Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izvoz: FAS, pa tri mesta prazno
Fabrika Fijat automobili Srbija januara ove godini je izvezla automobile za 83,5 miliona evra i na prvom je mestu liste 15 najvećih izvoznika.

Na drugom mestu liste je Naftna industrija Srbije (21,3 miliona evra), slede "Tigar tajers" iz Pirota (20,5 miliona), HIP Petrohemija Pančevo (16,2 miliona evra), RTB Invest Bor (15,1 miliona evra), objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Među najvećim izvoznicima su i Tetrapak iz Beograda (11,6 miliona) Gorenje iz Valjeva i Stare Pazove (11,5 miliona), korporacija Jura iz Rače (9,7 miliona), "Sirmijum stil" iz Sremske Mitrovice (9,3 miliona), "Impol Seval" iz Sevojna (8,9 miliona).

Po podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i Hemofarm iz Vršca (8,7 miliona), Leoni iz Prokuplja (sedam miliona), Ogranak TDE Field servis iz Novog Sada (šest miliona), Tarket iz Bačke Palanke (5,7 miliona) i Soja protein iz Bečeja (5,6 miliona evra).


Poslovna vest - Rezultati poslovanja - podaci iz revidiranog konsolidovanog finansijskog izveštaja z
NIS OBJAVLjUJE REVIDIRANE KONSOLIDOVANE PODATKE FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU PO MEĐUNARODNIM STANDARDNIMA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANjA
 
 


Izveštaj sa održane vanredne Skupštine akcionara - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd - AERO
INFORMACIJA O ODRŽANOJ VANREDNOJ SKUPŠTINI AKCIONARA
AD AERODROM NIKOLA TESLA BEOGRAD
 
 


NIS u 2014. obnavlja novosadsku rafineriju
"Naftna industrija Srbije" će ove godine nastaviti razvoj velikih dugoročnih projekata, poput modernizacije Rafinerije "Novi Sad", ulaganja u dubinu prerade u Rafineriji "Pančevo" i kogenerativna postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije – rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prošlogodišnji rezultati poslovanja.

– Na proleće će početi izbor partnera za Termoelektranu-toplanu u Pančevu, a uskoro će biti poznati i prvi rezultati geoloških istraživanja u regionu – Rumuniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Takođe, ove godine planiran je i nastavak rasta izvoza i širenja mreže benzinskih stanica u regionu, kojih je za sada 30 u Bugarskoj, 14 u Rumuniji i 36 u BiH.


Britanski "Nutrichem processing" zainteresovan za kupovinu dela "Župe"
Britanska kompanija "Nutrichem processing", koja se bavi proizvodnjom plavog kamena, zaintresovana je za kupovinu fabrike sulfata hemijske industrije "Župa", rekao je Tanjugu direktor beogradske kancelarije "Nutrichem"-a Nebojša Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, reč je o kompaniji koja proizvede oko 50.000 tona godišnje plavog kamena, sa godišnjim obrtom od 110 mil USD.

- Planiramo da "Župa" obnovi proivzodnju plavog kamena do punog kapaciteta (4.500 tona), a posle toga smo zaintresovani i za potencijalno vlasništvo. Mi imamo naše tržište, radimo sa 70 zemalja u svetu, a sve ostalo zavisi od "Župe" - rekao je Stanisavljević.

Direktor "Župe" Bojan Cvetković potvrdio je Tanjugu da je ova kompanija zaintresovana za kupovinu jedne fabrike i objasnio da će pre razgovora o tome, kruševačka firma raditi uslužnu proizvodnju.

Osim pokretanja proizvodnje plavog kamena, "Župa" će povećati proizvodnju ksantata za potrebe RTB Bor.

Direktor Rudarskio-topioničarskog basena (RTB) "Bor" Blagoje Spaskovski, koji je u utorak posetio hemijsku industriju u Kruševcu, rekao je novinarima da RTB trenutno kupuje 10 tona ksantata mesečno od "Župe" što je tri i po puta manje od realnih potreba.

- Od 1. marta sve ćemo kupovati od "Župe", 35 tona ksantata mesečno jer nam je cilj da više ne uvozimo - rekao je Spaskovski i nagovestio da je RTB "Bor" spreman da podrži "Župu" i u nabavci sirovina.

"Župa" trenutno upošljava oko 70 radnika, a povećanjem obima proizvodnje ksantata biće angažovano novih 50 ljudi. Vrednost ugovorenog posla sa RTB Bor biće oko deset miliona dinara mesečno, precizirao je direktor "Župe", Cvetković.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji je sa Spaskovskim posetio "Župu", istakao je da je samo u novembru i decembru prošle godine, realizacija poslova u toj fabrici bila oko 32 miliona dinara, a u 2012. godine je bila manja od 20 miliona dinara.

"Župu" je pre pet meseci napustilo 320 radnika, kojima su isplaćene otpremnine, a od tada ponovo je angažovano oko 70 radnika koji redovno primaju plate.


Nutrichem processing from UK interested in acquiring part of Zupa
British company Nutrichem processing, which is engaged in the production of bluestone, is interested in buying the sulphate factory of the chemical company Zupa, Director of the Nutrichem office in Belgrade Nebojsa Stanisavljevic told Tanjug news agency.

According to him, this company produces about 50,000 tonnes of bluestone annually and has an annual turnover of USD 110 million.

- Our plan is to restart bluestone production at Zupa and increase it to full capacity (4,500 tonnes), and after that we may also acquire a stake in that company. We already have our market and work with 70 countries world wide, and the rest is up to Zupa - said Stanisavljevic.

Zupa CEO Bojan Cvetkovic confirmed to Tanjug that Nutrichem processing was interested in buying aforementioned factory.

Aside from starting the production of bluestone again, Zupa will also boost xanthate production for Mining Smelter Basin (RTB) Bor.

Zupa currently employs about 70 workers. For the needs of increased xanthate production, the company will hire additional 50 workers. The deal with RTB Bor will total about RSD 10 million per month, the CEO of Zupa specified.

Zupa was left by 320 workers five months ago who all received a severance pay. Since then, the company has hired about 70 workers who are paid on a regular basis.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta