Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Etihad" i zvanično suvlasnik kompanije "Air Serbia" - Danas potpisivanje memoranduma
Kompanija "Etihad Airways" i zvanično ovih dana postaje suvlasnik "Air Serbia"-a. Kako saznaju "Novosti", Džejms Hogan, predsednik kompanije iz Abu Dabija, potpisaće danas sa Aleksandrom Antićem, ministrom saobraćaja, memorandum kojim "Etihad" i Vlada Srbije potvrđuju da su obe strane ispunile sve ugovorene obaveze. Tako će Srbija imati 51, a "Etihad" 49% vlasništva u našoj nacionalnoj avio-kompaniji.

Potrebna dokumentacija će odmah biti dostavljena Agenciji za privredne registre i očekuje se da će upis promene vlasničke strukture biti okončan za oko pet dana. Uporedo, biće formiran i nadzorni odbor u kojem će Srbija, kao većinski vlasnik, imati pet, a partner iz Abu Dabija četiri člana.

Inače, kako saznajemo, Džejms Hogan u Beograd ne dolazi samo zbog potpisivanja memoranduma. Predsednik "Etihada" posetiće šaltere za čekiranje na aerodromu "Nikola Tesla" gde u utorak "Air Serbia" uvodi novi savremeni sistem za prijavljivanje putnika. Prvi je let za London, a poletanje je planirano za 10.40.

Konverzija vlasništva

Ugovor između Vlade Srbije i "Etihada" potpisan je još 1. avgusta prošle godine. S obzirom na to da je takozvani "klozing" tehničko pitanje, Vlada Srbije u ostavci ima pravo da potpiše i ovaj poslednji dokument kojim se pozajmica "Etihada" od 40 mil USD konvertuje u vlasnički udeo od 49% u nacionalnoj avio-kompaniji.


Aktavis kupuje Forest za 25 mlrd.$
Farmaceutska kompanija Aktavis dogovorila je kupovinu američke firme Forest labaratories za 25 milijardi dolara.

"Ova transakcija će spojiti dve kompanije koje su među najbrže rastućim u svetu i zahvaljujući jednom od najširih i najraznovrsnijih proizvodnih portfolija u industriji biće moćan pokretač na dugi rok", izjavio je izvršni direktor Aktavisa Pol Bisaro.

Udruživanje sa Aktavisom, po oceni generalnog direktora Foresta Brenta Saundersa, doprineće jačanju te kompanije na tržištu lekova, pogotovo u oblasti zdravlja žena, gastroenterologije i neurologije.

Kompanija Aktavis posluje u 60 zemalja, a njeno sedište je u Dablinu, u Irskoj, dok je administrativno sedište u Parsipaniju, u američkoj državi Nju Džersi.

U vlasništvu Aktavisa je i fabrika lekova u Leskovcu, nekadašnje Zdravlje.

Kompanija Forest laboratories je farmaceutska kompanija koja uglavnom posluje u SAD i razvija nove lekove za određene bolesti.


Objavljeni finansijski izveštaji za 2013. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
Objavljeni finansijski izveštaji za 2013. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 
 


Objavljen konsolidovani finansijski izveštaj za 2013. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
Objavljen konsolidovani finansijski izveštaj za 2013. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 


Država će pomoći konsolidaciju kompanije "Tigar"
Kompanija "Tigar" je na putu oporavka, a država će se potruditi da kroz sastanke sa poveriocima, poslovnim bankama i državnim fondovima nađe rešenje za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća, izjavio je ministar regionalnog razvoja, Igor Mirović, prilikom posete pirotskoj fabrici u utorak (25. februara 2014. godine).

- Dogovorili smo se da narednih dana održimo sastanak sa svim zainteresovanim stranama, poslovnim bankama, Fondom za razvoj, predstavnicima Ministarstva finansija, da zajednički pristupimo jednoj vrsti kratkoročne finansijske konsolidacije koja bi omogućila potpuni oporavak "Tigra" - kazao je Mirović, koji je i v.d. ministra privrede.

Ocenjujući da je "Tigar" bio u problemima iz subjektivnih razloga, on je dodao da je država vlasnik najvećeg broja akcija i da ima odgovornost ne samo prema toj fabrici, već prema celom pirotskom kraju, te da će se potruditi da se nađe rešenje za zajedničku finansijsku konsolidaciju s poslovnim bankama i državnim fondovima.

Generalni direktor "Tigra", Nebojša Đenadić, kazao je da se i pored svih problema u poslednjih deset meseci proizvodnja odvija kontinuirano.

- Imajući u vidu da u prvom kvartalu 2013. nismo radili, prošle godine je fabrika ipak imala realizaciju od oko 24 mil EUR, od čega više od 12 mil EUR na inostranom tržištu, što pokazuje da je "Tigar" živa firma i da može da radi - naveo je Đenadić.

Mirović je, posle te fabrike, posetio privatnu firmu "Sinkom" u Pirotu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta