Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sertić: Početkom januara veliki broj tendera
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će i pored jednog dela preduzeća od onih koja su bila u restrukturiranju, kupce i strateške partnere moći da nađu i ona koja su u ozbiljnim problemima.

"Za preduzeća koja su u velikim teškoćama pokušaćemo da kroz unapred pripremljen plan reorganizacije pomognemo da se bar njihovi delovi, ili određen broj radnika preuzme, kako bi funkcionalne sredine mogle da izađu na tržište", rekao je Sertić prilikom posete kompaniji "Velteks" u Čačku.

Prema njegovoj oceni, postoji deo firmi koji neće moći da preživi, ali i ogroman broj onih koje funkcionalno ne postoje, odnosno nemaju nijednog, ili imaju jednog-dva radnika.
"Mnogi postoje samo na papiru jer su negde već zaposleni, tako da je fama o velikom broju stečajeva potpuno nepotrebna. Za svako preduzeće, za koje postoji minimalni tržišni potencijal, će biti omogućena neka vrsta sanacije", kazao je Sertić.

S druge strane, kako kaže, država i ministarstvo, ima obavezu da pomogne svim preduzećima koja imaju problem funkcionisanja, kroz socijalne programe.
"Socijalni programi su već preko ministarstva za rad objavljeni, neke kompanije spiskove već predaju. Oslobađanjem dela radnika koji će preći u privatni sektor ili neke druge poslove stvorićemo uslove da deo tih preduzeća nastavi da funkcioniše", rekao je Sertić.

On je podsetio da je rok da ministarstvo da Agenciji za privatizaciju sve modele bio 1. decembar.
"APR obaveštava preduzeća koja se pripremaju za proces privatizacije, a već početkom januara očekujemo veliki broj tendera", zaključio je on dodajući da su za neke fabrike tenderi objavljeni.

Budžet na vreme, štedećemo gde god možemo

Sklapanje budžeta je ozbiljan posao, a ovo je jedna od retkih godina kada će rasprava o njemu biti na vreme u Skupštini, izjavio je Sertić dodajući da će se uštede praviti gde god je moguće.

"Uštede će se ostvariti na službenim putovanjima, korišćenju automobila i raznih drugih aktivnosti koje nisu prioritet, tako da ćemo budžet imati veoma brzo pred Skupštinom i pokazati kako se izvršna vlast odnosi prema državi", rekao je Sertić.

On je objasnio da je premijer dao zadatak svim ministarstvima da naprave uštede na rashodima koji nisu neophodni.
"Dakle, na isti način, kako mi tražimo od javnih preduzeća i javne uprave da štede na svom nivou, na nepotrednim troškovima koji nisu u funkciji njihovog poslovanja, tako smo i mi dobili zadatak da sa ljudima koji se bave finansijama u svim ministarstvima odredimo moguće uštede", naveo je Setrić u Čačku.

Prema njegovim rečima, prošlo je određeno vreme za dogovore sa ministarstvima i unutar svakog posebno, koji su to načini i programi za štednju, a šta su kapitalne investicije koje moraju da budu nastavljene.

Firme kao "Velteks" su model za prosperitet

Sertić je rekao povodom otvaranja pogona kompanije "Velteks", koja se bavi proizvodnjom tekstila i namerava da pored 180 zaposli još 50 radnika - ponos Srbije i model za prosperitet u budućnosti.

"Ovakve firme treba da budu model za prosperitet i budućnost Srbije. Vlasnici su živeli i radili u inostranstvu i odlučili da se vrate u našu zemlju gde su uložili deo zarađenih sredstava u posao koji nikada nisu radili", naveo je ministar.

Sertić je izrazio zadovoljstvo, jer firma "Velteks" svoj proizvodni program izvozi u Austriju i Nemačku i sarađuje sa najboljim kompanijama u tim zemljama.

On je rekao da se proizvodnja odvija na najsavremenijim mašinama, a zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ona zadovoljava izbirljivo tržište Zapadne Evrope.

Sertić je ponovio da su ovakve firme primer i na njima treba da se zasniva budućnost Srbije, tj. kako treba da se ostvaruju vizije i ideje i u kom pravcu treba mladi da krenu.

Direktor kompanije "Velteks", Goran Marković, kaže da "Velteks" ima godišnji izvoz 4, 2 miliona evra.
"Danas smo otvorili novi proizvodni pogon površine 2200 kvadratnih metara, instalirali novu opremu. Želeli smo da pokažemo javnosti da tekstil u Srbiji ima perspektivu, a domaća pamet i privrednici mogu da rade uspešno na zdravim nogama. Zbog toga ne treba da prioriteti budu strani investitori", kazao je on Tanjugu.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja odevnih predmeta iz oblasti "trahten mode" (modni trend zasnovan na nacionalnoj nošnji Nemaca i Austrijanaca).

Inače, proizvodnja ove fabrike se obavljala u pogonima kooperanata sve do 2011. godine, kada su vlasnici sopstvenim sredstvima kupili parcelu od 40 ari i objekat od 900 kvadratnih metara, pokrenuli proizvodnju, zaposlili 25 radnika i ostvarili prihod od oko 3.000.000 evra. Sada "Velteks" broji 180 radnika, a nakon otvaranja današnjeg pogona uhlebljenje će naći još 50.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta