Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Zakon o energetici dovodi ulagače"
Beograd -- Predloženi zakon o energetici poboljšava uslove za investiranje i unapređuje sigurnost snabdevanja strujom i gasom, kaže Aleksandar Antić.

"Novi zakon širom otvara vrata za investicije u energetiku kao jednu od najperspektivnijih grana, za koju postoji veliko interesovanje investitora", rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić obrazlažući Predlog zakona o energetici u Skupštini Srbije.

On je dodao da postoji veliki broj investitora koji već rade na realizaciji projekta u energetici u Srbiji, ali da postoji i veliki broj investitora koji dolaze i traže "bilo kakve projekte".

Antić je rekao da se u javosti pojavila polemika oko usklađenosti tog rešenja s rokovima za izdavanje građevinskih dozvola prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ali da sada nije moguće ukinuti obavezu izdavanja rešenja o priključenju na mrežu. "Uvažavamo potrebu da se investitorima pruže sve pogodnosti, ali nismo bili u mogućnosti da prihavatimo ukidanje rešenje, jer se njim garantuje sigurno i kvalitetno napajanje strujom", rekao je srpski ministar rudarstva i energetike. On je istakao da će u periodu do pune promene Zakona o planiranju i izgradnji pitanje izdavanja rešenja za priključak na elektromrežu biti usaglašeno na nivou vlade, ali da će do 1. marta 2015. godine ostati na snazi, jer, kako je rekao, bez toga do tada niko ne bi mogao da se priključi na mrežu. "To je ozbiljno pitanje na koje ne treba odgovor da daje političar ili interesna grupa, već isključivo struka i ona i stoji u potpunosti iza okakvog rešenja", rekao je Antić. On je istakao i da se novim zakonom o energetici stvaraju uslovi za uspostavljanje berze struje i štite sve kategorije kupaca, ali naročito energetski ugroženi kupci, pošto vlada vodi odogvornu politiku i nastavlja da subvencioniše ljude koji su socijalno ugroženi.

Antić je rekao da će na osnovu ugovora s Kinezima, Srbija posle skoro 30 godina dobiti novu termoelektranu u Kostolcu i dodao da se daleko odmaklo u razgovorima za izgradnju termoelektrane i proširenje rudnika uglja "Štavalj", ali da se razmatra i izgradnja termoelektrane kod Kovina.

"Ako tome dodamo politiku podsticaja u oblasti obnovljivih izvora energije i plan za gradnju objekata ukupno oko 1.000 megavata instalisane snage, možemo jasno videti da je pred Srbijom jedan ozbiljan investicioni ciklus u oblasti energetike koji će omogućiti da Srbija ima dovolje količine struje i ispunjava obaveze o korišćenju 27 odsto energije iz obnovljivih izvora", rekao je Antić.

Srpski ministar rudarstva i energetike je rekao i da je politika vlade okrenuta ekonomiji i poboljšanju investicionog ambijenta. "Novi zakon o energetici poboljšaće investicionu klimu i dovesti ulagače, što je osnov za otvaranje radnih mesta i glavni zadatak Vlade Srbije", rekao je Antić.

On je naglasio da zakon koji je predložen, predstavlja ozbiljan iskorak u usaglašavanju regulative sa EU i osnov za punu primenu direktiva iz Trećeg energetskog paketa, podsećajući da Srbija ima obavezu da od 1. januara 2015. u potpunosti primeni te direktive.

Prema rečima Antića, novim zakonom se jača i uloga Agencije za energetiku (AERS) kao nezavisnog regulatornog tela. On je istakao da ta agencija dobija veću nezavisnot i samostalnost u radu i pun suverenitet u određivanju cena struje i gasa.

Antić je istakao i da novi zakon o energetici daje punu pravnu sigurnost investitorima u oblasti obnovljivih izvora energije, pošto se prvi put uvedi jedinstven model ugovora o otkupu električne energije.

On je rekao i da će predloženim rešenjima u zakonu ostati na snazi obaveza izdavanja rešenja o priključenju objekata na distributivnu elektroenergetsku mrežu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta