Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Agencija za privatizaciju objavila tender za dokapitalizaciju "Železare"
Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju "Železare Smederevo" kupovinom udela od 80,01% tog preduzeća, dok će Republika Srbija zadržati vlasništvo ostatka kapitala.

Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala "Železare" je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.

Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 mil USD, preračunato u valuti zemlje u kojoj posluje. Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u "Železari" koja će raditi sa najmanje 50% kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra.

Zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji do 22. decembra.

Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila da pokrene postupak privatizacije "Železare Smederevo", modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda. Odlučeno je i da državni poverioci otpišu dug "Železari", sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda.

Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 EUR, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 EUR.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju "Železare Smederevo". Najozbiljniji kupac "Železare" je američki "Esmark".

Vlada Srbije je vlasnik "Železare" od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog "U.S. Steel" koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju "Železare" raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje "Železare Smederevo" je oko 340 mil EUR, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 mlrd EUR. Država "Železari" mesečno daje 8,5 do 10 mil EUR, ali to preduzeće bankama duguje 260 mil EUR, dobavljačima 120 mil EUR i za sirovine još 145 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta