Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen javni poziv za privatizaciju Tanjuga
Agencija za privatizaciju objavila je danas Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju nacionalne Novinske agencije Tanjug, kao i još 10 medija u Srbiji.

Javni poziv za privatizaciju biće otvoren mesec dana, do 3. novembra, a rok za privatizaciju medija je 1. jul 2015. godine, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Pored Tanjuga, javni poziv se odnosi i na privatizaciju Informativno Javnog preduzeća Preševo, Javno informativnog preduzeća Ivanjički radio, Javnog preduzeća za informativnu delatnost Radio-Televizija opštine Kovačica, kao i Javnih preduzeća Informativni centar Kosjerić, Radio Ćićevac, Informativni pres centar opštine Vladičin Han i Informativni centar Odžaci.

Zainteresovani će moći da dostave ponucu i za kupovinu Javnog preduzeća Štampa, radio i film iz Bora, Informativnog centra Bačky Petrovec iz Bačkog Petrovca i Javnog preduzeća za informisanje i marketing TV Ljig.

Pisma o zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Agencije ili putem elektronske pošte. Pored podataka o investitoru i preduzeću za koje se iskazuje interesovanje, pisma treba da sadrže i bliže informacije o nameri za privatizaciju - okvirni investicioni program i plan poslovanja i slično.

Celokupan tekst Javnog poziva sa osnovnim podacima o preduzećima dostupan je na sajtu Agencije za privatizaciju na adresi www.priv.rs/javni-poziv.

Za sva pitanja u vezi sa ovim javnim pozivom, zainteresovani mogu da se obrate na adresu: Agencija za privatizaciju, Beograd, Terazije 23, putem telefona 011/3020-800 ili mejlom na loi@priv.rs.

Ovim javnim pozivom obuhvaćeno je 11 medija za koje je pokrenuta inicijativa nakon stupanja na snagu Zakona o privatizaciji.

Prethodnim javnim pozivom, za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za 502 preduzeća iz portfelja Agencije za privatizaciju, bilo je obuhvaćeno i 73 medija, odnosno preduzeća čija je delatnost informisanje i komunikacije.

Postupak privatizacije će biti usklađen sa Zakonom o javnom informisanju koji, pored ostalog, predviđa privatizaciju medija samo prodajom kapitala, kao i očuvanje delatnosti nakon privatizacije u trajanju od pet godina.

Za medije koji ne budu privatizovani do 1. jula 2015. godine, predviđen je prenos kapitala zaposlenima u vidu besplatnih akcija. Ukoliko zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, mediji prestaje da postoji i briše se iz Registra, navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.


Za Fabriku aviona "Utva" zainteresovan jedan strateški partner
Pored "Staklare", "Azotare" i "Petrohemije", još jedno pančevačko preduzeće čeka novog vlasnika. Reč je o fabrici "Utva avioni", u kojoj radi oko 200 radnika.

- Imamo nezvanične infomacije da se jedna kompanija prijavila za strateškog partnera. Mislim da je to dobra priča, da "Utva" nastavi da radi u svojoj branši i da se proširi. Ima nekih razgovora oko aviona, helikotpera, bespilotnih letilica iz namenske industrije. Važno je što je "Utva" proglašena za firmu od posebnog značaja za odbranu Srbije, što će dati značaj i težinu odluci kako će da se tranformiše - kaže Tomislav Bjelogrlić, direktor fabrike "Utva avioni" za "Radio-televiziju Pančevo".

"Utva" je već pod delimičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namenske industrije "Jugoimport SDPR-a". Prema rečima zamenika gradonačelnika Saše Pavlova, ovakva namenska industrija je budućnost "Utve", jer, uveren je, potrebna je i Srbiji i Pančevu. Interes lokalne samouprave je i da, pored zapošljavanja novih, zadrži i postojeće radnike.

U poslednjoj deceniji, posle bombardovanja, zaposleni u "Utvi" preživljavali su zahvaljujući izgradnji aviona "lasta" za iračku vojsku i saradnji sa našim Ministarstvom odbrane. Direktor Bjelogrlić kaže da bi i uništeni deo fabrike tokom 1999. godine mogao brzo da se obnovi i da "Utva" i trenuno i dalje radi zahvaljujući ugovorima sa Vojskom Srbije, dodaje se u vesti RTV "Pančevo".

Uskoro će se definitivno znati ko je zainteresovan za "Utvu", i koliko je potencijalni investitor zaista zainteresovan.

Mogućnost dogovora i saradnje sa "Mubadalom" iz Abu Dabija i dalje postoji, mada još nema konkretizacije.

Iako "Utva" i dalje radi, trenutno je situacija otežana i time što je, posle proglašenja prodaje od strane Agencije za privatizaciju, ukinut status preduzeća u restrukturiranju. To znači da nema popusta, između ostalog, i za plaćanje računa i državi i javnom sektoru. Zato je za "Utvu" veoma bitno da se što pre okonča pronalaženje strateškog partnera, prenosi RTV "Pančevo".

Ovo preduzeće osnovano je 5. juna 1937. kao "Jedriličarsko društvo Utva-Zemun", a 1939. godine menja ime u Fabrika aviona "Utva-Beograd". Godinu dana kasnije fabrika se seli u Pančevo. Od osnivanja do danas u njoj je proizvedeno više od 900 letilica - pre svega jedrilica, lakih, sportskih, školskih i trenažnih aviona.


Call for expressions of interest in privatizing Tanjug
Serbia’s Privatization Agency issued Friday a public invitation to all interested investors to submit letters of interest in privatizing the national news agency Tanjug and 10 other media outlets in Serbia.

The call for expressions of interest will be open for a period of one month, closing on November 3, and the deadline for privatization of state-owned media is July 1, 2015, the Privatization Agency said in a release.

The expressions of interest should be mailed to or submitted directly at the registry office of the Agency or e-mailed.

Besides information about the investor and the company to be privatized, the letter should also contain more detailed information about intentions behind the privatization – an outline of an investment program, business plans and the like.

The privatization process will be in compliance with the Law on Public Information which, among other things, provides for the privatization of the media only through the sale of the enterprises’ capital and for the preservation of employment and related activities after privatization for a period of five years.

For the media that are not privatized by July 1, 2015, the law prescribes transfer of equity to employees in the form of free shares. If the employees do not accept the transfer of free shares, the media outlets will cease to exist and will be deleted from the register, the release said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta