Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U stečaj ide 179 srpskih gubitaša
Od 502 preduzeća, koja je Agencija za privatizaciju ponudila na prodaju, više od trećine čeka stavljanje katanca u bravu. Sa liste odmah može da se izbriše 58 fiktivnih firmi. Na kraju procesa bez radnih mesta će ostati najmanje 5.000 zaposlenih.
DUGOGODIŠNjA agonija preduzeća u restrukturiranju i onih koji su i po nekoliko puta pokušavali da nađu novog gazdu, koji bi ih izvukao iz katastrofalnih gubitaka biće uskoro okončana. Radna grupa Ministarstva privrede napravila je spisak od 179 preduzeća koja idu u stečaj. Osim 58 onih koji postoje samo na papiru i za koje se znalo da će biti „izbrisani“, ključ u bravu čeka još 121 fabrika. U njima će, sada i definitivno, bez posla ostati više od 5.000 ljudi.

Na spisku u koji su „Novosti“ imale uvid stoji da će stečajni postupak narednih dana biti pokrenut u građevinskim preduzećima „Partizanski put“, „Valjevo put“ i u užičkom „24. septembru“. Katanac će biti stavljen i na „Aviogeneks“, kao i na nekadašnji najveći ponos Šapca - 11 firmi „Zorka holdinga“. Do kraja je stigla i kompletna Elektronska industrija u Nišu, koja je nekada bila omiljeni brend za opremanje kuće belom tehnikom. Ugasiće se i kruševačka „Zvezda“, ranije nadaleko čuvena fabrika konfekcije.

Najveći poslodavac među ovim gubitašima je „Društvo za održavanje zgrada“ u kojem je angažovano čak 597 ljudi. To je preduzeće koje je pre desetak godina izdvojeno iz „Železnica Srbije“ i bavilo se širokim spektrom građevinskih radova, od rušenja objekata, do ugradnje stolarije u stanovima. U stečaj odlaze zbog dugoročne nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti. Pisma o zainteresovanosti za ovu firmu Ministarstvu privrede dostavila su dva pravna lica, ali nijedno nije bilo prihvatljivo.
Sunovrat „Partizanskog puta“ počeo je od neuspele privatizacije, kada je ovo dobrostojeće putarsko preduzeće dospelo u ruke Mila Đuraškovića, kao deo njegove „Nibens grupe“. Većina firmi iz ove grupacije završila je ponovo pod okriljem države, kada je Agencija za privatizaciju raskinula ugovore sa nesavesnim gazdom.

Za ovo preduzeće sada su stigla tri pisma zainteresovanosti, ali nijedno nije bilo prihvatljivo. Poslovanje ove firme je neodrživo, jer je značajan deo imovine, oprema i mehanizacija, već prodat u sudskim izvršnim postupcima po osnovu tužbi zaposlenih.

Kao najbolja udavača, bar kada je u pitanju broj zainteresovanih kandidata, pokazalo se PTT ugostiteljstvo, koje je „merkalo“ čak 15 kupaca. Nijedan od njih, međutim, nije dao dovoljno dobru i valjanu ponudu, koja bi „izvukla“ ovu firmu sa spiska za stečaj. Sedam kupaca bilo je zainteresovano za delove imovine, što se može realizovati i tokom stečajnog postupka. Čak četiri „strateška partnera“ želela su da kupe kapital, što nije bilo moguće, jer je on negativan, pošto su ga već „pojeli“ gubici.

- Preduzeća koja se danas gase, poput „Zorke“ i Elektronske industrije, nekada su bile perjanice naše privrede, zapošljavanja i izvoza - ističe Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

- Od njih su živeli čitavi gradovi, tako da će sa njihovom propašću, praktično doći do kolapsa gradova. Dobar deo njih već godinama loše posluje i ne funkcioniše, a u međuvremenu nijedna vlast nije razmatrala kako da ih „zameni“, otvaranjem novih pogona i angažovanjem radnika.

Ljudi koji će sada ostati bez posla praktično su ga davno izgubili ili nisu redovno dobijali plate, ali su se nadali, dolazili na posao i čekali da se nešto desi.

Profesor Savić smatra da je žalosno što se gase nekadašnji giganti, ali napominje da je to jednom moralo da se desi.

- Ovo je samo priznanje stvarnosti. Da ono što je davno mrtvo, proglasimo mrtvim - smatra naš sagovornik. - Ove fabrike imaju uglavnom ogromne dugove koji su davno premašili vrednost njihove imovine.

Pogubili su vezu sa tržištem, a i tehnološki su zaostali. Mi se danas suočavamo sa promašenom politikom, koja datira još iz devedesetih. Ostaje nam da se čudimo u kakvom su pesku svi vlastodršci do sada držali glavu, kada su dozvolili da se rešavanje problema u čitavoj privredi prepusti stihiji i zubu vremena.


DOLAR ZA FABRIKU

FABRIKA „Zastava auto delovi“ iz Knića, iako je na spisku preduzeća koja idu u stečaj, mogla bi tokom stečajnog postupka da pronađe novog gazdu. Interesovanje za ovu firmu pokazao je jedan kupac tokom javnog poziva. On, međutim, u pismu nije naveo model privatizacije, zbog čega je odbijen. Potencijalni gazda je ponudio jedan dolar da preuzme svu imovinu i sve zaposlene, a da prodavac finansira kapital jednak gubitku iz 2013. godine u nastavku poslovanja. Procenjeno je, ipak, da nema dovoljno elemenata da bi se ponuda prihvatila, s obzirom na to da je poslovanje društva neodrživo, a privatizacija nesprovodiva.
 
Trange-frange ostale samo na papiru

JOŠ pre nego što je Agencija za privatizaciju objavila poziv investitorima da iskažu interesovanje za neku od 502 firme, bilo je jasno da minimum 58 njih neće imati kupca i da sigurno idu - u stečaj. Reč je o društvenim preduzećima koja fizički ne postoje na zvaničnoj adresi, čime, u startu ispunjavaju uslove za stečaj. Uz to, nemaju ni imovinu, zaposlene, delatnost...
 
Na listi među ovim preduzećima preovladavaju trgovinska. Međutim, tu je i „Aerodrom parking“, bez zaposlenih. U Agenciji za privredne registre nema čak nijednog završnog računa ove firme u protekle tri godine. Razlog je jednostavan: ova firma osnovana je juna 2005. i bilo je predviđeno da pruža usluge Aerodromu u Beogradu. Praktičo su bili izdvojeni iz njegovog sastava, a suštinski nisu imali ništa od sopstvenih osnovnih sredstava, već su samo naplaćivali usluge parkiranja u ime Aerodroma „Nikola Tesla“. Tokom 2009. godine svi zaposleni iz „Aerodom parkinga“ vratili su se pod okrilje Aerodroma „Nikola Tesla“ i sada su njihovi zaposleni. A, parkingom na Aerodromu rukovodi „Parking servis“.
 
Među ovim preduzećima nalazi se i „Klokot banja“ iz Bujanovca. Sama banja, doduše, nalazi se na Kosmetu, u opštini Vitina, a ovo preduzeće u Bujanovcu osnovano je krajem 1989. godine, a kao osnovna delatnost registrovana je proizvodnja osvežavajućih pića i mineralne vode. Iako nema nijednog zaposlenog, „Klokot banja“ uredno predaje završne račune. Od 2010. do danas ne beleži ni dinar prometa. Na ovoj listi je i „Jugoslovenski leksikografski zavod“ i „Birooprema omladinska knjiga“ iz Beograda, „Poljoopskrba“ iz Novog Sada, „Prvi maj standard“ iz Babušnice, „Semenarna“ Novi Sad, beogradski „Magros eksport-import“, „Centar za strategijske studije“, vojvođansko poljoprivredno preduzeće „Jermenovci“... (D. I. KRASIĆ)


NIS najuspešnija srpska kompanija
NIS je najuspešnija je srpska kompanija po konsolidovanoj dobiti i prihodima, prema listi "Biznis top 2013/2014", publikaciji časopisa "Biznis i finansije".

Konsolidovana dobit NIS-a iznosila je 48,34 milijarde dinara, a konsolidovani poslovni prihod 264,4 milijarde dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare. Broj zaposlenih u NIS-u je 7.629.

Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31. decembra, a prema podacima Agencije za privredne registre.

Po konsolidovanoj dobiti iza NIS-a su Elektroprivreda Srbije (19,17 milijardi dinara), a slede dve kompanije iz telekomunikacionog sektora - Telekom Srbija (15,7 milijardi dinara) i Telenor (11,15 milijardi dinara).

Po konsolidovanom poslovnom prihodu iza NIS-a je EPS (219,8 milijardi dinara), a slede Fijat automobili Srbija (171,6 milijardi dinara), Delez Srbija, Srbijagas...

Anketirana srpska preduzeća sve češće kao pretnju svom poslovanju navode geopolitičke pretnje koje se odražavaju i na plasman njihove robe u inostranstvu i poslovanje na domaćem tržistu.

Na domaćem tržištu su, kažu, izloženi oštroj konkurenciji evropskih i drugih firmi i slaboj tražnji zbog pada kupovne moći i pada aktivnosti u ključnim granama, kao što je gradjevinarstvo, pa kao jedini spas vide - izvoz.

Neka od velikih preduzeća koja su smatrana nosiocima razvoja u ranijem periodu danas su zbog kreditne opterećenosti, niskog nivoa upravljačkih znanja, slabe organizacije i rasplinutosti na veći broj sektora, upala u probleme.

Prema listi Biznis top, među uspešnim domaćim kompanijama vode one iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sa udarima krize se i dalje uspešno nose "MK grupa" i Delta holding, a šabački Farmakom je usled visoke kreditne zaduženosti postao najveća "žrtva" krize, koja je ozvaničena pokretanjem stečaja te firme u septembru ove godine, navedeno je u publikaciji.


FIC: Reforms on right track, key steps still ahead
President of the Foreign Investors Council (FIC) Frederick Coin stated on Wednesday that the government successfully launched fiscal consolidation through the first measures it implemented and the key laws it adopted, but he noted that important structural reforms are still ahead.

All government steps are leading to the right direction, but we believe that a lot of work still remains to be done, Coin said at the presentation of the FIC 2014 White Book in the Hyatt Regency Hotel.

He said that over the past year, the government has accomplished only 37 percent of the recommendations from the 2013 White Book, but he noted that an aggravating factor for the work of the incumbent government is embodied in the floods and elections.

FIC welcomed the significant improvements in the laws on labour and bankruptcy which adopted a majority of propositions from the White Book and which should considerably improve Serbia's competitiveness.

FIC calls on the government to use its strong political mandate and continue the implementation of long-term measures which include privatisation, corporatisation of public enterprises and public administration reform so as to create a sustainable public sector and improve the conditions for the development of the private sector, Coin said.

He voiced several FIC key expectations from the government which cover implementation of fiscal consolidation and improvement of macroeconomic stability, implementation and adequate execution of adopted laws.

As another important point, Vuen listed the continuation of improvement of regulations with the EU and reduction of administrative obstacles by urgent constitution of a team for support to investors within the prime minister's cabinet.

The 2014 White Book states that the considerable progress has also been achieved in the consumer protection area, transport, energy, environmental protection regulations, telecommunications, oil and gas.

The lowest degree of progress was achieved in real estate and construction industry, payment terms, product safety, personal data protection and insurance, pharmaceutical products and household cleaning products.

Since 2003, FIC has been releasing the White Book on an annual basis and the publication presents a comprehensive image of the business climate in Serbia with tangible recommendations for improvement.

Vujovic: Foreign investors are engine of Serbian economy

Foreign investors are the engine of the Serbian economy and we will be counting on them in the future, Serbian Finance Minister Dusan Vujovic said at the presentation of a white paper in Belgrade on Wednesday.

One third of the 500 companies that are operating in Serbia are a result of foreign investments - we are counting on them and we would like to make action plans and strategies with them for improving the business environment, Vujovic said at the presentation of the 2014 White Paper of the Foreign Investors Council at the Hyatt Regency hotel.

Vujovic said that 37 percent of advice from the previous White Paper - which represents recommendations from foreign investors for improving the business environment in Serbia - have been adopted, adding that he would like to see the percentage rise further.

Addressing foreign investors, Vujovic said that the government is close to tabling the law on construction and planning to the parliament to expedite the issuance of construction permits and facilitate investments in Serbia.

The most problematic area is related to the tax administration reform and tax collection, the minister said.

Addressing the participants of the conference, Vujovic said that he expects the talks with the International Monetary Fund (IMF), scheduled to end on Thursday, to come to a successful conclusion.

"We have agreed with the IMF on the content of the measures, and what remains to be done is reach an agreement on their scale and scope," he said.

The finance minister said that he is confident that the IMF will recognise the government's efforts in implementing reforms.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta