Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italija glavni trgovinski partner Srbije u 2013.
Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u 2013. godini bila je Italija u koju je izvezena roba vredna oko 2,38 milijardi dolara, dok je uvoz iz te zemlje bio 2,36 milijardi, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 1,74 milijarde dolara i Bosna i Hercegovina - 1,18 milijardi, a slede Ruska Federacija sa 1,06 milijardi i Crna Gora - 837 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Italije, bile su Nemačka sa 2,25 milijardi dolara i Ruska Federacija sa 1,9 milijardi, a slede Kina - 1,51 milijarda i Mađarska - 1,01 milijarda.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,2 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,73 milijarde dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom, SAD, Ukrajinom i Italijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, Kazahstanom, zbog uvoza nafte i prirodnog gasa, kao i sa Ruskom Federacijom, zbog uistih razloga.

Sledi deficit sa Poljskom, zbog uvoza delova za motorna vozila, Mađarskom i Nemačkom.


BELEXsentiment za februar 2014. godine
Vrednost BELEXsentiment-a za februar 2014. godine iznosi 96,36 poena. Više informacija na www.belex.rs/trgovanje/sentiment


Objavljena ponuda za preuzimanje akcija AIK banke a.d. Niš
Ponuđač : SUNOKO DOO Novi Sad
Ciljno društvo: AIK banka a.d. NIš
 
Ponuđač namerava da stekne 5.616.707 akcija, odn. 62,09% ukupnog broja akcija. Ponuda nije uslovna.
 
Cena po kojoj se ponuđač obavezuje da plati: 1.635,00 din.
 
Datum otvaranja ponude: 04.02.2014.
Datum zatvaranja ponude: 24.02.2014.
 


Poslovna vest - Energoprojekt holding a.d. , Beograd - ENHL
Energoprojekt Niskogradnja a.d. i Gradska uprava Kampale zaključili su (u januaru mesecu tekuće godine) dva nova ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji gradskih saobraćajnica u Kampali (Lot 1: u opštini Kawempe i Lot 2: u opštini Lubaga) u Ugandi. Ukupna vrednost radova za oba ugovorena posla iznosi 11,9 miliona USD. Radovi se izvode na dužini od 14,8 km. Rok za završetak radova iznosi 3 meseca.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta