Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi hoće tri Zastavine fabrike
Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Srejović kaže da je 8 kineskih kompanija zvanično iskazalo interesovanje za partnerstvo sa tri Zastavine fabrike.

Među zainteresovanim kompanijama je jedna koja je učestvovala na Samitu u Beogradu.

"Ide se na to da se osnuju potpuno nova preduzeća, a to je i stav svih kompanija sa kojima smo razgovarali, kako kineskih tako i drugih", rekao je Srejović za Tanjug.

Naglašavajući da predstavnici "Zastave" mesecima intenzivno razgovaraju sa kineskim kompanijama, on je kazao da očekuje da će do kraja godine "Zastavina" preduzeća dobiti rešenja Agencije za privatizaciju o modelu privatizacije, kao i da veruje da će se ona privatizovati metodom strateškog partnerstva.

"To znači formiranje novih preduzeća jer nikakav drugi vid, dokapitalizacije ili kupovine imovine za ta preduzeća nije moguć, zbog obaveza koje od ranije imaju prema bankama, kao i prema institucijama i ustanovama u Srbiji, među kojima su Poreska uprava, Fond penzionog i zdravstvenog osiguranja", rekao je Srejović.

Model strateškog partnerstva, dodao je, podrazumeva da država uloži određenu imovinu a da potencijalni partner dođe sa programom i da investira kroz opremu, odnosno mašine i alate.

"Za fabriku kamiona pismo o zainteresovanosti uputile su tri kineske kompanije kao i jedna koja je učestvovala na Samitu u Beogradu, za Specijalna vozila u Somboru, takođe, tri kineske kompanija dok je jedna zainteresovana za Zastava Inpro", precizirao je on.

Srejović je dodao da su kineske kompanije zainteresovane da u Kragujevcu i Somboru proizvode kamione, kombije, laka dostavna vozila, minibusevi i prikolice, kao i da je jedan potencijalni investitor najavio da će u zvaničnu posetu "Zastavi" doći od 2. do 7. februara naredne godine.

Prema njegovim rečima, država će u januaru raspisati novi poziv investitorima za privatizaciju preduzeća.

"Na novom javnom oglasu firme treba da dostave konkretne ponude o tome šta nameravaju da proizvode, koji oblik partnerstva i visinu ulaganja planiraju", naveo je Srejović.


NBS predložila pravni okvir za restrukturiranje banaka
Narodna banka Srbije je pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka u Republici Srbiji.

Na ovaj način se, kako se navodi u saopštenju NBS-a, uvodi sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih i drugih javnih sredstava.

Predloženim rešenjima u nacrtu Narodna banka Srbije bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja - prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, zatim prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

"Ovim nacrtom predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi Narodna banka Srbije, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja", ističu u NBS.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama bi se izvršilo i usklađivanje s propisima EU u ovoj oblasti.

Narodna banka Srbije pozvala je građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da joj u toku javne rasprave dostave svoje sugestije na nacrt zakona do 5.januara 2015.godine.


Austrijanci ponudili 800.000 EUR za "Mitros"
Austrijski "Gierlinger Holding" ponudio je 800.000 EUR za kupovinu sremskomitrovačkog "Mitrosa", ali će konačnu odluku o prodaji doneti Odbor poverilaca pošto je kupac ponudio manje od 50% procenjene vrednosti, koja iznosi 478.600.500 dinara.

Na konferenciji za novinarke u Gradskoj kući, Johan Gierlinger je potvrdio da je bio jedini ponuđač i da želi da, ako postane vlasnik "Mitrosa", već od jula počne proizvodnju.

Johan Gierlinger je najavio da će u prvoj fazi zaposliti 300 radnika i uložiti više od 8 mil EUR u novu opremu. Kako je rekao, ako ponuda ne bude prihvaćena, postoji rezervni plan da ostane u Sremskoj Mitrovici.

Na pitanje dopisnika "Radio Novog Sada" da li će zadržati staro ime industrijske klanice fabrike konzervi, Gierlinger je rekao da ne bi imao ništa protiv da "Mitros" zadrži ime koje je bilo poznato širom sveta, ali da će se o tome tek odlučivati.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da je grad uradio sve što je bilo u nadležnosti lokalne samouprave, a da je sada važno da Odbor poverilaca donese odluku koja će biti u interesu i "Mitrosa" i poverilaca. Prvi sastanak Johana Gierlingera sa stočarima, koji treba da na svojim farmama obezbede dovoljan broj tovljenika za potrebe prerade u "Mitrosu", zakazak je za petak (19. decembar 2014. godine).

Kako se veruje, odluku o tome da li prihvata ponudu za "Mitros", Odbor poverilaca mogao bi da donese u roku od 30 dana.


Austrians offered EUR 800.000 for Mitros - Gierlinger Holding wants to start production in July 2015
Austrian Gierlinger Holding offered EUR 800.000 for the acquisition of Sremska Mitrovica-based Mitros, but that the Board of trustees will make the final decision on sale since buyer offered less than 50% of estimated value totaling RSD 478.600.500.

At the press conference at the City house, Johan Gierlinger confirmed they were the only bidder and that he wants to, if he becomes the owner of Mitros, start production as of July already.


Johan Gierlinger announced that in the first stage the company will hire 300 people and invest more than EUR 8 m in new equipment. As he said, if the offer is not accepted, there is a spare plan to stay in Sremska Mitrovica.


When a report of "Radi Novi Sad" asked whether they will keep the old name of the plant, Gierlinger said he would not mind that Mitros keeps the name which was famous worldwide but that it is yet to be decided.


The mayor of Sremska Mitrovica, Branislav Nedimovic, says the city did everything which up was up to self-governance and that it is now important that the Board of trustees makes decision which is in the best interest for Mitros and trustees. The first meeting of Johan Gierlinger with cattle breeders who should provide sufficient number of fatteners for processing in Mitros, is scheduled for Friday (December, 19, 2014).

As he believed, the Board of trustees could state the decision on offer acceptance for Mitros, in 30 days.


Multinacionalna kompanija "Teknia" preuzela kragujevačku firmu "Promotor Irva"
Multinacionalna kompanija za proizvodnju automobilskih delova "Teknia", čije je sedište u Madridu, preuzela je privatnu kragujevačku firmu "Promotor Irva", koja godinama unazad takođe izrađuje komponente za vodeće svetske automobilske kompanije.

Direktor "Promotor irva" Slobodan Radović potvrdio je juče "Danasu" da je "Teknia" kupila 70% udela kragujevačke firme i da će u Kragujevcu startovati proizvodnja delova za "Bosch"-ovu fabriku u Pećincima.

- Nastavićemo saradnju i sa kompanijom "Fiat automobili Srbija", za koju proizvodimo inbus ključ, kao jedna od svega nekoliko domaćih kompanija koje su uspele da uspostave direktnu saradnju sa "Fiatom" - ističe Radović i napominje da je, s obzirom na širenje proizvodnog programa, realno očekivati i otvaranje novih radnih mesta u toj kragujevačkoj fabrici.


Multinational company, Teknia, takes over Kragujevac-based Promotor Irva
Multinational company for automotive components production, Teknia, headquartered in Madrid, took over Kragujevac-based Promotor Irva, which has been producing components for leading automotive companies for years.

GM at Promotor irva, Slobodan Radovic, confirmed yesterday for Danas that Teknia acquired 70% stake at Kragujevac-based company and that production of components for Bosch plant in Pecinci will start in Kragujevac.

- We will continue cooperation with Fiat automobili Srbija (Fiat cars Serbia), for which we have been producing Allen key, as one of only a few domestic companies which succeeded in establishing direct cooperation with Fiat– Radovic outlines and mentions that, having in mind production program expansion, it is realistic to expect opening of new vacancies in Kraguejvac-based plant.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta