Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen poziv za učešće u privatizaciji "Železare"
Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv investitorima da do 1. decembra pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji "Železare Smederevo".

Agencija je pozvala sve zainteresovane investitore da dostave pismo koje treba da sadrži, osim osnovnih podataka o investitoru i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih, objavljeno je u oglasu u današnjoj "Politici".

Za učešće u privatizaciji "Železare" zainteresovano je nekoliko komnpanija. O privatizaciji "Železare" premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana u Londonu razgovarao sa predsednikom američkog "Esmarka" Džimom Bušarom, čija je kompanija potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje srpske čeličane i da će učestvovati na tenderu.

Prema pisanju medija, država bi trebalo da ostane vlasnik 20% "Železare", a Amerikanci planiraju da pokrenu obe visoke peći i da sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podignu na 2,2 miliona tona godišsnje. Prilikom preuzimanja "Železare" nijedan od oko 5.000 radnika ne bi trebalo da bude otpušten.

Vlada Srbije je vlasnik "Železare" od februara 2012. kada ju je za 1 USD kupila od američkog "U.S. Steel" koji se povukao zbog gubitaka. Prvi tender za prodaju "Železare" raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje "Železare Smederevo" je oko 340 mil EUE, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 mlrd EUR.

Država "Železari" mesečno daje 8,5 do 10 mil EUR, ali to preduzeće bankama duguje 260 mil EUR, dobavljačima 120 mil EUR i za sirovine još 145 mil EUR. Te dugove će najverovatnije preuzeti država.


Novi pokušaj prodaje "Telekoma" - Do kraja godine biće izabran privatizacioni savetnik, preuzamanje
Do kraja godine biće izabran privatizacioni savetnik za "Telekom", a prodaja završena u 2015. godini, najavio je premijer. Stručnjaci smatraju da "Telekom" treba prodati i da je bolje kada kompanijom upravlja privatni vlasnik.

Dok će za EPS Vlada tražiti strateškog partnera, odnosno investitora koji bi kupio manjinski paket akcija, "Telekom" će ceo biti ponuđen na prodaju. Još jedan pokušaj prodaje najuspešnije među državnim firmama – zakazan je za narednu godinu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se prodajom "Telekoma" i još nekim merama javni dug može stabilizovati na razumnom nivou u odnosu na BDP i da posle toga počne da raste.

- Bolje bi bilo da ga prodamo što pre dok još vredi, dok ima tržišno učešće i dok ga druge stvari ne unište - rekao je Petrović.

A uništava ga, kaže, to što za razliku od konkurencije deo dobiti mora da daje u državni budžet umesto da investira, a ima i višak zaposlenih, rukovodi se političkim i socijalnim interesima. Stručnjaci se slažu – bolje je kada kompanijom upravlja privatni vlasnik.

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić ističe da "Telekom" već nekoliko godina ne beleži rast poslovanja, pa prihodi stagniraju.

- Sa tog aspekta možemo reći da ta kompanija nema veliki potencijal rasta. Sa aspekta cene te kompanije možemo reći da nekoliko godina imamo obilje kapitala na tržištu. Postoji veliki broj kupaca koji imaju višak kapitala i mogli bi da ga plasiraju - kaže Gujaničić.

Međutim, nije realno očekivati da se dobije bolja cena nego prilikom prethodnog pokušaja prodaje – 2011. godine, kada je jedini zainteresovani "Telekom Austrija" nudio manje nego što je država tražila.

Analitičar Milan Ćulibrk kaže da prethodna vlada nije uspela da proda najbolju državnu kompaniju zato što je u tom momentu tražila preveliku cenu.

- Sada imamo najave da će biti prodat po većoj ceni, što je teško ostvariti. Tada je za 51% kapitala ponuđena 1,1 mlrd EUR a to znači da bi se sada za 100% kapitala moglo očekivati 2,2 mlrd EUR. Ukoliko se to desi biće – fenomenalni neočekivani uspeh - kaže Ćulibrk.

Na listi 500 najvećih srpskih kompanija "Telekom" je i dalje među prvih pet. I dalje ostvaruje profit, ali su mu rezultati sve lošiji i, kažu upućeni, lagano gubi tržište i trku s konkurencijom.


Public call for participation in privatization of Zelezara released
The Agency for privatization has announced today public call for investors to deliver their letters of interest to participate in privatization of Zelezara Smederevo until December 1.

The Agency invited all the interested investors to deliver a letter which should contain indicative price proposal, investment program, business plan framework and headcount apart from basic company information, it was stated in the advertisement published in Politika.

A few companies is interested in participation in privatization Zelezara. Three days ago, in London, the Prime Minister of Serbia talked about the privatization of Zelezara with the president of the American Esmark, Jim Bouchard whose company confirmed it is interested in takeover of Serbian steel plant and that it will participate in the tender.

According to media, the state should remain an owner with 20% stake in Zelezara and th Americans are planning to start both high furnaces and increase current production from 400.000 tons to 2,2 million tons. During takeover of Zelezara, none out of 5000 people should be fired.

Since February 2012, the Government of Serbia has been an owner of Zelezara for one dollar when it bought it from American US Steel which withdrew due to losses. The first tender for its sale was released in April 2012 and Russian Uralvagonzavod was the only one expressing interest but did not deliver the committing offer.

The production value of Zelezara Smederevo is some EUR 340 m and the full capacity would reach EUR 1,5 billion.

The state provides 8,5-10 m to Zelezara per month and the company owns EUR 260 m to banks, EUR 120 m o suppliers and EUR 145 m more for raw materials. The state will most likely take over debts.


Najava dostavljanja Kvartalnog izveštaja za III kvartal 2014. godine 5.11.2014. godine - NIS a.d.
Najava dostavljanja Kvartalnog izveštaja za III kvartal 2014. godine 5.11.2014. godine - NIS a.d., Novi Sad - NIIS

DOKUMENT


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta