Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privatizacija "Železare Smederevo" do kraja 2014. godine?
"Železara Smederevo" je, nakon dve i po godine pokušavanja privatizacije, najbliža rešavanju problema, a ceo proces će biti završen najkasnije do kraja godine, najavio je izvršni direktor kompanije Bojan Bojković.

Bojković je u izjavi za Tanjug rekao da će u najkraćem roku biti raspisan internacionalni poziv za privatizaciju.

- "Železara Smederevo" je posle dve i po godine pokušavanja privatizacije najbliža rešavanju problema sa kompanijama koje su iz te industrije i koje mogu da omoguće proizvodnju, a samim tim i izvoz, od oko 1,4 mlrd USD - naveo je.

Bojković je podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić formirao Radnu grupu vlade za privatizaciju "Železare" pre pet meseci.

- Ta radna grupa vlade se srela sa apsolutno svim zainteresovanim investitorima i to je proces koji je trajao. Trenutna situacija je kulminacija tog procesa. Sledi javni internacionalni poziv za sve sa kojima smo razgovarali da potvrde svoju zainteresovanost - rekao je Bojković.


Pančevačku "Utvu" hoće "Jugoimport SDPR"
Državni trgovac naoružanjem i proizvodima namenske industrije "Jugoimport SDPR", kako "Novosti" nezvanično saznaju, jedini je zainteresovani strateški partner za kupovinu "Utve". Pančevačka fabrika aviona time bi mogla da overi višegodišnju saradnju sa SDPR-om, čije bi strateško partnerstvo bila nova finansijska injekcija za nekadašnjeg giganta.

U ovom preduzeću očekuju da će "Utva" nastaviti da radi u svojoj branši i da će se proširiti. Smatraju i da je važno što je "Utva" proglašena za firmu od posebnog značaja za odbranu Srbije, što će dati značaj i težinu odluci kako će se transformisati.

Prema saznanjima beogradskog dnevnog lista, u Pančevu će se proizvoditi avioni i komponente za helikoptere i bespilotne letelice iz namenske industrije.

U poslednjoj deceniji, posle bombardovanja, zaposleni u Fabrici aviona "Utva" preživljavali su zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom odbrane i proizvodnji "lasta" namenjenih iračkim oružanim snagama. U ovu azijsku zemlju do 2011. godine isporučeno je 20 letelica, a na talasu proizvodnje i Vojska Srbije je trebovala i dobila 15 aviona za obuku naših pilota.

U "Utvi" smatraju da bi i uništeni deo fabrike tokom 1999. godine mogao brzo da se obnovi i modernizuje. U pančevačkoj fabrici napominju da ovo preduzeće trenutno i dalje radi zahvaljujući ugovorima sa Vojskom Srbije.

- "Utva" trenutno završava ugovor prema Ministarstvu odbrane za još 15 aviona "lasta" - kažu u ovom preduzeću. - Uposleni smo malo manje od mogućnosti, ali uspevamo da redovno servisiramo obaveze prema radnicima i državi. Očekujemo da do kraja sledećeg meseca dobijemo zvaničnu informaciju od Ministarstva privrede na koji način će biti izvršena privatizacija.

Iako "Utva" i dalje radi, trenutno je situacija otežana i time što je, posle proglašenja prodaje od strane Agencije za privatizaciju, ukinut status preduzeća u restrukturiranju. To znači da "Utva" više nije povlašćena, između ostalog, ni za plaćanje računa i ostalih dugova državi i javnom sektoru. Početkom godine najavljivana je saradnja "Utve" sa kompanijom "Mubadala", u vezi sa proizvodnjom delova za "Boing" i "Airbus". U ovoj firmi kažu da mogućnost dogovora i saradnje sa kompanijom iz Abu Dabija i dalje postoji, mada još nema konkretizacije.


Poslovni forum Srbija-Poljska sutra u Beogradu
U Privrednoj komori Srbije (PKS) sutra će biti održan Poslovni forum Srbija-Poljska, na kome će se predstaviti poljske kompanije iz oblasti energetike, auto i hemijske industrije.

Agenciji Beta su u PKS-u kazali da je u prvih šest meseci 2014. obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Poljske bio 508,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 18 odsto prema istom periodu 2013, dok struktura razmene nije menjana.

Ukupna robna razmena Srbije i Poljske u prošloj godini bila je 936,5 miliona evra i veća je za 75,4 odsto nego u 2012.

Srbija je u Poljsku 2013. izvezla robu vrednu 204,7 miliona evra, a najzastupljeniji proizvodi u izvozu bila su paleta za manipulaciju robom, kutije i sanduci od plastičnih masa, burad i kontejneri od aluminijuma, kao i benzinski automobili, žice i kablovi.

Prošlogodišnji uvoz iz Poljske iznosio je 731,8 miliona evra, a najviše su se uvozili delovi i pribor za motorna vozila, novi benzinski autobusi, kutije i sanduci od plastičnih masa, pelene za bebe, hartija i kartona i karoserija za vozila.

Prema podacima PKS-a, najveći izvoznici u Poljsku u prošloj godini bili su Fijat, Bol Pekidžing (Ball Packaging), Denso termal sistems (Denso Thermal Systems), Tigar Gume, Kablovi Zaječar, dok su najveći uvoznici bili Fijat, GSP Beograd, Denso Termal Sistems (Denso Thermal Systems) i Nelt.

U PKS-u naglašavaju da Poljska ne spada u značajne strane investitore u Srbiji zbog njene orijentisanosti na sopstveno privlačenje stranih investicija i pretežnog poslovanja u sopstvenom okruženju.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupne dosadašnje investicije Poljske u Srbiju su 37,44 miliona evra.

Najveće ulaganje iz Poljske, od osam miliona dolara, bilo je krajem 2007. kada je fabriku kablova u Zaječaru kupila Telefonika.

U PKS-u dodaju da postoji prostor za unapredjenje saradnje Srbije i Poljske kroz jače povezivanje srpskih i poljskih firmi, formiranjem zajedničkih preduzeća i njihovog nastupa na tržištima zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, kao i promenom strukture izvoza iz Srbije, u kome trenutno dominiraju proizvodi niže faze prerade.

"Formiranje i proširenje zajedničke proizvodnje moguće je u oblasti poljoprivredne mehanizacije, proizvodnji auto delova, alata, u tekstilnoj i prehrambenoj industriji i drugim industrijskim granama", naveli su u PKS-u.

Srbija i Poljska imaju više od 30 potpisanih bilateralnih sporazuma.


Vlada dala zeleno svetlo za "Aerodrome Srbije"
Vlada Srbije je danas dala "zeleno svetlo" da se započne sa aktivnostima za osnivanja privrednog društva "Aerodromi Srbije" a na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture .
Vlada je zadužila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da obrazuje Radnu grupu od predstavnika nadležih ministarstava i ostalih relevantnih subjekata, koja će koordinirati aktivnosti neophodne za sprovođenje ovog postupka, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vlada se takođe saglasila s predlogom Ministarstva građevinarstva da se nastave aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje brze saobraćajnice - državnog puta IB reda broj 21 Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor) i zadužila to ministarstvo da nastavi aktivnosti na sprovođenju tog projekta, navedeno je u saopštenju.


Vlada je zadužila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da obrazuje Radnu grupu o
Slovenija očekuje da će početkom 2015. godine prodati "Telekom Slovenije", navredniju kompaniju na listi za privatizaciju, izjavio je danas državni sekretar slovenačkog ministarstva finansija, Metod Dragonja.

Prema njegovim rečima, slovenačka vlada će do kraja ove godine usvojiti strategiju za dalji proces privatizacije državnih aktiva, prenosi Rojters.

- Strategiju upravljanja državnim aktivama će takođe morati da odobri parlament - izjavio je Dragonja novinarima na marginama investicione konferencije u Ljubljani, i dodao da vlada želi da u svom vlasništvu zadrži infrastrukturne kompanije, kao što je "Luka Koper".

Na istoj konferenciji, slovenački premijer Miro Cerar je rekao da je Slovenija posvećena privlačenju dodatnih stranih investicija i sprovođenju procesa privatizacije, kao i da je samo prošle godine u domaće banke "upumpano" više od 3 mlrd EUR, i najavljena prodaja 15 preduzeća, od kojih su do sada tri prodata.

Tržišna vrednost "Telekoma" iznosi 941 mil EUR, a prodajom 72,75% akcija u toj kompaniji Slovenija očekuje zaradu veću od 700 mil EUR.

Sredstva od prodaje "Telekoma Slovenije" će, prema Cerarovim rečima, biti iskorišćena za finansiranje razvoja i smanjenje nacionalnog duga, koji bi ove godine, prema nekim procenama, trebalo da poraste na 82,2% BDP-a, sa 70% iz 2013. godine. Kako podseća agencija Rojters, Slovenija, kao članica evrozone, prošle godine je "za dlaku" izbegla traženje međunarodne pomoći, nakon čega je najavila privatizaciju državnih kompanija kako bi uvećala državne finansije.


Government provides "green light" for set up of Aerodromi Srbija
TheGovernment of Serbia has today provided ‘green light” to start with theactivities of setting up Aerodromi Srbija, upon the proposal of the Ministry ofconstruction, traffic and infrastructure.

TheGovernment delegated to the Ministry of construction, traffic and infrastructureto set up the Working group comprising representatives of the authorized ministriesand other relevant entities which will coordinate activities essential to implementthe process, the resource ministry announced.

TheGovernment also agreed with the suggestion of the Ministry of Construction tocontinue with the activities on the construction of the fast road – state road ofIB priority Novi Sad - Ruma (Fruska gora corridor ) and delegated the ministryto continue activities in project implementation, it was stated in the announcement.


Srbija izdaje nove evroobveznice do kraja 2014.
Ministar finansija Dušan Vujović najavio je danas da će država do kraja godine izdati nove evroobveznice, kako bi se obezbedio novac za redovno finasiranje obaveza budžeta u 2014. godini.

On je nije mogao da navede da li će ta emisija biti u novembru ili decembru, kao ni da li će to biti pre ili nakon razgovora sa MMF-om.

- To će zavisiti od procene optimalne strukture i cene duga. To neće biti novac za ovu godinu, već za finansiranje budžeta potrebno u 2015. u vrednosti, a ukupna vrednost je 5,7 mlrd EUR - kazao je Vujović na konferenciji za novinare.

Vujović je istakao da će prodajom državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu biti prikupljeno 3 mlrd EUR, a ostatak na inostranom tržištu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta