Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Otvoren Pupinov most
Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano su danas otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most preko Dunava koji je dobio ime poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation", a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pešačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu.

Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv "Lakat krivine" u Zemuna do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

foto: Tanjug/Srđan Ilić
Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 mil USD, a od tog iznosa 85% kreditira kineska Exim banka, dok preostalih 15% obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Vučić je nakon otvaranja Pupinovog mosta poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča dela, a ne prazne reči.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostava, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.

- I ništa od izrečenog ne može biti istinitije - poručio je Vučić, koji je prethodno pozvao prisutne da još jednom velikim i srdačnim aplauzom pozdrave premijera Narodne Republike Kine.


Pupin’s Bridge opened
Prime Ministers of Serbia and China, Aleksandar Vucic and Li Kećijang, as well as the mayor of Belgrade, Sinisa Mali, officially opened today the Pupin’s Bridge which connects Zemun and Borca at the Danube, together with access roads 10 km long.

The two prime ministers opened the bridge in the presence of many citizens and officials.

Works on the Zemun-Borca bridge started in late October 2011. New bridge is 1.507 m long, 29,1 m wide and 22,8 m tall. The main bridge diameter is 362 m.

The bridge has six traffic lanes and pedestrian-cycling paths on both sides of the bridge.

After 79 years, when the Pancevacki most (the Pancevo bridge) was opened, got its second bridge at the Danube.

Access roads will be 21,6 km long and a part from Zrenjaninski put to Pancevacki put will end in September 2015. The bridge will be a connection with road Corridors 10 and 11.

Opening of the Pupin’s Bridge from Zemun to Borca, shortens the way for almost 30 km.

Total value of the bridge with access roads is USD 260 m, 85% of which is credited by Chinese Exim bank, while the Republic of Serbia and the City of Belgrade provided the remaining 15%.

After the opening of the Pupin’s Bridge, Vucic said this event is more significant than anything else he and his Chinese colleague did in the previous two days since this event glorifies deeds, not pure words.

Quoting a Nobel Prize winner, Ivo Andric, the prime minister said that out of all the things a man can build, nothing is more valuable than bridges, they belong to everybody, they are equal to everybody, more long-lasting than other buildings and they do not serve to anything evil.

- Nothing can be more true - Vucic said who previously invited the attendees to welcome once again with warm applause the Prime Minister of the National Republic of China.


Šest zainteresovanih za Krušik Plastiku
Za kupovinu Krušik Plastike u restrukturiranju iz Osečine interesovanje je pokazalo šest firmi, iz Srbije i inostranstva, potvrdjeno je danas agenciji Beta u tom preduzeću.

Na javni poziv Agencije za privatizaciju javili su se slovenačke kompanije Gorenje i Roto Grup, Eltras In iz Zemuna, Inmold iz Požege, Ekolog doo iz Beograda i Miodrag Petković kao fizičko lice.

Firma iz Osečine saradjuje sa Gorenjem-Valjevo u proizvodnji rashladnih uredjaja, Eltras In je deo slovenačke kompanije iz Celja, Inmold proizvodi mašine za specijalne namene, dok je Ekolog doo registrovan za trgovinu i usluge.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, Krušik Plastika zapošljava 132 radnika i nekoliko desetina njih na odredjeno vreme. Stalna imovina je krajem 2013. iznosila 458,2 miliona dinara, obrtna sredstva 173,8 miliona, a ukupna aktiva bila je 632 miliona dinara.

Agencija je vlasnik 89,5 odsto kapitala, Akcionarski fond 4,4 odsto, dok ostali akcionari poseduju šest odsto. Vrednost kapitala procenjena je na 107 miliona dinara.

Krušik Plastika, koju je svojevremeno izgradio valjevski gigant vojne industrije Krušik, neuspešno je privatizovana dva puta. Imala je deo proizvodnje za namensku industriju, ali i nekoliko tržišnih programa.


Prekinut postupak protiv Telekoma Srbije
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) saopštila je u četvrtak da je prekinula postupak protiv Telekoma Srbije za utvrdjivanje zloupotrebe dominantnog položaja, jer se to preduzeće obavezalo da samo otkloni moguće povrede konkurencije.

Kako se navodi, Savet KZK ocenio je da predlog Telekoma Srbije za prekid postupka, kojim je to preduzeće preuzelo obavezu da dobrovoljno otkloni moguće povrede konkurencije, "omogućava uspostavljanje efektivne konkurencije na relevantnom tržištu".

Mere koje je predložio Telekom, ističe se, "po svom sadržaju i efektu odgovaraju merama koje bi Komisija odredila u slučaju da utvrdi postojanje povrede konkurencije".

Telekom je zahtev za prekid istrage zloupotrebe dominantnog položaja podneo u avgustu koristeći zakonsku mogućnost iz člana 58. stav 1, a obaveštenje o podnetom predlogu obaveza tog društva objavljeno je na internet stranici KZK (kzk.org.rs) u septembru.

Komsija za zaštitu konkurencije navodi da je u Telekomu Srbije ispitivala postojanje nekoliko vrsta povrede konkurencije.

Ispitivano je takozvano "stiskanja marže", primena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, vezivanja pružanja usluge ADSL širokopojasnog pristupa internetu davanjem popusta provajderima koji je od Telekoma uzmu i uslugom direktnog pristupa internetu u veleprodaji.

Komisija je u Telekomu ispitivala i ugovaranja uslova pod kojima se pruža usluga direktnog pristupa internetu za medjunarodno povezivanje automatskim produžavanjem važenja ugovora za medjunarodno povezivanje za naredne tri godine uz popust od 40 odsto za svako povećanje protoka i drugim uslovima ugovora.


Ist medija grupi zabranjena prodaja udela u Politici
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije u četvrtak je saopštila da je Ist medija grupi, registrovanoj u Moskvi, privremeno zabranila prodaju celog ili dela udela u beogradskoj medijskoj kompaniji "Politika novine i magazini" (PNM).

Komisija ispituje prodaju 50 odsto udela u PNM i sumnja da je Ist medija grupa povezana sa šabačkim Farmakomom MB, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru.

Ocena Komisije je da bi prodaja udela u PNM mogla da nanese "nenadoknadivu štetu" svim učesnicim na medijskom tržištu u Srbiji.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog VACA (WAŽ) kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što, kako je saopštila Komisija, nije uradjeno.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta