Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stečaj za 100 preduzeća
„Progres”, „Unimel” i „Slokomerc” iz Beograda, „Kulatrans” iz Kule, „Mondial” iz Niša samo su neke od 100 firmi u restrukturiranju čiji ćemo stečaj predložiti Vladi ove nedelje.
Podvlači crtu: Željko Sertić

To je za „Blic” rekao Željko Sertić, ministar privrede. On napominje da to i dalje ne znači kraj života tih preduzeća i otpuštanje radnika. Pritom, neke od ovih firmi, poput „Progresa”, ići će u stečaj po unapred pripremljenom planu reorganizacije, a neke u uobičajen stečajni postupak.


- Stečajni postupak je zaštićeni status u koji se firma uvodi, jer posle toga račun više nije blokiran, a postupci izvršenja na imovini više ne mogu da se sprovode. Takav status traje ograničeno vreme, a sa ciljem da se sagledaju sve varijante za oporavak preduzeća ili za prodaju, u celini ili delimično, novom investitoru - objašnjava Sertić.


Na naše pitanje da li zaista misli da je moguće da do kraja naredne godine, a do kada je oročen posao rešavanja statusa svih firmi u restrukturiranju, uspeti u ozdravljenju bilo koje od ovih kompanija, ako su one u takvom stanju da niko od ulagača za njih nije zainteresovan, ministar napominje da je optimista.


- Stečaju se do sada, nažalost, pristupalo uglavnom na pasivan način, što je delom i razlog što se u javnosti doživljava kao gašenje kompanije, a ne kao potencijalni lek. Pasivan pristup stečaju često je bio zasnovan i na pogrešnom tumačenju uloge stečajnog upravnika. On je često bio puki administrativni radnik, umesto menadžer, i to specifičnih znanja i sposobnosti, koji teži pronalaženju rešenja za firmu za koju je preuzeo odgovornost.


S druge strane, Ministarstvo privrede će u isto vreme predložiti i modele za privatizaciju oko 50 kompanija koje su u procesu restrukturiranja, a za koje je, u prethodnom periodu, bilo interesovanja za partnerstva.


Planika - primer uspešnog stečaja
Stečaj kranjske Planike, u kojoj je bilo zaposleno skoro 800 radnika, okončan je nakon deset godina, izvestila je RTV Slovenije.
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Stečajni upravnik Andrej Marinc objašnjava da je imovina Planike na početku stečaja postojala u različitim oblicima, a unovčena stečajna mase je iznosila 14 miliona evra.

Prema njegovim rečima, dobar deo stečajne mase je unovčen pre pet godina, tako da su isplaćena sva potraživanja radnicima, osigurani poverioci su dobili 2,3 miliona, a neosigurani 6,2 miliona evra.

Iako je stečajni upravnik proizvodnu zgradu Planike prodao u delovima, proizvodnju u Turnišču su sačuvali, a kompanija danas uspešno posluje.

Šef turniške Planike Stanko Drašković kaže da je stečaj tom pogonu doneo spas i da su s novim vlasnicima obezbedili budućnost.

Sada 220 radnika dnevno proizvodi više od 2.000 pari cipela višeg cenovnog razreda. Obuću prodaju putem nemačke kompanije Meindl (vlasnik više od 50 odsto), koja obezbeđuje i veliki deo narudžbi za vojske u nekim evropskim zemljama.


Rađa se istočni berzanski koridor
Šangajska i hongkonška berza biće povezane 17. novembra i očekuje se da će trgovanje između te dve berze biti vredno više milijardi dolara dnevno.

Povezivanje berzi smatra se ključnim korakom ka većoj finansijskoj liberalizaciji kineske ekonomije, navodi se u saopštenju honkonške Komisije za hartije od vrednosti (SFC)i Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC), prenosi agencija Frans pres.

Vesti su dovele do skoka akcija na obe berze, pa je honkonški indeks porastao 0,83 odsto, a šangajski 2,3 odsto.

Zvaničnici Hongkonga zahvalili su Pekingu na "zelenom svetlu" za projekat, koji će omogućiti međunarodnim investitorima da trguju odabranim akcijama na šangajskoj, inače strogo regulisanoj, berzi, kao i investitorima iz cele Kine da kupuju deonice u Hongkongu.

Procenjuje se da će dnevno prekogranično trgovanje biti vredno oko 3,8 milijardi dolara.

Povezivanje berzi prvobitno je planirano za prošli mesec, ali je neočekivano otkazano, nakon što su Azijska industrija hartija od vrednosti i Asocijacija finansijskih tržišta, koje predstavljaju neke od najvećih svetskih banaka i drugih finansijskih institucija, uputili pismo vlastima Hongkonga zatraživši odlaganje plana zbog nezivesnosti oko pravila trgovanja.


NBS: State solves problems of Srpska banka
The National Bank of Serbia conducted control of business in Srpska banka which showed that majority owner “intensified activities so that the status of the bank would be solved permanently and all interests of deponents and creditors would be protected”.

NBS shares with the state as a majority owner of the bank all the results of their activities, the central bank announced. We found out that within the past two weeks, majority owner intensified bank activities so that the bank status would be solved in the long run and all deponents and creditors’ interests would be protected in long run, NBS announces.

The National Bank of Serbia does not have information that SDPR withdrew deposits since at this moment as well the company is the biggest bank deponent, Fonet reports.

The National Bank of Serbia informs the public that, as an institution whose one of the basic objectives is to provide financial stability in the long run, in order to accomplish the objective, it conducted activities in its responsibility and over the business of Srpska banka.

Unchecked and inaccurate information with respect to this and similar topics by no means contribute to maintenance of financial stability in the country which is in the interest of all its citizens, it was concluded in today’s announcement of NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta