Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za petnaestak dana poziv za Železaru
Ministar finansija Dušan Vujović najavio je danas da će međunarodni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo biti raspisan u roku od petnaestak dana.

"Razgovarali smo sa osam vrlo ozbiljnih investitora i jedan od njih je vrlo reputabilna firma iz SAD - a (Esmark stil), koja je jedan od kandidata, a i ima i drugih - biće raspisan tender odnosno poziv za ponude u roku od petnaestak dana i očekujemo da ćemo do kraja godine, po zakonu, imati evaluaciju tih ponuda i rešenje za Železaru", rekao je Vujović za B92.

On je kazao da ukoliko bude pronađeno rešenje za Železaru sve što je "uloženo ili bačeno" biće vraćeno, odnosno da će proizvodnja biti podignuta do dva milina tona, da svi radnici budu zaposleni, kao i da izvoz od proizvodnje bude 95 odsto.

"Ako to ne uradimo bićemo suočeni sa nekim težim opcijama. Sada se nalazimo na putu da realizujemo jednu od najboljih opcija za integralnu proizvodnju čelika, od rude i koksa do finala", kazao je Vujović.

U budžetu za narednu godinu država će, rekao je, planirati samo ono što je neophodno za Železaru odnosno ono što će biti sastavni deo međunarodnog poziva.

"To bi bilo samo tzv. dopunjavanje radnog kapitala, to jest količine rude i koksa koji su neophodni da Železara može da nesmetano radi i ostvaruje "biznis plan" koji predlažu te reputabilne firme (potencijalni partneri)", dodao je ministar.

Naveo je i da se kao stručnjak još 1989. godine bavio Železarom i da su i tada predlagali program koji nikada nije urađen zbog čega je sada ta u ovakvom stanju.


"Don Don" postao većinski vlasnik kragujevačkog "Žitoprodukta" - Vrednost investicije 3 mil EUR
Kompanija "Don Don", najveći prozvođač hleba i peciva u Srbiji, kupila je od "Agromarketa" 86% akcija preduzeća "Žitoprodukt" iz Kragujevca za 3 mil EUR.

Direktor i većinski vlasnik kompanije "Don Don" Aleš Mozetič rekao je novinarima u Kragujevcu da će u razvoj "Žitoprodukta" u početku uložiti 500.000 EUR za rekonstrukciju mlina i da je u planu da Kragujevac postane centar za pogone te kompanije na jugu Srbije.

- Planirano je da početkom novembra kapacitet mlina bude 100 tona dnevno, a da do leta bude udvostručen - rekao je Mozetič.

On je najavio da će u narednih godinu dana biti uloženo 1 mil EUR u širenje pogona i novu opremu, razvoj tržišta, asortimana, kao i unapređenje maloprodaje.

- Prvi cilj je da uvećamo proizvodnju sa 20.000 na 40.000 vekni hleba dnevno, kao i proizvodnja 20.000 jedinica peciva i 30.000 komada tosta - rekao je Mozetič.

On je naveo da je u planu da u Kragujevcu bude i centralna proizvodnja tosta za celu Srbiju i da se ubrzo pokrene i proizvodnja dvopeka, kao novina u asortimanu "Don Dona".

Mozetič je najavio upošljavanje još 50 novih radnika naredne godine u pogonima u Kragujevcu, gde je sada ima oko 170 zaposlenih. On je potvrdio da neće biti povećanja cene hleba i peciva.

Slovenačka kompanija "Don Don" posluje u regionu 20 godina, a na tržištu Srbije sedam godina, gde je uložila oko 35 mil EUR u razvoj pekarske industrije. Proizvodi u Pudarcima, Zrenjaninu, Kraljevu, Nišu, Jakovu, Leskovcu Vrnjačkoj Banji, pekari u Svrljigu i Fidelinka pekari u Subotici, a upošljava u Srbiji oko 1.500 radnika.


"Petrohemija" u fabriku polipropilena ulaže 120 mil EUR - Potpisan Ugovor o izradi Plana detaljne re
Ugovor o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju fabrike polipropilena u "HIP-Petrohemiji" potpisan je između "HIP - Petrohemije" i Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva.

Sredstva za pripremu planske i projektne dokumentacije za izgradnju nove fabrike obezbeđena su u okviru aktivnosti Vlade Republike Srbije koje su usmerene ka trajnoj stabilizaciji poslovanja i okončanju postupka privatizacije "HIP-Petrohemije" i u skladu sa Sporazumom o saradnji "HIP-Petrohemije" i NIS-a, navela je pančevačka kompanija u saopštenju.

- Potpisivanje Ugovorao izradi Plana detaljne regulacije od velikog je značaja za "HIP-Petrohemiju", s obzirom na to da izgradnja fabrike polipropilena, predviđena Strategijom razvoja "HIP-Petrohemije" 2014 - 2030, predstavlja ključnu investiciju za opstanak i dalji razvoj kompanije - navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, izgradnjom fabrike polipropilena, investicione vrednosti od oko 120 mil EUR, "Petrohemija" bi unapredila komercijalnu valorizaciju proizvoda, izašla iz zone poslovnih gubitaka, povećala izvozni potencijali doprinela razvoju privrede na nacionalnom i lokalnom nivou.

Prva faza projekta obuhvata izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju nove fabrike u okviru koje su, pored Plana detaljne regulacije, predviđeni i izbor licence, studija opravdanosti sa idejnim projektom i studija o proceni uticaja na životnu sredinu.


Don Don becomes majority owner at Kragujevac-based Zitoprodukt – Investment total EUR 3 m
The Don Don company, the biggest bread and bakery products producer in Serbia, acquired from Agromarket 86% stake at Kragujevac-based Zitoprodukt for EUR 3 m.

Head and majority owner of Don Don, Ales Mozetic, said to journalists in Kragujevac that they will invest EUR 500.000 in development of Zitoprodukt for mill reconstruction and that it is planned that Kragujevac becomes the center for the company sections in the south of Serbia.

- It was planned that in early November the mill capacity reaches 100 tons a day and to double by the end of the summer - Mozetic said.

He announced that in the next year, EUR 1 m will be poured in section expansion and new equipment, market development, product range as well as retail development.

He said it was planned that Kragujevac becomes central toast production for the entire Serbia and start production of rusks as a new thing in Don Don’s product range.

Mozetic announced hiring of 50 new workers more next year in Kragujevac-based section where 170 people work now. He confirmed bread and bakery product prices will not increase.

Slovenian company, Don Don, has been opening in the region for 20 years and it has been operating for seven years at the markets of Serbia where it has poured EUR 35 m in bakery industry development. It produces in Pudarci, Zrenjanin, Kraljevo, Nis, Jakovo, Leskovac Vrnjacka Banja, a bakery in Svrljig and Fidelinka bakery in Subotica and it employs 1500 people.


"Messer Tehnogas" u Pančevu otvorio punionicu helijuma - Investicija vredna 5 mil EUR
Kompanija "Messer Tehnogas" juče je u Pančevu otvorila novu punionicu helijuma u koju je uložila 5 mil EUR.

Otvarajući ovo novo postrojenje, u prisustvu velikog broja poslovnih partnera, Ernst Bode, potpredsednik "Messer Grupe" za jugiostočnu Evropu i izvršni direktor "Messer Tehnogasa" je rekao da je kompanija na ovaj način zaokružila svoj proizvodni program i sa proizvodnjom helijuma se svrstala u vodeće gasarske kompanije.

- Ovo je jedino postrojenje ovakve vrste na potezu od Budimpešte do Atine. Posebno mi je drago što ćemo od sad našim poslovnim partnerima moći da garantujemo pouzdano snabdevanje helijumom - rekao je Bode.

Helijum se uglavnom upotrebljava u bolnicama kod sistema magnetnih rezonanci, kao i za sisteme koji se uglavnom koriste u naučnoistraživačkim ustanovama za spektroskopsko određivanje sastava materije, u istraživanjima fizike čvrstog stanja na niskim temperaturama. Tečni helijum ključa na −269°C i omogućava superprovodnost u magnetu. Čist helijum ima najveću primenu u analitici, u različitim laboratorijama: u industriji, a koristi se u istraživačkim laboratorijama, u naučno-istraživačkim centrima, različitim nezavisnim kontrolnim telima, u automobilskoj industriji za erbegove, za meteorološke balone i balone za nadzor službi bezbednosti, a za tehničko ronjenje na većim dubinama koriste se mešavine sa helijumom.

Milica Grković, rukovodioc prodaje specijalnih gasova i pripadajuće opreme u kompaniji "Messer Tehnogas", kaže da je veliku ulogu na odluku o ovoj investiciji odigrala svetska kriza u snabdevanju helijumom, koja je započela 2011, a kulminirala krajem 2012. Početkom jula ove godine postrojenje je bilo pušteno u probni rad.

- Helijum stiže u specijalnim cisternama pa smo zbog toga morali da kupimo tri cisterne iz SAD marke Garner gde jedna košta 750.000 dolara. Planirani kapacitet za puniocu je jedna cisterna mesečno koji ćemo postići u drugoj polovini 2015. godine - kaže Grković.

Kompanija "Messer" ima tri centra za punjenje i isporuku helijuma: u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji. Interesantno je da "Messer" u Švajcarskoj snabdeva CERN, dok Austrija snabdeva Srednju i Jugoistočnu Evropu. Na osnovu potreba u zemlji i regionu, kao i projektovanog kapaciteta, planirano je da se 20 odsto proizvodnje plasira u Srbiji, a 80 odsto proizvodnje izvoziće se u: Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju.


Messer Tehnogas in Pancevo opens helium bottling plant - Investment worth EUR 5 m
Yesterday in Pancevo, Messer Tehnogas opened a new helium bottling plant where it invested EUR 5 m.

Opening the facility, in the presence of a large number of business partners, Ernst Bode, Vice President at Messer Group for SEE and the Executive Manager at Messer Tehnogas said the company this way circled its production program of helium and grouped itself among the leading gas companies.

Helium is mainly used in hospitals in magnetic resonance systems and for systems mostly used in scientific and research institutions for spectroscopic substance content determination, in researches of physics of solid condition at low temperatures.

Milica Grkovic, head of sale of special gasses and additional equipment at Messer Tehnogas, says the world crisis in helium supplying which started in 2011 and culminated in late 2012 played a big part in decision on the investment. In early July this year the facility underwent the trial work.

Messer has three centers for helium bottling and delivery – in France, Switzerland and Austria. It is interesting that Messer in Switzerland supplies CERN, while Austria supplies Middle and SE Europe. Based on the needs in the country and the region as well as projected capacity, it was planned that 20% of production is launched in Serbia and 80% will be exported to: Turkey, Bulgaria, Romania, Greece, Macedonia, Albania, Montenegro, the Republic of Srpska and the Federation.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta