Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
VUČIĆ: "Telekom" prodajemo, za EPS tražimo manjinskog partnera
Sada tražimo investicionog partnera za "Telekom Srbiju", kasnije idemo na otvoreni i transparentni tender, i rešavamo pitanje "Telekoma Srbije". A što se tiče EPS-a, sasvim je sigurno da nećemo prodavati većinski paket akcija, ali tražimo investitora zainteresovanog za manjinski paket, kao strateški partner, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za istraživački internet portal Londonske škole ekonomije.

Upitan da li će na tenderu za "Telekom Srbija" da učestvuju i of-šor registrovane kompanije premijer Vučić je odgovorio da "sve zavisi od uslova tendera, ali mislim da će privatizacioni savetnik, zajedno sa ljudima iz "Telekoma", napraviti uslove koji su najpovoljniji - dakle, da to bude neko ko se bavi tim poslom".

- Privatizacija je neophodna jer privatni kapital je ono što vuče svaku ekonomiju napred, i mi sada imamo na tržištu 502 firme, uglavnom društvene, i kako mi nazivamo "firme u restrukturiranju", koje smo stavili u proces privatizacije i očekujemo da veliki broj ljudi učestvuje u tom postupku. To je za nas veoma važno - istakao je premijer Vučić.


VUCIC: Telekom under hammer and minority stakeholder strategic partner for EPS
We are now looking for an investment partner for Telekom Srbija and later on we will release an open and transparent tender and solve the problem of Telekom Srbija. And, as for EPS, it is definite we wil not sell majority stake but we are looking for an investor interested in minority stake as a strategic partner, the Prime Minister, Aleksandar Vucic, said in his interview for the research internet portal of the London school of economy.

When asked whether off-shore registered companies will participate at the tender for Telekom Srbija, Vucic replied that “everything depends on tender terms but I think privatization advisor together with the people from Telekom will generate the most favorable conditions – so, it should be someone operating in that field".

- Privatization is essential since private capital is what makes each economy go forward, mainly public and as we call them “restructuring companies ”which we placed in the privatization process and we expect a large number of people to participate in the process. It is very important for us – the Prime Minister Vucic outlined.


Uskoro javni poziv za "Železaru Smederevo"
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će javni poziv za "Železaru Smederevo" biti objavljen krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Vučić je novinarima u selu Jamena rekao da će sve procedure biti završene do februara sledeće godine, a da će "Železara" punim kapacitetom raditi već u maju ili junu.

- Država će preuzeti sve dugove "Železare", u visini od oko 370 mil EUR - rekao je premijer i dodao da će država učiniti sve što moze, jer problem "Železare" u Smederevu ne može da se reši bez pomoći države i da se pronađe dobar investitor.


Top 300: NIS i ove godine najuspešniji, "Matijević" i "Delta" zaradili manje
Nedeljnik NIN u saradnji sa Agencijom za privredne registre predstavio je u Privrednoj komori Srbije tradicionlanu publikaciju Top 300 najboljih i najuspešnijih preduzeća u Srbiji u 2013. godini.

Milan Ćulibrk, glavni i dgorvorni urednik NIN-a ocenio je da je sasvim izvesno da se proišla godina sa rastom BDP-a od 2,5%, industrijske proizvodnje od 5,5% u Srbiji neće još dugo ponoviti.

Prema listi "Top 300", i ove godine, kao i nekoliko prethodnih NIS je bio najprofitabilniji, sa ostvarenim neto prifitom od 48,3 milijarde dinara. Ova kompanija je gotovo po svim kriterijumima aspolutno najuspešnija u Srbiji. Iza NIS-a sledi EPS koji je u prošloj godini ostvario neto dobitak od 19,1 milijardu dinara i tako anulirao gubitak iz 2012. godine, kada je imao minus od 12,3 milijarde.

Na trećem mestu je "Telekom", sa neto dobitkom od 15,7 milijardi, zatim sledi "Telenor", sa 11,1 milijardu, a zatim i PTT Srbija sa 9,3 milijarde dinara, koja je takvim rezultatom predstavlja najuspešnije javno preduzeće u Srbiji. Dobru godinu iza sebe, sa povećanom neto tobiti u osnosu na prethodnu, imaju kompanije "Metalfarm", "Amasis", PKB Beograd.

Na listi kompanija koje su ostvarile poslovne prihode 2013. godini su i "Delta holding", kao i IM "Matijević", ali su oni znatno manji nego prethodnih godina.

Vlasnik kompanije "Amasis" Miroljub Aleksić, kaže da su firme u okviru njegove grupe u 2013. godini zabeležile rast od 20 do 40%. On je, kako kaže, ipak zabrinut za ono što će se dešavati u ovoj i sledećoj godini.

- Mi smo u recesiji i teško ćemo iz nje izaći, ali ipak postoji nada da se neke stvari mogu unaprediti. Pre svega to će zavisii od odlučnosti Vlade da preduzme radikalne mere u stablilizaciji privrede i srpske ekonomije - kaže Aleksić.

On je rekao da je prema mišljenju privrednika jedna od ključnih tački borba protiv sive ekonomije.

- Siva ekonomija je u velikim sistemima, a ne u malim prodvnicama i trafikama. Stavite inspekciju na ulaz i izlaz iz neke fabrike i lepo ćete videti šta i koliko ide. Tvrdim da je 25% protoka robe u sivim tokovima. Ako rešite taj problem u velikim sistemima, nećete ga imati u malim, jer mali neće imati gde da kupuju - navodi Aleksić i dodaje da je carina druga tačka koja se mora kontrolisati.

- Rešite te dve stvari i imaćete dve milijarde evra u budžetu - kaže on.

Direktor javnog preduzeća PTT Milan Krkobabić naveo je podatak po kome je ta firma uspela da od 2011. godine do 2013. godine, dobit poveća sa 11 mil EUR na 26 mil EUR.

- Naši zaposleni su dobili, zahvaljujući uspešnok poslovanju PTT-a, novčani stimulans koji nije 13. plata, već participacija zaposlenih u dobiti. Odluka Vlade je bila da 70 odsto dobiti ide u budžet, a 30 ostaje firmi, a mi smo odlučili da državi damo malo više, odnosno 75 odsto - kaže Krkobabić.

On je rekao da biti gubitaš znači biti privredno neodgovoran i da je nedopustivo da tržišno orijentisana preduzeća posluju sa gubitkom.


Public call for Zelezara Smedervo underway
The Prime Minister Aleksandar Vucic has said today that the public call for Zelezara Smederevo will be released by the end of this or early next week.

Vucic said to journalists in the Jamena village that all procedures will end by Feberuary next year and that Zelezara will work with full capacity in May or June.

- The state will take over al the debts of Zelezara, totaling EUR 370 m – the Prime Minister said and added the state will do everything possible because the problem of Zelezara Smederevo cannot be solved without the support of the state to find a good investor.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta