Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stečaj ili novi gazda - Istekao i produženi rok za slanje ponuda za privatizaciju 502 društvena pred
Produženi rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 502 društvena preduzeća u Srbiji zvanično je istekao 1. novembra, i dok se uveliko spekuliše koliko će firmi morati u stečaj, iz Ministarstva privrede poručuju da stečaj ne znači obavezno kraj "zivota" konkretne firme već, ako mu se pristupi na pravi način, može biti šansa za novi početak.

Posebna savetnica ministra privrede Andrijana Živanović, zadužena za oblast stečaja u kome će se, posle privatizacije, kako stvari stoje, naći više društvenih preduzeća, rekla je za Tanjug da stečaj nikako ne bi trebalo da se posmatra kao konačan kraj firme i otpuštanje radnika.

- Stečaj i bankrotstvo nisu iste stvari, a i proglašenje bankrotstva nad nekom firmom ne mora automatski da znači i kraj privredne aktivnosti te firme - objasnila je ona.

Proglašenje stečaja, kako je precizirala, nije objava rasprodaje imovine tog preduzeća, već poseban zaštićeni status u koji se firma uvodi - račun više nije blokiran, postupci izvršenja na imovini više ne mogu da se sprovode...

- Takav status traje ograničeno vreme sa ciljem da se sagledaju sve opcije bilo za sanaciju preduzeća ili za prodaju, u celini ili delimično, novom investitoru - kazala je Živanović.

Prema njenim rečima, do sada se stečaju pristupalo mahom na pasivan način, što je delom i razlog što se u javnosti stečaj doživljava kao postupak gašenja firmi, a ne kao mogući lek.

- Pasivan pristup stečaju često je zasnovan i na pogrešnom tumačenju uloge stečajnog upravnika. On nije i ne sme da bude administrativni radnik, već menadžer i to specifičnih znanja i sposobnosti -smatra Živanovićeva.

Ona je ukazala da je gašenje svakog preduzeća koje ima makar i minimalni kapacitet da zapošljava ljude i stvara novu vrednost, izuzetno skupo za sve.

Inače, nakon isteka roka za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju društvenih preduzeća, očekuje se da Ministarstvo privrede odluci o sudbini tih preduzeća, odnosno - koje će biti privatizovano, a koje će ići u stečaj.

Zakonom o privatizaciji predviđeno je da se privatizacija društvenih preduzeća završi do kraja 2015. godine.


Bankruptcy or new boss - Extended deadline for proposal delivery for privatization of 502 firms expi
Deadline for delivery of letters of interest for privatization of 502 state-owned companies in Serbia officially expired November 1 and while it has been speculated how many companies will have to go bankrupt, the Ministry of trade communicates that bankruptcy not necessarily means the end of “life” of a specific company but that if accessed properly, it can mean a new start.

Special advisor of the minister of trade, Andrijana Zivanovic, in charge for bankruptcy where, after privatization, the way the things are, more state-owned companies will undergo, said for Tanjug hat bankruptcy should by no means be treated as the final end of the company and the staff lay off.

-Going bankrupt and bankruptcy are not the same things and declaring a company bankrupt does not necessarily imply the end of the business activity of a company – she explained

Declaring bankruptcy, as she specified, is not announcement of sale of a company’s property but special protected status where the company is introduced – an account is no longer blocked, execution procedures over the property do cannot be conducted anymore, etc.

- The status lasts for a limited period of time with an objective to oversee all options for rehabilitation or sale of a company, completely or partially, to a new investor – Zivanovic said.

According to her, so far, bankruptcy has been mainly treated in the passive manner which is partially a reason why the public sees it as a process of company’s end, not as a potential cure.

- Passive approach to bankruptcy is often based on a wrong interpretation of the role of a trustee in bankruptcy. He or she is not and must not be an administrative worker but a manager with specific skills and knowledge – Zivanovic thinks.

She pointed out that shutting down of a company which has at least minimal capacity to hire people and generates new value, is extremely expensive for everybody..

After expiration of deadline for delivery of letters of interest for privatization of state-owned companies, it is expected that the Ministry of trade decides on destiny of these companies, i..e to decide which will go private and which will go bankrupt.

The Law on privatization implies that privatization of state-owned companies should end by the end of 2015.


Sevojno "valja" prihode - "Impol Seval" ostvario izvoz u vrednosti od 74 mil EUR
Izvoz od gotovo 74 mil EUR, i ove godine svrstava sevojničku valjaonicu aluminijuma "Impol Seval" među vodeće srpske izvoznike. Uprkos ekonomskoj krizi i padu privrednih aktivnosti u Rusiji, jednom od tri najveća "Sevalova" tržišta, ovogodišnji poslovni bilans je zadovoljavajući - uz povećano učešće proizvoda sa višim stepenom obrade i vrednosti.

Prihod i konkurentnost, za fabriku je, u meri kvaliteta, novih, složenijih proizvoda i godišnjh investicija od bar dva do pet miliona evra.

U "Impol Seval" je u proteklih dvanaest godina, od privatizacije, uloženo više od 69 mil EUR - pa je proizvodnja povećana gotovo pet puta, otvorena i nova linija bojenog programa, a zaposleni, sa prosečnom platom od 60.000 dinara, ne strahuju za svoja radna mesta.

Radnik Nikola Brkić kaže da je privatizacija uspešna, svaka godina je sve bolja i bolja, veća je proizvdnja, a veća je i sigurnost radnika.

- Prvi mi je posao, došla sam pravo sa fakulteta i želja mi je da napredujem - kaže tehnolog Dragana Marjanović.

I dalje su glavna izvozna tržišta Nemačka, Italija i Rusija, a kao deo "Impol grupe", "Seval" je u sistemu čiji proizvodi imaju primenu u različitim granama, što obezbeđuje opstanak i pri drastičnim preokretima na aluminijumskom tržištu, kakav je, recimo, enormni rast premija za aluminijum.

Generalni direktor "Impol Seval" u Sevojnu Ninko Tešić kaže da se treba boriti kroz rokove i kvalitet i tako pobediti konkurenciju.

- Mi jednostavno nemamo prostora da nađmo neko novo tržište i da nas dočekaju raširenih ruku - kaže Tešić.

- Tražimo neke sinergentske učinke sa kojima možemo poboljšati rezultate i ovde i kod nas i rezultat toga je da svi bolje radimo nego što smo radili pre - kaže Jernej Čokl, predsednik Uprave "Impol" u Slovenskoj Bistrici.

U narednih šest godina valjaonica će se razvijati ka što većem stepenu finalizacije proizvoda i maksimalnoj produktivnosti.

Ove godine, zaposleno je 33 mladih radnika, čime je broj novozaposlenih dostigao 190 i kako ovde veruju, obezbeđena budućnost fabrike u svim strukama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta