Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija traži savetnika za prodaju Komercijalne banke
Agencija za osiguranje depozita Srbije objavila je poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za posao finansijskog savetnika za prodaju većinskog udela u Komercijalnoj banci.

Kako se navodi u oglasu objavljenom u petak u listu Politika, udeo koji će biti ponuđen na prodaju iznosi 83 odsto kapitala banke, a čine ga akcije države Srbije, EBRD, IFC Capitalization (Equity) Fund, DEG, i Swedfund. Poziv će biti otvoren do 26. decembra.

Komercijalna banka je druga po snazi na srpskom bankarskom tržištu. Udeo Komercijalne banke u bankarskom sektoru Srbije na kraju septembra 2014. bio je 12,86 odsto, učešće u ukupnim depozitima 14,82 odsto, a u ukupnom kapitalu 10,7 odsto. Država Srbija je najveći akcionar te banke sa oko 42 odsto akcija, EBRD ima 24,4 odsto, IFC Capitalization (Equity) Fund 10,1 odsto, DEG
4,6 odsto i Swedfund 2,3 odsto.


"Air Serbia" ušla u 15 prvoplasiranih - Pogledajte listu najvećih izvoznika u prvih deset meseci 201
Aviokompanija "Air Serbia" prvi put se pojavila na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije i nalazi se na 13. mestu.

Kako je danas objavilo srpsko ministarstvo finansija, nacionalna aviokompanija je u prvih 10 meseci ove godine ostvarila izvoz od 83,3 mil EUR.

Vodeći izvoznik je i dalje kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS) sa izvozom od oko 1,15 milijardi dinara u periodu januar-oktobar.

Izvoz FAS-a u trećem kvartalu ove godine manji je za 209,5 mil EUR u odnosu na isti period prošle godine. Prema Ministarstvu finansija, taj proizvođač automobila je u oktobru imao izvoz od 84,9 mil EUR, što je manje nego u septembru kada je izvoz bio 120,7 mil EUR.

Vrednost izvoza prvih 15 najvećih izvoznika u Srbiji u oktobru je povećana za 300 mil EUR, tako da je u prvih 10 meseci 2014. ukupna vrednost njihovog izvoza bila 3 mlrd EUR.

Na listi najvećih izvoznika na drugom mestu je "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa 322 mil EUR, a na trećem "Tigar Tyers" iz Pirota sa 203,8 mil EUR.

Među najvećim izvoznicima su i "Železara Smederevo" sa 159,9 mil EUR izvoza u prvih 10 meseci ove godine, "Gorenje Srbija" sa 155 mil EUR, HIP "Petrohemija" iz Pančeva sa 132,2 mil EUR i "Tetrapak" iz Beograda sa izvozom od 128,6 mil EUR.

Slede "Hemofarm" iz Vršca sa 123,2 miliona evra, "Tarkett" iz Bačke Palanke sa 102,4 miliona, "Yura Corporation" iz Rače sa 101,4 mil EUR, "Ball packiging" sa 85,6 mil EUR, "Impol Seval" iz Sevojna sa 83,5 mil EUR.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i fabrika čarapa "Valy" iz Beloševca, čiji je izvoz u prvih 10 meseci ove godine bio 82,2 mil EUR i "Sirmium Steel" iz Sremske Mitrovice sa 81,6 mil EUR.


Vlada Srbije odustala od prodaje evroobveznica u 2014.
Srbija neće u ovoj godini emitovati evrobveznice na međunarodnom finansijskom trzištu, jer će fiskalni rezultat biti značajno bolji nego što je to planirano rebalansom budžeta, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

Rebalansom budžeta za ovu godinu bilo je planirno zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu od najviše 149,6 milijardi dinara emitovanjem evroobveznica.

Kako je ranije objašnjeno, novac od prodaje evroobveznica ne bi bio iskorišćen za potrebe finansiranja budžeta u 2014. godine, već bi bio rezerva za 2015. godinu u kojoj će za finansiranje duga države i otplatu kamata biti neophodno 5,7 mlrd EUR.

Kako je rečeno agenciji Beta, planovi Ministarstva finansija za narednu godinu u vezi emitovanja obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu biće definisani Zakonom o budžetu Srbije za 2015. godinu.

Po podacima Uprave za javni dug, trenutno je javni dug Srbije 2.672 milijarde dinara, odnosno 22,2 mlrd EUR.


Decision on privatisation models due by end of month
The Serbian Ministry of Economy will by the end of November decide on privatisation models for each of more than 500 companies, while the Privatisation Agency will publish calls for binding bids to privatise them, the chairman of the Agency's Board of Directors Muamer Redzovic has announced.

Before the calls are published, the documentation for that stage of privatisation will be prepared for each company, so the calls should be expected in the coming weeks, as announced by Minister of Economy Zeljko Sertic, Redzovic told BKTVNews on Thursday.

The first group of companies for which the calls will be published will consist of companies for which there is interest among investors and companies with regulated ownership relations and property that is not subject to restitution claims, Redzovic explained.

He said that he expects that a significant number of companies important for the Serbian economy will find new owners or strategic partners, since a public call in August resulted in 1,732 letters of interest from a total of 833 investors.

Out of the 833 letters of interest, 369 came from abroad, mostly from Germany, the United Kingdom, Hungary, Bulgaria, the United States, Russia, Austria and other neighbouring countries, as well as from China, Redzovic said.

"It needs to be noted that, once the calls have been published for the companies, bids may also be submitted by investors who had not sent letters of interest, and that they will have completely equal treatment in the procedure," he said.

Redzovic stressed that the new privatisation law envisions several privatisation models (strategic partnership, sale of capital, sale of property), which increases the possibilities and options for the privatisation.


"Alibaba" stiže i u Srbiju
Najpoznatiji svetski sistem elektronskog poslovanja "Alibaba" uskoro će se i praktično pozicionirati u Srbiji, najavljeno je u petak u Privrednoj komori Beograda.

Na sastanku o mogućnostima i perspektivama elektronskog poslovanja sa Kinom ocenjeno je da takav vid poslovanja predstavlja budućnost i da bi već sada trebalo stvoriti institucionalne temelje za njegovo širenje.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić, izjavio je da elektronsko poslovanje sa Kinom nije pod kontrolom države, jer je to privatna inicijativa, ali da postoji interes da se u ovaj sistem uključe i preduzeća iz Srbije, saopšteno je iz poslovne asosijacije beogradskih privrednika.

- Rizike u elektronskom poslovanju potrebno je svesti na najamanju moguću meru. Očekujemo da ćemo kroz različite forme edukacije učiniti sve da se rizici za privrednike svedu na najmanju moguću meru kako bi bilo što manje prevarenih ljudi sa obe strane - rekao je on.

Krstić je najavio da će komorski sistem Srbije dati podršku predstojećem samitu sa Kinom u Beogradu u decembru organizovanjem Biznis foruma, koji će okupiti privrednike iz svih oblasti.

Ekonomski savetnik ambasade Kine u Beogradu Džu Lianći (Zhu Lianqui) rekao je da Kina namerava da otvori centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolini, iz kog bi se pokrivao ceo region jugoistočne Evrope, u čemu očekuje institucionalnu podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda.

U ovom centru bili bi izloženi uzorci robe koja bi mogla da se preuzme odmah u manjim količinama, a u većim da se naruči preko interneta, objasnio je on.

Precizirao je da bi se u ovom centru pravili kupoprodajni ugovori, a plaćanje obavljalo preko trećeg pravnog lica kao garanta koji bi novac prosleđivao dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi se eliminisali rizici.

Kineski amdasador je takođe kazao da se kompanija "Alibaba" sada nalazi i na berzi i da je rekord u elektronskom prometu robe u Kini oboren 11. novembra kada je premašio nekoliko desetina miliona juana, a 90 odsto kupovina na ovaj način su obavile žene.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta