Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Esmark" već šije uniforme za radnike "Železare"
U jedinoj srpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija "Esmark". Da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, potvrđuje i informacija iz "Železare Smederevo" da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme.

Tender za "Železaru" biće raspisan do kraja ove ili naredne sedmice, a privatizacija srpske čeličane trebalo bi da se okonča do kraja januara naredne godine. Na javni poziv Agencije za privatizaciju pristiglo je čak devet pisama o zainteresovanosti, ali će se tek nakon okončanja tendera znati ko je od potencijalnih investitora imao najozbiljnije namere.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ponuda američkog "Esmarka" je u najužem krugu i ova kompanija će sigurno otkupiti konkursnu dokumentaciju i ući u trku za "Železaru". Osim ove kompanije, pismo o namerama su poslale po dve ruske i švajcarske firme i po jedna iz Bangladeša, Luksemburga, Poljske i Velike Britanije.

Članovi Vlade Srbije i Radne grupe će narednih dana, na osnovu ponuda iz pisama o zainteresovanosti, odlučiti o modelu privatizacije. Do sada je najčešće pominjano strateško partnerstvo.

- Na poziv Agencije za privatizaciju zvanično je stiglo devet pisama o zainteresovanosti - potvrdio je "Novostima" Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u fabrici i član Radne grupe Vlade Srbije za privatizaciju "Železare Smederevo". - Ne mogu da kažem koje su kompanije uputile pisma niti šta nude jer je reč o poslovnoj tajni.

Bojković ističe da broj pristiglih ponuda pokazuje ozbiljnost države u ovom poslu, i navodi da je postupak privatizacije transparentan, i u skladu sa zakonom, evropskim standardima i normama.

Iako se ne zna šta stoji u pismu o zainteresovanosti holandske "Esmark Europe B.V.", prema izjavama čelnika ove kompanije u Americi, plan je da se naredne godine u fabriku uloži 28 mil USD. Investicije u naredne tri godine bile bi na nivou od 150 mil USD, a oko 250 miliona trebalo bi da bude uloženo u kapital za rad. "Esmark" ne planira otpuštanje radnika, ali ima nameru da pokrene proizvodnju i na drugoj visokoj peći, i u perspektivi dostigne maksimalne kapacitete i godišnju proizvodnju od 2,2 miliona tona. Nije, međutim, poznato kakav udeo i obaveze bi na sebe preuzela država u ovom aranžmanu, ukoliko do njega dođe.

"Železara Smederevo" u vlasništvu je države od početka 2012. kada je za dolar otkupljena od "U.S. Steel". Mesečno se za održavanje proizvodnje izdavaja oko 10 mil EUR.


Pokrenut postupak privatizacije "Železare" - Rok za prijave 5. januar 2015. godine
Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici odlučila da pokrene postupak privatizacije Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika "Železara Smederevo", modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda. Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine.

Vlada je odlučila da državni poverioci otpišu dug "Železari Smederevo" sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije. Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranja ponuda. Vlada je zadužila Agenciju za privatizaciju da pripremi uputstvo za ponuđače.

Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 EUR, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 EUR.

Kako su ranije danas objavili beogradski mediji, u jedinoj srpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija "Esmark". Takođe, objavljeno je da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, što potvrđuje i informacija iz "Železare Smederevo" da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme.


Privatization procedure for Zelezara started – Deadline for offers submission January 5, 2015
At today’s meeting, the Government of Serbia decided to start process of privatization of the company for production and processing of steel, Zelezara Smederevo, through the strategic partnership through capital increase and public bids collection. Deadline for offers submission is January 5, 2015.

The Government decided that state trustees write off debt to Zelezara Smederevo on December 31, 2013 provided that there is successful capital increase. The commission for implementation of the strategic partnership was set up and qualification terms and criteria for offers ranking were defined. The Government delegated to the Agency for privatization to prepare instruction for bidders.

The fee for the purchase of privatization documentation will total EUR 10.000 and the interested bidders are obliged to pay a deposit of EUR 100.000 to prove their offer is serious.

As Belgrade media announced earlier today, the only Serbian steel plant is eager to welcome new investor and they are convinced it will be Esmark. Apart from that, it was published that the company wnet the farthest step in negotiations with the Government of Serbia which confirms the information from Zelezara that they are already sewing industrial safety suites for the employees with the American company logo.


"Luka Novi Sad" dobija novu opremu za još brži rad - U novembru oboren rekord u pretovaru robe
 
Direktor "Luke Novi Sad" Aleksandar Milovančev izjavio je danas da je u toj luci u novembru ove godine ostvaren apsolutni rekord u količini pretovarene robe od 152.478 tona.

Milovančev je, na konferenciji za novinare, istakao da nikada ranije u istoriji luke nije postignut ovako visok mesečni rezultat, te da je dosadašnji rekord bio 143.315 tona, ostvaren u junu 2012. godine.

- Očekujemo da će konačni rezultat pretovara robe na kraju godine biti veći od 900.000 tona. Do kraja novembra pretovareno je oko 850.000 tona, što je za 100.000 više od ukupnog prošlogodišnjg pretovara koji je iznosio 748.236 tona - rekao je on.

Kako je naveo, unapređenje i poboljšanje poslovanja "Luke Novi Sad" rezultat je napora koji su uloženi u poboljšanje uslova rada i povećanja kapaciteta.

Kao posebno značajno, Milovančev je naglasio završetak izgradnje novog vertikalnog keja, koji je omogućio da treći levak radi punim kapacitetom, da je obala luke obeležena "Dunav-blokovima", što je po propisima JP "Vodevojvodine", te da je uvedena nova računarska mreža, opremljen novi teretni ulaz za rasute terete i da je obnovljena i uređena signalizacija i saobraćajnice u krugu same luke.

Milovančev je najavio da će naredne nedelje biti otvoren novi deo luke, koji će značajno doprineti smanjenju vremena pretovara robe.

- Biće otvoren novi deo luke u kome je postavljena nova sonda za automatsko uzorkovanje, koja će ubrzati pretovar i omogućiti eliminisanje vozila sa eventualno nekvalitetnom robom bez stvaranja gužve - rekao je Milovančev, dodajući da će to smanjenje vremena pretovara, zahvaljujući pomenutoj sondi, biti značajno.

Dajući primer koliko je veliki rezultat u pretovaru robe ostvaren u novembru, on je pomenuo da je "Luka Beograd", prema njegovim saznanjima, za celu godinu izvršila pretovar oko 200.000 tona, dok je "Luka Novi Sad" samo u novembru pretovarila pomenutih 152.478 tona.

Prema njegovim rečima, "Luka Novi Sad" će i ubuduće poboljšanjem sopstvenih kapaciteta raditi na povećanju pretovara, a ovo je inače i jedina luka u Srbiji koja je ostala u državnom vlasništvu.

Milovančev veruje da će menadžment uspeti da u inostranstvu pronađe zainteresovanog partnera za javno privatno partnerstvo u "Luci Novi Sad".
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta