Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom "Nikola Tesla" postaje tesan
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" će naredne dve godine biti veliko gradilište jer će povećanjem broja putnika biti u potpunosti iskorišćeni postojeći kapaciteti, najavio je direktor Saša Vlaisavljević. Kaže da će biti otvorena radna mesta za stručnjake raznik profila i ističe da će u budžet Srbije biti uplaćeno sto puta više novca nego prethodne godine.

Aerodrom "Nikola Tesla" danas obara rekord – očekuje se četvrtomilioniti putnik u ovoj godini. Taj rekord dostignut je prvi put od osnivanja aerodroma 1962. godine. Beogradski aerodrom prošle godine imao je oko 3,5 miliona putnika.

Direktor aerodroma Saša Vlaisavljević čestitao je nacionalnoj avio-kompaniji "Er Srbija" na dvamilionitom putniku.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Vlaisavljević je ukazao da 35 kompanija saobraća na aerodromu, od kojih 28 redovno.

"U budžet Republike Srbije ove godine aerodrom će uneti više od 100 puta veći iznos nego prošle godine", rekao je Vlaisavljević ističući da će sa dostizanjem 4,6 miliona putnika beogradski aerodrom do kraja godine imati najviše povećanje broja putnika.

U republički budžet aerodrom je uplatio svega 60.000 evra, dok će ove godine šest miliona evra biti uplaćeno, rekao je direktor aerodroma.

Sledeće godine trebalo bi da se dođe do 5,5 miliona putnika, čime se stiže do limita kapaciteta aerodroma što znači da treba ići u investicije, rekao je Vlaisavljević.

Najavio je da će naredne dve godine aerodrom biti veliko gradilište. Očekuje se, pre svega, proširenje terminala, a za to će biti potrebno i otvaranje novih radnih mesta za stručnjake svih profila. Daćemo šansu mladima, poručio je Vlaisavljević.

Govoreći o niskotarifnim kompanijama, Vlaisavljević je rekao da se prate smernice Vlade, ali i istakao da su sve kompanije dobrodošle.


Vlada sledeće nedelje objavljuje spisak 100 firmi u restrukturiranju koje idu u stečaj
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će Vlada Srbije naredne sedmice objaviti spisak više od 100 preduzeća u restrukturiranju koja idu u stečaj.

- Firme koje ne mogu da rade ne mogu više da budu na teretu države, ali svima treba da bude jasno da stečaj nije kraj za firmu jer neko može da je kupi i iz stečaja. I postoje razni načini na koje firma iz stečaja može da počne da radi - rekao je Sertić na skupu koji je organizovala Američka privredna komora.

Ministar je dodao da će u rano proleće Vlada ući u izmene Zakona o stečaju kako bi se, kako je rekao, dodatno precizirali načini na koje firme iz stečaja mogu da nastave uspešo da funkconišu.


Next week Government to announce a list of 100 companies in restructuring which step into bankruptcy
Minister of trade, Zeljko Sertic, has said today that next week the Government of Serbia will publish a list of more than 100 firms in restructuring which will go into bankruptcy.


- Firms which cannot work, cannot be at the state’s cost but everybody should know that bankruptcy is not an end for a company because someone else can buy it from the bankruptcy.

There are different ways how a company which went bankrupt can start working – Sertic said at the meeting organized by the American Chamber of Commerce.

The minister added that in early spring, the Government will start changes to the Law on bankruptcy so that, as he said, they would additionally specify how firms from bankruptcy can continue functioning successfully.


Moguća koncesija za Aerodom "Nikola Tesla"
Vlada Srbije razmatra da li će beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" ponuditi pod koncesiju ili će sama investirati u proširenje kapaciteta. Ovo je 4. novembra izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na dočeku jubilarnog četvoromilionitog putnika na beogradskom aerodromu u ovoj godini rekao da je ponosan što je time postignut najbolji rezultat od osnivanja aerodroma 1962. i ostvaren rast broja putnika u ovoj godini od 32 odsto, najveći u Evropi.

- Zato je Beorad postao najvažnija meta brojnih stranih investitora. Potpuno sam siguran da će francuski premijer koji stiže u Beograd prekosutra dovesti sa sobom investitore za beogradski aerodrom - rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da je nemoguće da aerodrom nastavi da radi sa postojećim kapacitetima jer se sledeće godine očekuje između pet i 5,5 miliona putnika.

- To znači da mora da se napravi nova pista i da se proširi kapacitet. Postoje različite ideje kako da se to uradi, ali ćemo to rešiti u najkraćem roku -. rekao je Vučić.

On je rekao i da će biti potrebno povećati broj zaposlenih na beogradskom aerodromu i da je plan da se bar jedan deo ljudi iz neproduktivnog dela javnog sektora prebaci na aerodrom, kako se ne bi povećavao broj zaposlenih u javnom sektoru.

- To je važno i dobra poruka, a sva javna preduzeća će u 2015. godini uplatiti mnogo veća sredstva u budžet nego ove godine - rekao je premijer.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević rekao je da će beogradski aerodrom do kraja godine uslužii 4,6 miliona putnika i zbog očekivanog rasta broja putnika najavio proširenje Terminala dva.

Vlaisavljević je rekao i da će aerodrom ove godine uplatiti više od 6 mil EUR u republički budžet.

Jubilarni četvoromilioniti putnik na beogradskom aerodromu bio je student Nikola Miljković, dvadesettrogorišnji student iz Beograda koji je putovao u Banjaluku.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta