mesec dana završeno više od 70 projekata, od čega su 33 projekti investicionog održavanja, dok su ostalo nove investicije. Među njima su i nastavak automatizacije proizvodnog procesa na nizu primarnih i sekundarnih rafinerijskih postrojenja, kao i ugradnja najmodernijih sistema za optimizaciju sagorevanja na pećima, što će obezbediti planirane energetske uštedena modernizovanim pećima. Projektima zatvorenog sistema dreniranja i zatvorenog sistema uzimanja uzoraka, osim ekoloških koristi, obezbeđuje se veća produkcija belih derivata i smanjenje gubitaka. U okviru ove dodatne septembarske modernizacije, realizovano je i devet investicija u oblasti elektro snabdevanja koje se odnose na zamenu opreme savremenijom u trafo stanicama, što će doprineti pouzdanijem i bezbednijem radu rafinerije.

Osim toga, rekonstruisani su kotlovi u energani i obavljen je niz intervencija na rafinerijskoj opremi, poput kontrole ispravnosti više od 10.000 mernih instrumenata i 600 sigurnosnih ventila, te čišćenje više od 150 razmenjivača toplote različitih fluida, koji predstavljaju ključni deo u procesu rafinerijske prerade. Početkom septembra je završena i treća faza modernizacije autopunilišta čime je omogućen najmoderniji utovar derivata.

- Stalni zadatak kompanije je poboljšanje strukture rafinerijskih proizvoda u skladu sa zahtevima kupaca na tržištu, što smo ispunili i tokom septembarskog planskog remonta kroz povećanje produkcije najkvalitetnijih derivata. Kako bismo unapredili efikasnost proizvodnih procesa, paralelno smo završili kontrolu, zamenu rafinerijske opreme i dodatnu modernizaciju strogo poštujući propise zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i bezbednosti i zdravlja na radu - izjavio je rukovodilac remonta u RNP Siniša Stokuća.


Delegacija nemačkih kompanija 21. oktobra stiže u Beograd
Privredna komora Srbije u saradnji sa Nemačkim odborom privrednika za saradnju sa Istokom, organizuje u utorak (21. oktobar 2014. godine) razgovore 16 nemačkih kompanija sa predstavnicima resornih ministarstava i udruženja Privredne komore Srbije.

Sa nemačkim privrednicima razgovaraće ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dejan Trifunović, Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i Milivoje Miletić, v.d predsednika PKS sa saradnicima.


Delegation of German companies is coming to Belgrade October 21
Serbian Chamber of Commerce in cooperation with the German board of businessmen for cooperation with the East is organizing on Tuesday, October 21, 2014, talks of 16 German companies with representatives of the resource ministries and association of the Serbian Chamber of Commerce.

The minister of mining and energy, Aleksandar Antic, the minister of agriculture and environmental protection, Snezana Bogosavljević Boskovic, the minister of health Zlatibor Loncar, state secretary at the Ministry of construction, traffic and infrastructure, Dejan Trifunovic, Dragan Stevanovic, state secretary at the Ministry of trade and Miloje Miletic, acting president at SCC with associates.


Potvrđeno usvajanje plana reorganizacije pančevačke "Azotare"
Privredni apelacioni sud u Beogradu odbacio je sve žalbe poverilaca pančevačke "Azotare" i potvrdio rešenje Privrednog suda u Pančevu o usvajanju UPPR.

Direktor "Azotare" Goran Pejčić nije želeo da komentariše odluku suda, a kako je rekao, privatizacija "Azotare" će se dalje odvijati u skladu s odlukama Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije.

Usvajanjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije stvoreni su uslovi da pančevačka fabrika mineralnih đubriva reši problem dugovanja i nađe strateškog partnera.

Za "Azotaru" je zainteresovano nekoliko stranih kompanija koje se bave proizvodnjom đubriva, rečeno je ranije agenciji Beta u izvorima bliskim toj fabrici.

Isti izvor je naveo da će Vlada Srbije nakon privatizacije preduzeća zadržati deo vlasništva u njemu.

Sud je usvojio tek treću verziju plana reorganizacije "Azotare" jer su prethodne dve odbačene nakon žalbi bivših privatizacionih vlasnika, litvanskih kompanija "Arvi" i "Saniteks" i beogradskog "Univerzal holdinga".

Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor s tim kompanijama u januaru 2009. zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta