Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Članice Viktorija grupe dobile Dunav soja sertifikat
“Sojaproteinu” i “Viktorija Logistiku”, članicama kompanije “Viktorija grup”, danas je u Bečeju svečano uručen Dunav soja sertifikat, što je novi korak u misiji “Viktorija grupe” da prerađuje isključivo sirovine koje su genetski nemodifikovane .

Potvrdu o uspešnoj implementaciji tog evropskog standarda kvaliteta, predstavnicama “Sojaproteina” i “Viktorija Logistika” Aleksandri Petrić i Mirjani Grujić, uručio je pomoćnik direktora kontrolne kuće “Es-dži-es” (SGS) iz Beograda Jovan Zagorac.

Napominjući da su te dve članice “Viktorija grupe”, prethodnih nekoliko meseci radile na sertifikaciji i uvođenju Dunav soja standard, Grujićeva je istakla da za dobijanje sertifikata za “Viktorija Logistik” znači bezbednu i kontrolisanu proizvodnju genetski nemodifikovanog zrna soje.

Time se, kako je dodala, obezbeđuje kvalitetna sirovina za “Sojaprotein” i potvrđuje “kvalitet proizvodnje merkantilnog zrna soje srpskog porekla”.

Ta bečejska fabrika je tako postala prva u Srbiji koja je sertifikovana za proizvodnju genetski nemodifikovanog, odnosno “non-gmo” zrna soje, u skladu sa takozvanim Dunav soja standardom.
“Na taj način imaćemo proizvode, ondosno sojaproteinske koncentrate sa oznakom "Dunav soja", koji će na tržištu potvrđivati zahtevan kvalitet, kakav su postavile evropske zemlje kao što su Nemačka, Austrija ili Švajcarska”, istakla je Grujićeva.

Zagorac je podsetio da SGS Beograd, od 2004. godine sa članicama “Viktorija grupe” implementira program za gajenje genetski nemodifikovane soje, naglasivši da je to “naša zajednička borba” čiji je cilj da Vojvodina i drugi deo Srbije koji se bavi proizvodnjom soje “ostanu non"gmo oaza”.

“Sojaprotein” i “Viktorija grupa” u celini počeli su implementaciju svih evropskih standard, koji doprinose “boljem kvalitetu robe, a sertifikat Dunav soja je jedno finale, koje potvrđuje dugogodišnji trud svih nas u lancu proizvodnje”, naglasio je Zagorac.

On je dodao da kompanija “Viktorija grupa” i njene članice, zajedno sa tom kontrolnom kućom, nastoje da se srpska soja i proizvodi od nje prepoznaju kao kvalitetni i pre svega kao genetski nemodifikovani.


Dupliran izvoz srpske hrane u Rusiju
Vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju ove godine iznosiće između 300 i 350 miliona dolara, što je dvostruko više nego prošle godine, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Robna razmena Srbije i Rusije u ovoj godini će biti povećana za oko 27 odsto, kazao je Čepurin i izrazio očekivanje da će u 2015. obim razmene biti još povećan.

On je novinarima prilikom početka polaganja novih koloseka u stanici Krnjača rekao da će sa druge strane, Rusija ove godine u robnoj razmeni sa EU imati pad od pet odsto.

Čepurin je podsetio da Srbija ima sporazum o slobodnoj trovini sa Rusijom, kao i da nije uvela nikakve sankcije Rusiji.

On je ukazao da postoje mnoge oblasti u kojima može da se unapredi saradnja, na primer u energetici i poljoprivredi.

Čepurin je kazao da sporazum o slobodnoj trgovini predviđa i određene izuzetke i da je ruska strana spremna da u narednom periodu razmotri mogućnost njihovog ukidanja u interesu još bolje saradnje Srbije i Rusije.


Proizvodnja čelika stagnira, u Srbiji porasla 32%
Proizvodnja čelika u svetu u novembru ove godine je gotovo stagnirala u odnosu na isti mesec 2013, dok je u Srbiji u novembarska proizvodnja zabeležila rast od 32% u poređenju sa odgovarajućim lanjskim mesecom.

U novembru 2014. je u 65 zemalja članica Međunarodnog udruženja za čelik (WSA), koje daju 98% svetske proizvodnje čelika, proizvedeno ukupno 131 milion tona čelika, što je neznatnih 0,1% više nego u istom mesecu lani, pokazuju podaci WSA.

Kina, najveći svetski proizvođač, u prošlom mesecu proizvela je 63,3 miliona tona, što je 0,2% manje nego u prošlogodišnjem novembru. Od drugih zemalja u Aziji, Japan je proizveo 9,2 miliona tona čelika, 1,1% manje na godišnjem nivou, a Južna Koreja 5,9 miliona tona, uz rast od 5,5%.

U Nemačkoj, vodećem proizvođaču čelika u Evropskoj uniji, proizvodnja je smanjena 1,9%, na 3,6 miliona tona, a istu stopu pada zabeležila je i Španija, s proizvedenih 1,2 miliona tona. Italija je proizvela 13,9% manje čelika, odnosno, 1,9 miliona tona, a Francuska 1,4 miliona tona, odnosno 5,8% više nego u prošlogodišnjem novembru.

Među ostalim istaknutim evropskim proizvođačima, Turska je zabeležila pad od 8,6%, na 2,8 miliona tona.

U Rusiji je u prošlom mesecu proizvedeno 5,8 miliona tona čelika, 5,8% više nego u novembru 2013. Ukrajina je proizvela 1,8 milona tona, što je čak 28,6% manje nego u prošlogodišnjem novembru.

Najveći pad proizvodnje u novembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležen je u Hrvatskoj i to od 29,6%, na 10 hiljada tona.

SAD je povećao proizvodnju 1,5%, na 7,2 miliona tona, a Brazil 2,4%, na 2,8 miliona tona.

U Srbiji je u novembru proizvodnja čelika porasla 32%, na 59 hiljada tona, dok je za 11 meseci ove godine proizvedeno 513 hiljada tona, uz rast od 29,6% u odnosu na isti peirod prošle godine.


Agricultural products export to Russia doubled
The export of agricultural products from Serbia to Russia this year will total USD 300 and 350 m, which is double than last year, the Russian ambassador in Belgrade, who said goods exchange between Russia and Serbia this year will increase by some 27% said.

Cepurin said he expects that in 2015 the exchange scope will increase.

Upon setting up new lines at the station in Krnjaca, he said to journalists that on the other hand, Russia will this year generate fall in exchange with EU of 5%.

Cepurin reminded Serbia has free trade agreement with Russia and that it did not impose any sanctions to Russia.

He outlined there is a number of fields where cooperation can develop, for instance in energy or agriculture.

Cepurin said free trade agreement implies certain exceptions and that Russian side is ready to consider in the next period cancellation in order to promote cooperation between Serbia and Russia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta