Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FIC: Rastući interes za poslovnu klimu u Srbiji
Izmene u srpskom poslovnom okruženju pokrenule su rast interesa stranih partnera za lokalnu poslovnu klimu, ocena je Saveta stranih investitora (FIC), koji je najavio da će nastaviti da se zalaže za unapređenje poslovnog okruženja, bolju primenu zakona i smanjenje nepotrebne birokratije.

Predsednik Saveta Frederik Kuen podsetio je, na redovnoj godišnjoj sednici Skupštine FIC, da je to udruženje u 2014. godini uložio najveće napore u tri pravca: uspostavljanje bliskog dijaloga sa novom vladom, povećanje uključenja u proces EU integracija, i unapređenje dijaloga sa članovima.

Nakon ustanovljenja nove vlade, Savet je napravio direktne kontakte sa svim glavnim donosiocima odluka u vladi kako bi predstavio svoj rad i osigurao da se stavovi Saveta razmatraju u budućim regulatornim izmenama.

Savet je organizovao više od 20 zvaničnih sastanaka sa predstavnicima države i učestvovao u skoro 40 regulatornih projekata koji su se odnosili na širok opseg oblasti, uključujući i neke od tema od ključne važnosti poput: radnog prava, stečaja, izgradnje i inspekcija.

U 2014 godini, Savet je sproveo već dobro ustanovljene formate dijaloga, "Reality Ćeck'' konferenciju i promociju Bele knjige, kao dva ključna stuba za promovisanje stavova Saveta.

U saopštenju FIC- sa navodi da su izmene u srpskom poslovnom okruženju pokrenule rastući interes raznih drugih činilaca za lokalnu poslovnu klimu.

Tokom godine, Savet je odgovorio na interes više od 180 partnera, u najvećem broju slučajeva putem sastanaka ili elektronskom prepiskom.

Godina na izmaku je takođe bila obeležena prvom zvaničnom posetom Saveta EU Komisiji sa ciljem da se prenese da je EU podrška Srbiji od ključnog značaja za unapređenje poslovnog okruženja i da se ponudi pomoć Saveta u procesu pristupanja.


Pogledajte listu 15 najvećih izvoznika iz Srbije
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji za 11 meseci ove godine iznosila je 3,2 mlrd EUR i tokom novembra povećana je za oko 200 mil EUR, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, vodeći izvoznik je i dalje kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS) sa izvozom od oko 1,24 mlrd EUR u periodu januar-novembar.

Taj proizvođač automobila je u novembru imao izvoz od 88,7 mil EUR.

Na listi najvećih izvoznika na drugom mestu je "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa 347,9 mil EUR, a na trećem "Tigar Tyres" iz Pirota sa 214,8 mil EUR.

Među najvećim izvoznicima su i "Železara Smederevo" sa 176,4 mil EUR izvoza u prvih 11 meseci ove godine, "Gorenje Srbija" sa 170,4 mil EUR, "Tetrapak" iz Beograda sa izvozom od 143,3 mil EUR i HIP "Petrohemija" iz Pančeva sa 138 mil EUR.

Slede "Hemofarm" iz Vršca sa 135,6 mil EUR, "Yura korporacija" iz Rače sa 111,4 mil EUR, "Tarkett" iz Bačke Palanke sa 110,9 mil EUR, "Ball packaging" sa 91,2 mil EUR i "Impol Seval" iz Sevojna sa 90,9 mil EUR.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i fabrika čarapa "Valy" iz Beloševca, čiji je izvoz u prvih 10 meseci ove godine bio 90,2 mil EUR i "Sirmium steel" iz Sremske Mitrovice sa 89,7 mil EUR i aviokompanija "Air Serbia" sa 83,3 mil EUR.


NBS nastavlja da ublažava negativne efekte na domaće devizno tržište
Narodna banka Srbije (NBS) najavila je juče da će i u narednom periodu nastaviti da svojim aktivnostima ublažava prelivanje negativnih efekata sa međunarodnih na domaće devizno tržište, kao i da omogući da ono nesmetano funkcioniše.

Kako se navodi na sajtu NBS-a (www.nbs.rs), od početka nedelje pojačani su deprecijacijski pritisci na dinar, pri čemu je slabljenje nacionalne valute manje nego većine valuta drugih zemalja u razvoju.

Dodaje se da je poslednjih dana prisutno snažno povlačenje stranih investitora sa tržišta u razvoju, koje se procenjuje kao najveće povlačenje kapitala sa ovih tržišta od januara ove godine.

- Uznačajnoj meri ovakvim kretanjima su doprineli povoljni pokazatelj oporavka privrede SAD, a na ponašanje investitora utiču i geopolitička kretanja, kao i nastavak pada cena nafte - tiče NBS.


NBS continues to cushion negative effects to domestic foreign currency market
The National Bank of Serbia (NBS) announced yesterday that in the upcoming period it will continue to cushion through its activities negative effects from international to domestic foreign currency market as well as to enable undisrupted functioning.

As it was stated at the NBS’s website (www.nbs.rs), since the beginning of the week, pressures on dinar have increased where decrease of national foreign currency is lower than of majority of foreign currencies of other developing countries.

It was added that during the previous few days, strong withdrawal of foreign investors has been present from developing markets which is estimated as the biggest withdrawal of capital from these markets since January this year.

- These trends have been greatly contributed to favorable indicators of USA economy recovery and investors’ behavior is influenced by geopolitical trades as well as oil price decrease - NBS outlines.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta