Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ANTIĆ: Još nema dogovora s Rusima o dugu "Petrohemije"
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je danas da u Moskvi nije postignut nikakav konačan dogovor o "Petrohemiji" sa ruskima partnerima, ali je izrazio uverenje da će Srbija uskoro sa "Naftnom industrijom Srbije" (NIS) pronaći zajednički interes o tom pitanju.

Antić je rekao da je srpska delegacija tokom ovonedeljne posete Moskvi imala ozbiljne razgovore o tome kako da Srbija reši pitanje dugovanja za energente prema ruskima partnerima.

Kao jedno od rešenja ili modela razmatrano je to da se deo duga "Petrohemije" prema NIS-u konvertuje u vlasništvo NIS-a u "Petrohemiji", a da se drugi deo duga za energente isplati u novcu, kazao je Antić novinarima u resornom ministarstvu.

Predstoji još puno razgovora o tome i verujem da ćemo naći zajednički interes sa NIS-om, naveo je ministar, precizirajući da je dug Petrohemije prema NIS-u oko 260 mil USD.

Dodao je da je formirana radna grupa Vlade Srbije i NIS-a kako bi se usaglasio model vraćanja tog duga i da očekuje da će razgovori o tome uslediti narednih dana.

Antić je napomenuo da se u delu javnosti stvorila slika da je postignut dogovor o dugu "Petrohemije", ali da to nije tačno, već da se traži odgovarajući model kako da se to pitanje reši.

- Zamolili smo ruske partnere da nam pomognu u pronalaženju partnera za "Petrohemiju", kao i da nam vrate povoljne cene za gas za pojedina preduzeća po osnovu 'toling' aranžmana - kazao je on.

Antić je naveo i da je dug "Srbijagasa" prema NIS-u oko 240 mil USD i da će i to pitanje morati da se reši.


"Croatia Airlines" ponovo traži partnera
Vlada Hrvatske ponovo će pokušati da pronađe strateškog partnera za aviokompaniju "Croatia Airlines" jer se na prošlogodišnji konkurs niko nije javio.

- "Croatia Airlines" nakon dugo vremena relativno stabilno posluje, ali je za održavanje takvog stanja na duže, po svemu sudeći, potrebno udruživanje, odnosno partnerstvo - rekao je danas premijer Hrvatske Zoran Milanović nakon odluke vlada o novom konkursu za kupovinu udela u toj aviokompaniji.

Ministar pomorstva i saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da je vreme da se drugi put pokuša pronaći strateški partner, pre svega za dokapitalizaciju, odnosno širenje postojeće mreže letova i očuvanja statusa "Croatia Airlines"-a u nacionalnom aviosaobraćaju.

Prema njegovim rečima, nacionalna aviokompanija nalazi se u procesu restrukturisanja koje će trajati pet godina, uz trošak od 1,9 milijardi kuna.

Za pronalazak strateškog partnera "Croatia Airlines"-a biće zadužena komisija na čijem će čelu biti resorni ministar.

Prema zvaničnim podacima, "Croatia Airlines" je u prošloj godini prvi put posle 2007. godine ostvarila dobit, a očekuje se da će u plusu biti i u ovoj godini.


Deadline for Simpo’s debt conversion extended
Instead of ending entire debt conversion process in Simpo by September 15, where the state would become majority owner of 80%, deadline was extended until November 15, and upon the request of the Vranje-based company management, GM Sladjan Disic confirmed for local media.
- Simpo’s management asked for it since complete account blockade was underway and even if conversion process ended immediately – Disic specified.

The conversion process would enable that the Government of Serbia as majority owner at Simpo starts privatization process with easy loans which would enable new production start, first of all furniture production as primary activity.

The latest information shows that Simpo’s headcount totals 4.100 people, only one fifth of which operates machines for now.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta