Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Galenika po modelu Er Srbije"
Vlada Srbije uskoro bi trebalo da donese zvaničnu odluku u procesu privatizacije industrije lekova "Galenika", a postoji veliki broj zainteresovanih partnera.

"'Galenika' je spremna za privatizaciju, mi očekujemo da u toku meseca dobijemo i spisak potencijalnih partnera koji su se prijavili na javni poziv Agencije za privatizaciju", izjavio je vršilac dužnosti direktora te kompanije Živomir Novaković.

Kako je naveo, prijavio se značajan broj partnera zainteresovanih za kupovinu 'Galenike', a Vlada će se opredeliti za model i potencijalnog partnera, koji ponudi najbolje uslove za prodaju.

On je istakao da je tajna uspeha "Galenike" u tome što nije skrštenih ruku čekala pomoć držve, već je sama preduzela bitne korake. Prema njegovim rečima proizvodni plan za 2015. godinu biće još veći od ovog u tekućoj godini. "Imamo tržište, imamo mogućnosti, tako da možemo da značajno poboljšamo obim proizvodnje i efekte poslovanja u narednoj godini", kazao je Novaković.

On smatra da bi za "Galeniku" najbolje rešenje bilo pronalaženje strateškog partnera i model koji je primenjen za "Er Srbiju" i Naftnu industriju Srbije.

Prema njegovim rečima za potencijalnog partnera u procesu privatizacije najveći zadatak biće da obezbedi obrtni kapitala od oko 30 miliona evra, koje "Galenika" sada ne može da obezbedi.

Novaković je istakao da "Galenika" ove godine očekuje prihod od 55 miliona evra i proizvodnju u vrednosti oko 65 miliona evra. Fabrika ima pozitivne rezultate u tekućem poslovanju, a ukupni finansijski rezultati, ipak, zavise od visoke kreditne zaduženosti "Galenike".

On je podsetio da je pre tri godine "Galenika" u redovnom poslovanju imala gubitke od 23 miliona evra i ukupan gubitak od 118 miliona evra.

"'Galenika' je u protekle tri godine prolazila kroz težak period poslovanja i uspela da se u 2014. značajno popravi, što je za devet meseci ove godine rezultiralo iskazanom dobiti iz redovnog poslovanja od oko dva miliona evra", kazao je Novaković.

U Srbiji postoji oko 500 preduzeća u restrukturiranju, a za razliku od mnogih koja imaju problem sa proizvodnjom i isplatom zarada, "Galenika" je uspela da poveća obim proizvodnje i prodaje.

"Ekonomski efekti su pozitivni u proteklih devet meseci poslovanja. Mere u procesu restrukturiranja su doprinele da 'Glenika' napravi dobre poslovne rezultate i do kraja godine nadamo se dodatnom poboljšanju", naveo je Novaković.


Francuske kompanije spremne za JJP projekte u Srbiji
Francuske kompanije su spremne da učestvuju u projektima javno-privatnih partnerstava (JPP) u Srbiji i pomognu lokalnim samoupravama da kroz taj investicioni model reše infrastrukturne probleme, ocenjeno je na godišnjem francusko-srpskom privrednom samitu o JPP.

Direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone naveo je da je ta banka u Srbiji do sada uložila oko tri milijarde dolara u različite projekte putne infrastrukture, upravljanja otpadom, vodama, parkinzima i dodao da se ta banka bavi i finansiranjem JPP projekata i da Srbiji može ponuditi i tehničku pomoć u obliku grantova, pomoć za privatne operatere i razne obuke, zajmove i druge instrumente podrške.

Patrone je kazao da su u Srbiji načinjeni pozitivni pomaci u prethodne dve tri godine, ali da je Srbiji potrebno stabilno okruženje za razvoj JP partnerstva.

Regionalni direktor Evropske investicione banke Andreas Beikos ukazao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir za realizaciju tih projekata, ali da treba raditi na njihovoj primeni.

Najveći izazazov pred Srbijom, kako je ocenio, je da se ojača pripremni deo projekata JPP, ali i jačanje institucionalnih kapaciteta.

On je ocenio da su u skladu sa evropskim integracijama Srbije, važna JPP, a posebno u oblasti životne sredine i dodao da EIB ima neutralan stav prema JPP projektima i da ih ne pospešuje ali ni obeshrabruje, već od slučaja do slučaja pomaže u realizaciji tih projekata.

Beikos je naveo da je ta banka skoncentrisana na fiannsiranje tih projekata najviše u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Rumuniji, Hrvatskoj.

Francuski stručnjak za JPP Bernard Atlan istakao je da bi cene javnih usluga mogle poskupeti ako se pripadajuća infrastruktura bude finansirala samo iz cena tih javnih usluga.

On je ukazao da bi vlada trebalo da radi na privlačenju privatnog sektora da ulaže u usluge od javnog interesa, kroz model JPP-a, u delatnosti, kao što su vodovod, kanalizacija, parking i slično.
Stručnjak za JPP Ana Marić navela je da priprema projekta jako bitna za njegovu uspešnu realizaciju kroz model JPP-a i dodala da bi, na primer, beogradski metro mogao da se realizuje kroz nekoliko različitih modaliteta.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović naveo je da je JPP u Srbiji tek u začetku i da je to neiskorišćeni resurs i ocenio da ukoliko bude prepoznat potencijal, postoje velike šanse za uspeh u toj oblasti.

On je istakao da zbog opredeljenja Vlade za fiskalnom kosolidacijom, nema dovoljno javnog novca za realizaciju različitih projekata i da je to dobra šansa da privatni kapital uđe u pružanje usluga od opšteg interesa. Time bi se, kako je rekao, relaksirao budžet kako bi deo javnog novca mogao da se preusmeri na ono što je od životnpog značaja, za obnovu srpske ekonomije.

Stevanovicj je dodao da će se ulaskom privatnog kapitala u javni sektor poboljšati kvalitet tih usluga, jer će i zahtevi građana biti sve veći.

On je naveo da je Komisija za JPP raspravljala o 16 projekata u Srbiji, koji su uglavnom sa loklanog novoa i da je odobreno njih 12 što je, kako je rekao, u poređenju sa Francuskom "na niovou incidenta".

Stevanović je kazao Srbija nije spremna da realizuje velike projekte bez Francuske pomoći iI dodao da je nama dragoceno francusko iskustvo u toj oblasti, ali da će potencijalni partneri “najveći problem imati sa našom svešću , manirima i navikama”, ali da je zajedničkim naporima to moguće rešiti.

Na samitu u organziaciji NALED-a, PKS-a i ekonomskog odeljenja Ambasade Francuske u Srbiji, biće održana i četiri okrugla stola o transportu (autoputevi I aerodrome), upravljanje otpadom, grejanje i upravljanje vodama.
Na skupu u PKS-u učestvuju francuske kompanije - Bujži konstruksion (Bouygues Construction), Dalkia EDF, Sor (Saur COVED), Sie anvironman (Suez Environnement), Veolia voter solušen (Water Solution), koji će predstaviti pravne aspekte i modele finansiranja projekata JPP koji su uspešno realizovani u zemljama okruženja.

U Francuskoj tri četvrtine JPP zaključile su loklane samouprave. Oko polovine projekata realizovano je u oblastima loklanih usluga - tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, ulično osvetljenje. Svaki šesti ugovor zaključen je za izgradnju škola, puteva, boljnica, a 15 odsto JPP upotrebljeno je za izgradnju stadiona, bazena, pozorišta, kao I za izgrađnju telekomunikacione infrastructure.


EPS, Schneider Electric sign letter of intent
The public company Electric Power Industry of Serbia (EPS) and the company Schneider Electric signed a letter of intent concerning the prospects for introducing contemporary technical solutions into Serbia's power distribution networks.

The EPS said in a release that the letter of intent envisages cooperation in terms of considering the possibilities for introducing the smart management of power distribution networks with the application of contemporary equipment, in order to reduce losses on the network and improve the reliability of parameters.

The letter of intent was signed by Milos Stojanovic, head of the EPS directorate for strategy and investment, and Dragoljub Damjanovic, director of Schneider Electric Serbia.

The representatives of the two companies agreed to consider the possibility for financing projects aimed at introducing contemporary technical solutions into power distribution networks.

This is particularly important for the EPS at the moment of the complete opening of the power market and the connection of renewable energy sources to the distribution system, so as to increase consumption of electricity, while at the same reducing the number of power outages and their duration, the EPS said in the release.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta