Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD kupila deo Bukureštanske berze
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 odsto udela u Bukureštanskoj berzi (BVB), saopšteno je iz EBRD-a.

EBRD nastoji da unapredi razvoj rumunskog tržišta kapitala.

Kako se navodi u saopštenju, koje prenosi Tportal, kupovinom navedenog udela EBRD podupire programe rumunske vlade za razvoj domaćeg tržišta kapitala, s ciljem da se poboljša funkcionisanje tržišta, osnaži likvidnost i poveća dostupnost ponude obveznica i deonica na lokalnim tržištima kapitala.

Bukureštanska berza zauzima centralno mesto na rumunskom tržištu kapitala i najveća je berza u jugoistočnoj Evropi.

"Bukureštanska berza ima za cilj da deluje kao katalizator u finansiranju rumunske privrede. EBRD će kao deoničar pomoći dalji razvoj korporativnog upravljanja na berzi i u kompanijama čije deonice kotiraju na berzi. Radićemo na tome da Bukureštanska berza postane preferirajuća za rumunske izdavaoce i trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresovani za rumunske deonice i ostale finansijske instrumente", kazao je EBRD-ov potredsednik Fil Benet.

Deonice Bukureštanske burze su u kotaciji na vlastitoj berzi od 2010. Prema podacima iz septembra 2014. godine, na toj berzi kotiraju deonice 83 kompanije, među kojima i najvećih firmi u Rumuniji - OMV Petroma, Romgaza, Fondul Proprietatea, BRD Grupe Sosijete Ženeral, Bankea Transilvania, Elektrike i Transgaza.

Ukupna tržišna kapitalizacija dostiže gotovo 30 milijardi evra.


"Centrgaz" traži podizvođače za izgradnju Južnog toka u Srbiji
Kompanija "Centrgaz", koja je pobedila na tenderu za poslove projektovanja, nabavku opreme i materijala, građevinsko-montažne radove, obuku kadrova i puštanje u rad magistralnog gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije, objavila je poziv za učešće u postupku pretkvalifikacije za saradnike na ovom poslu.

Na javni poziv mogu da se jave preduzeća za poslove zavarivanja u procesu montaže, zemljane radove i opšte građevinske radove.


Centrgaz is looking for subcontractors for South Stream construction in Serbia
Centrgaz, which won the tender for design, procurement of equipment , materials, construction and assembling works, staff training and putting the main gas pipeline South stream into operation in the territory of Serbia has released a public call for participation in the process of pre-qualification for associates on this work.

Companies in the field of welding in assembling process, ground works and general construction works can apply.


Francuski VINCI zainteresovan i za aerodrome u Crnoj Gori
Francuska kompanija VINCI zainteresovana je za aerodrome u Crnoj Gori, prenose regionalni mediji.

- Jedna od ključnih pretpostavki u težnji da postanemo visokoprestižna turistička destinacija u Evropi je kvalitetna saobraćajna dostupnost i unapređenje standarda avio-usluga - rekao je predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa Nikolom Notebartom, predsednikom francuske "VINCI grupe", jednim od vodećih operatora za upravljanje aerodromima u svetu.

- Na taj način frekvenstnost letova biće povećana, a Crna Gora dostupnija za turiste i posetioce, što će otvoriti pespektivu za dolazak novih investitora - naglasio je Đukanović.

Predstavnici "VINCI grupe" iskazali su zainteresovanost za uspostavljanje partnerstva sa aerodromima u Crnoj Gori i pružanje usluga po najvišim standardima u regionu i Evropi. Njihovo angažovanje, kako su istakli, ispratila bi i marketinška kampanja, koja bi Crnu Goru promovisala investitorima, turistima i posetiocima.

Na sastanku je dogovoren nastavak komunikacije sa resornim ministarstvom, u cilju detaljnijeg sagledavanja ponude i mogućnosti za partnerstvo.

"VINCI grupa" je operator na 24 svetska aerodroma, sa prometom od 40 miliona putnika, a realizovala je mnogobrojne projekte u SAD, Rusiji, Francuskoj, Portugaliji, Velikoj Brirtaniji i regionu.

Podsetimo, nedavno je objavljeno da je francuska kompanija VINCI zainteresovana za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", a nedavno je potpisan i Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta