Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodaja kompanije "Cimos" u prvoj polovini 2015. - Završen plan restrukturiranja
Koperskoj kompaniji "Cimos" uspelo je da u utvrđenim rokovima izradi plan za restrukturiranje.

Prema tom planu, Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) i poslovne banke će u osnovni kapital "Cimos"-a pretvoriti oko 200 mil EUR potraživanja (od ukupno oko 350 mil EUR potraživanja). Banke će otpisati manji deo potraživanja.

Preostali iznos društvo treba platiti do 2026. Time bi insolventost društva trebala biti eliminirana. Jedan od najvećih slovenačkih izvoznika je imao krajem avgusta više od od 132 mil EUR negativnog kapitala, a iznos se od meseca do meseca povećava za nekoliko miliona, piše ljubljanski "Dnevnik".

Eliminacija insolventnosti neće biti dovoljna da "Cimos" postane dugoročno održivo preduzeće.

Na prvom mestu, kompaniji će biti potrebna likvidna sredstva. Banke poverenice u poslednjih nekoliko meseci uslovljavale se u da onoliko likvidnih sredstava koliko one obezbede moraju da pribave i "Cimos"-ovi kupci.

Ako potraživanja u kapital pretvore sve banke poverenici, pri osiguravanju nužno potrebnih likvidnih sredstava biće uključene samo NLB, Banka Celje, Nova KBM, Gorenjska banka i SID banka.

"Cimos"-ovi kupci - Honeywell, BMW, PSA itd, treba da u ranijim fazama (dok se kompanija ne oporavi), finansiraju neophodni obrtni kapital. Kompanija je potreban iznos od 30 do 40 mil EUR: prema tom planu, kupci mogu finansirati razvoj alata i ostalih investicija potrebnih za nesmetano i konkurentno poslovanje.

U prvoj polovini iduće godine, banke će, naravno, ako poverenici odobre predlog prisilnog poravnanja, pokrenuti proces prodaje "Cimosa". Dok se na početku prisilnog poravnanja, provlačila ideja da se pojedini proizvodni pogoni ili ćerke-firme prodaju odvojeno, na osnovu zahteva članica grupe, "Cimos" će se prodavati kao celina.

"Cimos" ima više od 20 ćerki-firmi, a neke od njih, koje nisu od ključne važnosti za poslovanje, biće ukinute.

Očekuje se da će nova kompanija imati tri ključna proizvodna centra. Pored Kopera, to su Gradačac u BiH, koje posluje kao jedno od najvažnijih društava u grupi "Cimos TMD", kao i Buzet. Prema realističnom scenariju naredne godine "Cimos" će poslovati s profitom, a prema pesimističnom to će se desiti najkasnije 2017.


"Tražićemo partnera za BG aerodrom"
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je plan da se naredne godine radi na pronalasku koncesionog partnera za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Premijer je rekao da aerodrom zahvaljujući uspešnom poslovanju Er Srbije, sada vredi tri puta više nego pre godinu dana i da je sada prilika za partnera.

"Sada za koncesiju možemo da uzmemo - i gledaćemo da to sledeće godine i radimo - 500 do 600 miliona evra plus milijardu u investicijama i to uz raskidni uslov", istakao je Vučić.

On je rekao da aerodrom sam po sebi vredi 250 miliona evra, ali da taj novac "ni od koga nismo mogli da dobijemo".

Cilj države je da po pitanju beogradskog aerodroma napravi dobar biznis, kazao je premijer.
"PKC će zaposliti bar 2.000 ljudi"

Vučić je najavio i da će 7. decembra biti završen objekat finske kompanije PKC u Smederevu, i naveo da će ta kompanija zaposliti 2.000, a moguće i više ljudi.

Premijer je prilikom obilaska objekta, koji je počeo da se gradi pre mesec dana, a danas se stavlja pod krov, rekao da sve izgleda impresivno i da je jasno da će do pomenutog roka biti završen čitav posao.

"To pokazuje da su naše kompanije, kada ima volje, snage i kontrole, u stanju da naprave sve velike poslove", rekao je premijer novinarima.

Dodao je da će biti dramatično manji broj nezaposlenih u Smederevu od onoga što je nivo Srbije i da je konačno ta linija rasta nezaposlenosti zaustavljena i okrenuta u drugom smeru.

Prema njegovim rečima, Železara, Petrohemija i Bor su najvažnija pitanja za Srbiju, te da veruje da će ta pitanja biti uspešno rešena i da ćemo pokazati da smo pouzdan partner.

Osvrnuvši se na FAP, premijer je rekao da državi mnogo znači kada se obezbedi posao za 600, 700, 800 ljudi i da će mnogo značiti kada se kamioni budu proizvodili.

Bez teške industrije, moderne tehnologije, automobilske industrije, Srbija ne može da uspe, rekao je Vučih

"Srbija ima tešku industriju i rudnike i to može da iskoristi", naveo je premijer.

Napomenuo je da je ove godine Velika Britanija imala najveći privredni rast u Evropi od 3,4 odsto, i dodao da, ako Srbija iskoristi sve potencijale i bude li sve po planu velike su šanse da nam, kako je rekao, Velika Britanija neće "mnogo pobeći" 2016. godine.

Premijer je najavio i da će u drugoj polovini decembra biti otvorena topionica u Boru.

Sve i da Srbija nema rudu, već da samo uvozi koncentrat, to bio čist profit od četiri do pet miliona evra, rekao je Vučić i dodao da ukoliko budemo otvorili rudnike Cerovo, Borsku jamu, Majdanpek, profit bi iznosio izmedju 40 u 50 miliona evra.

To se, dodao je, u ovom trenutku sve ne vidi jer je mnogo toga započeto ove godine, ali rezultati će stići krajem 2015. godine i u 2016. godini.


VUCIC: We will look for a partner for Belgrade-based airport in 2015
The Prime Minister of Serbia Srbije Aleksandar Vucic, said that the plan is to work on the search for strategic partner next year for the Nikola Tesla airport in Belgrade.

The Prime Minister said that the airport, thanks to successful business operations of Air Serbia, now totals three times more than a year ago and that now is the right time for a partner.

- At the moment, we can get for concession, and we will see to it next year, EUR 500 -600 m plus EUR1 billion in investments with a termination provision – Vucic outlined.

He said the airport’s value totals EUR 250 m but that “we could not have got that amount from anybody”.

The state’s objective when it comes to the Belgrade’s airport is to make good business move, the Prime Minister said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta