Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Esmark" preuzima "Železaru"!
Amerikanci se vraćaju u smederevsku "Železaru"! Posle "U.S. Steel", koji je iz srpske čeličane izašao 2012. godine, u grad na Dunavu dolazi gigant iz Pitsburga - "Esmark".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom "Esmarka" Džimom Bušardom u utorak je u Londonu praktično dogovorio da ova američka kompanija preuzme "Železaru" u Smederevu. Za nekoliko dana predstavnici "Esmarka" dolaze u Beograd da finalizuju posao.

Kako "Novosti" saznaju, prilikom preuzimanja čeličane, nijedan radnik neće biti otpušten, a plan je da se proizvodnja poveća za čak pet i po puta.

Ipak, zakonska procedura će biti ispoštovana. Raspisaće se javni poziv, a Bušard je Vučiću obećao da će se "Esmark" prijaviti na tender.

- Dajem vam reč da će posao biti završen, a znam da ste vi čovek koji ceni reč - rekao je Bušard srpskom premijeru.

Američka kompanija se u trku za smederevsku "Železaru" zvanično uključila u avgustu, kada je Džim Bušard došao u Srbiju i sastao se sa premijerom Vučićem. Tema razgovora bila je - strateško partnerstvo u srpskoj čeličani.

Sklapanje posla sa američkom grupacijom i Bušardom najavio je prošlog vikenda sam premijer, tokom rasprave o rebalansu budžeta za 2014. godinu, rečima: "U Londonu ću se sastati sa gospodinom Bušardom, verujem da ćemo se rukovati i da će to biti kraj muka za Smederevo".


"Fiat", NIS i "Tigar Tyres" najviše izvozili u septembru
Ukupna vrednost izvoza prvih 15 najvećih izvoznika u Srbiji za devet meseci 2014. godine iznosila je 2,7mlrd EUR, od čega je izvoz fabrike "Fiat automobili Srbija" (FAS) oko 1,1 mlrd EUR, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije. U septembru je izvoz FAS-a iznosio 120,7 mil EUR.

Na listi najvećih izvoznika na drugom mestu je, posle FAS-a, "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa 286,6 mil EUR, a na trećem "Tigar Tyres" iz Pirota sa 182,6 mil EUR.

Među najvećim izvoznicima su i "Gorenje Srbija" sa 136,8 mil EUR, "Železara Smederevo" sa 135,9 mil EUR, HIP "Petrohemija" iz Pančeva sa 126,6 mil EUR, i "Tetrapak" iz Beograda sa izvozom od 115,2 mil EUR.

Slede "Hemofarm" iz Vršca sa 109,5 mil EUR, "Tarkett" iz Bačke Palanke sa 92,6 miliona, "Yura Corporation" iz Rače sa 90,1 mil EUR, "Ball packaging" sa 79,8 mil EUR, "Impol Seval" iz Sevojna sa 73,7 miliona, RTB Invest iz Bora sa izvozom od 73,3 mil EUR.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i "Sirmium steel" iz Sremske Mitrovice sa 72,1 mil EUR, i fabrika čarapa "Valy" iz Beloševca, čiji je izvoz u prvih devet meseci ove godine bio 71 mil EUR.


Fiat, NIS and Tigar Tyres - the biggest exporters in September
Total export value of 15 biggest Serbian exporters in nine months 2014, totaled EUR 2,7billion, where FAS generated (FAS) some EUR 1,1 billion, the Serbian Ministry of Finance announced. In September, FAS exported EUR 120,7 m.

At the list of the biggest exporters, after FAS, the Oil Industry of Serbia (NIS) with EUR 286,6 m ranks the second and Pirot-based Tigar Tyres with EUR 182,6 m.

The biggest exporters are also Gorenje Srbija with EUR 136,8 m, Zelezara Smederevo with EUR 135,9 m, HIP Petrohemija from Pancevo with EUR 126,6 m and Tetrapak from Belgrade with EUR 115,2 m.

Vrsac-based Hemofarm with EUR 109,5 m, Backa Palanka-based Tarkett with EUR 92,6 m, Yura Corporation from Raca with EUR 90,1 m, Ball packaging with 79,8 m, Impol Seval from Sevojna with 73,7 m, RTB Invest from Bor with EUR 73,3 m follow..

According to the Customs directorate data, successful exporters are also Sirmium steel from Sremska Mitrovica with EUR 72,1 m and the plant for socks production, Valy from Belosevac, with the export of EUR 71 m in the first nine months this year.


Esmark to take over Zelezara!
The Americans are coming back to Smederevo-based Zelezara! After U.S. Steel, which left Serbian steel plant in 2012, the city at the Danube will host a giant from Pittsburgh, Esmark.

On Tuesday, in London, the Prime Minister of Serbia, Aleksandar Vucic, practically agreed with the president of Esmark, Jim Bouchard,that the American company takes over Zelezara in Smederevo. In a few days, representatives of Esmark are coming to Belgrade to finalize the work.

As Novosti finds out, upon the takeover of the steel plant, not a single worker will be fired and the plan is to boost production for five and a half times.

However, legal procedure will be followed. Public call will be released and Bouchard promised to Vucic that Esmark will apply to it.

- I give you my word the job will be finished and I know you are the man who favors words – Bouchard said to Serbian Prime Minister.

The American company joined the race for Smederevo-based Zelezara in August when Jim Bouchard came to Serbia and met with the Prime Minister Vucic. The topic of the meeting was strategic partnership in the Serbian steel plant.

The Prime Minister announced last weekend stepping into the work with the American group and Bouchard during the budget rebalance for 2014, saying: " I will meet Mr.Bouchard in London, I believe we will shake hands and that it will be end of the tortures for Smederevo.".


Predložen plan reorganizacije "AHA Mure Prvi maj"
Predstavnici ministarstva privrede, reprezentativnih sindikata i rukovodstva fabrike zaključili su da je jedino rešenje za izlazak iz situacije u kojoj se pirotska fabrika "AHA Mura Prvi maj" trenutno nalazi donošenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), kakav je uspešno primenjen kod kompanije "Tigar" AD iz Pirota.

Kako je Tanjugu izjavio finansijski direktor fabrike Slaviša Svilarov, ovakvo rešenje je već predlagano u maju.

- Na nama i sindikatu fabrike je da taj plan sprovedemo u delo, iako je situacija veoma loša i uslovi su teški jer je račun fabrike u blokadi, radnici tri meseca nisu primili plate, ali nemamo izbora nego da pokušamo da primenimo to rešenje - kaže Svilarov.

Poverenik ASNS sindikata Vladica Marinković kaže da se evidentno desio pomak u rešavanju situacije u kojoj se nalazi pirotska fabrika.

- Videćemo da li će situacija ići na bolje ili na gore, tek, trenutno jednostavno nema drugog rešenja i moramo da krenemo u realizaciju UPPR-a. Sutra ćemo na sastanku sindikata i radnika razmotriti da li će doći do prekida štrajka glađu na koji su se odlučili radnici pirotske fabrike zbog veoma teške situacije u kojoj se nalazi 1.300 zaposlenih u ovoj kompaniji - kaže Marinković.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije podrazumeva pregovore između rukovodstva fabrike sa najvećim poveriocima kompanije, kako bi došlo do reprograma potraživanja poverioca čime bi se stvorio prostor, da uz pomoć države, fabrika počne da radi, a nakon toga bi se išlo u novu privatizaciju kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta