Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kredi agrikol na stazama profita
Treća najveća francuska banka Kredi agrikol je u poslednjem tromesečju prošle godine izašla iz crvenih brojki i iskazala dobit.
 
Banka je danas saopštila da je za tri meseca do kraja decembra 2013. ostvarila neto profit od 612 miliona evra, dok je u četvrtom tromesečju 2012. zabeležila rekordni gubitak od 3,91 milijardu evra.

Analitičari u anketi Blumberga su, međutim, očekivali još bolji rezultat i to neto profit od 677 miliona evra.

Promet Kredi agrikola je u praćenom periodu povećan 21,9 odsto na godišnjem nivou, na 4,05 milijardi evra. Pokazatelj adekvatnosti kapitala Tier 1 je krajem decembra bio na nivou 10 odsto, što je 74 baznih poena više nego na kraju decembra 2012.

Banka je istovremeno objavila da će za prošlu godinu isplatiti dividende akcionarima, prvi put od 2011. godine i to u visini 35 centi po akciji.


Planirano ulaganje u skladište nafte 50 mil EUR - Potpisan memorandum sa pančevačkom "Transnaftom" i
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju za izgradnju skladišnih kapaciteta za obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, u šta treba da bude uloženo oko 50 mil EUR.

Memorandum se odnosi na osnivanje zajedničke kompanije Javnog preduzeća "Transnafta" iz Pančeva i kompanije "Oiltanking" iz Nemačke.

To će omogućiti da Srbija do 2023. godine ispuni obaveze iz zakona o energetici, koje se tiču formiranja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, što će Srbiji dati energetsku stabilnost i bezbednost, posebno u periodima energetskih kriza, rekla je Mihajlović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

- To je naša obaveze koju nameravamo da ispunimo do 1. januara 2023. godine - istakla je Mihajlović.

Srbija, kako je rečeno na konferenciji, do tada treba da formira obavezne rezerve nafte i naftnih derivata u vrednosti od 90 dana prosečnog dnevnog uvoza, odnosno za 61 dan prosečne dnevne potrošnje tih energenata.

Mihajlović je navela da sada imamo skladišne kapacitete za naftu od 716.000 metara kubnih, a da je još potrebno da izgradimo oko 250.000 metara kubnih skladišnog prostora.

Ona je rekla da je nemački "Oiltanking" jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti izgradnje i upravljanja skladištima nafte i naftnih derivata i ukazala na dobru saradanju između Srbije i Nemačke na prethodnim zajedničkim energetskim projektima.

Potpisivanju memoranduma u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm.


"Henkel" ostvario profit od 2,5 mlrd EUR
"Henkelova" prodaja u 2013. godini je iznosila 16,4 mlrd EUR evra i ostala je malo ispod prošlogodišnjeg nivoa. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) je povećan za 7,8%, sa 2,3 mlrd EUR na 2,5 mlrd EUR, pri čemu su sva tri sektora doprinela tom razvoju, saošptio je "Henkel".

Korigovani prihod od prodaje (korigovana EBIT marža) je povećan za 1,3 procentnih poena, sa 14,1 na 15,4%. Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, dostigao je snažnih 3,5%.

- Protekla 2013. godina je bila veoma uspešna za kompaniju "Henkel". Uprkos izazovnom i izuzetno konkurentnom tržišnom okruženju, ostvarili smo finansijske ciljeve i postigli značajan napredak u primeni naše strategije za 2016. godinu - izjavio je izvršni direktor kompanije "Henkel" Kasper Rorsted.

Sva tri poslovna sektora zabeležila su organski rast prodaje, dok su tržišni udeli dodatno povećani na relevantnim tržištima. Sektor deterdženti i kućna hemija zabeležio je snažan organski rast prodaje od 5,7%. Sektor Beauty care je postigao snažnu stopu organskog rasta od 3% i tako nastavio profitabilan rast iz prethodnih godina. Sektor adhezivi tehnologije takođe je zabeležio snažan organski rast prodaje sa povećanjem od 2,7%, prvenstveno zahvaljujući snažnom učinku tog sektora na rastućim tržištima.

Organski rast prodaje je zabeležen u svim regionima. U istočnoj Evropi prodaja je porasla za 1,6% na 3,034 mlrd EUR. Organski rast prodaje od 6% je prvenstveno podstaknut poslovanjem u Turskoj i Rusiji. Zabeležena prodaja na tržištima u razvoju u Istočnoj Evropi, Africi/Bliskom istoku, Latinskoj Americi i Aziji (osim Japana) nominalno je porasla za 1,6% na 7,2 mlrd EUR u 2013. godini, dok je organski rast prodaje iznosio 8,3%.

Predviđanje prodaje i profita za 2014. godinu

- Ekonomsko okruženje će i dalje ostati puno izazova i mi očekujemo postojane efekte kursnih razlika, posebno u prvoj polovini godine. Fokusirani smo na primenu naše strategije kako bismo ispunili naše ambiciozne finansijske ciljeve za 2016. godinu. Takođe, očekujemo organski rast prodaje između 3 i 5%, povećanje korigovane EBIT marže za oko 15,5%, kao i poboljšanje korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji na visokom jednocifrenom nivou - izjavio je Rorsted.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta