Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpski građevinari ujedinjeni idu na strana tržišta - Nosioci konzorcijuma "Energoprojekt", "Mostogr
Domaće građevinske firme ujedinile su se u konzorcijum i već se pripremaju za zajednički nastup u Alžiru, Rusiji i Nemačkoj, izjavio je 5. februara potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije (GIKS), Goran Rodić.

- GIKS je ustvari konzorcijum svih najvećih građevinskih srpskih firmi i bavi se upošljavanjem kapaciteta domaće građevinske industrije - rekao je Rodić Tanjugu.

Nosioci konzorcijuma su, prema njegovim rečima, velike domaće firme poput "Energoprojekta", "Mostogradnje", "Planuma" i drugih, a GIKS je otvoren i za manje firme koje se bave određenom građevinskom delatnošću.

- Firme u konzorcijumu imaju solidarnu odgovornost i u slučaju da neka firma ne može da odradi ugovoreni posao radove će preuzeti druge članice konzorcijuma - naveo je Rodić.

On je kazao da je konzorcijum napravljen pretežno za zajednički nastup u inostranstvu, jer će srpska preduzeća tako lakše moći da dođu do potrebnih bankarskih garancija i referenci za izvođenje radova.

GIKS će, takođe, kako je dodao, odmah posle izbora preneti državnim organima šta je potrebno da se uradi u zemlji da bi se sačuvala građevinska operativa.

Rodić je naglasio da uslovi tendera koji se budu u Srbiji raspisivali u narednom periodu moraju da budu takvi da domaća preduzeća mogu ravnopravno da učestvuju sa stranim.

Prema njegovim rečima, GIKS će tražiti da se se donesu odgovarajući propisi koji će biti usklađeni sa svetskim, kao i sa procedurama međunarodnih finansijskih institucija, kako se u zemlji ne bi zloupotrebljavala priča da te institucije diktiraju takve i takve uslove.

On je kazao da je GIKS osnovana prošle godine zato što je mnogo lakše pregovarati sa stranim partnerima i doći do posla kada konzorcijum predvodi institucija.

- Zbog toga što smo u prošlom periodu nastupali pojedinačno i stihijski bili smo u situaciji da mnoge firme nude damping cene nadajući se upošljavanju kapaciteta, a onda zbog neblagovremenog završetka posla srpska operativa ispadne neefikasna i nesolventna - istakao je Rodić.

Unutar komore su zbog toga dogovorena pravila igre koja će morati da poštuju sve članice, rekao je na kraju sagovornik Tanjuga.


Bolji izvozni rezultati srpske poljoprivrede u 2013. godini - Spoljnotrgovinski suficit 1,237 mlrd U
Poljoprivreda Republike Srbije je u 2013. godine ostvarila izvoz u vrednosti od 2.799,1 mil USD što je za 3,5% više u odnosu na 2012. godinu (2.703,7 mil USD). Uvoz je iznosio 1.562,1 mil USD što je za 5,2% više u odnosu na prošlu godinu (1.484,9 mil USD). Ostvareni suficit iznosi 1,237 mil USD, što je više za 1,5% od ostvarenog u 2012. godini (1.218,8,9 mil USD), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, pozivajući se na saopštenje Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu Srbije iznosi 19,2%, a učešće uvoza poljoprivrede u ukupnom uvozu 7,6%.
Najviše se izvoze povrće i voće, zatim slede žitarice i proizvodi na bazi žitarica, pića, šećer, proizvodi od šećera i med.

Povrće i voće se, isto tako, najviše i uvozi. Srbija uvozi i kafu, čaj, kakao, začine, razne proizvode za ishranu, duvan i proizvode od duvana, navedeno je na sajtu Ministarstva.


"Cooper Tires" i "Vino Župa" najveći izvoznici Rasinskog okruga - Objavljena lista deset vodećih kom
Kompanije "Cooper Tires", "Vino Župa Aleksandrovac" i "Trayal korporacija" vode na listi deset najvećih izvoznika u Rasinskom okrugu u 2013. godini.

Na listi, koju je objavila kruševačka Privredna komora (RPK), slede "PPT Servoupravljači" Trstenik, "Voće produkt", "PPT Cilindri", "Meneh Kruševac", "Armature" Aleksandrovac, "PPT Hidraulika" Trstenik, "Kolarević" Pojate i kruševačka "Fabrika maziva".

Prema rečima Aleksandre Aleksić iz RPK, najveći izvoz Rasinskog okruga bio je u zemlje Evropske unije, CEFTA regiona, kao i na tržište Ruske federacije.

Podaci komore, kako dodaje, pokazuju da je ukupna spoljnotrgovinska razmena ovog okruga prošle godine iznosila 400,88 mil USD. Izvezeno je robe za 202,05 mil USD, što je 19,9% više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je ukupan uvoz iznosio 198,83 mil USD, ili za 19, 5% više.

- U Rasinskom okrugu ostvaren je suficit od 3,216 mil USD, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 101,6% - navela je Aleksić.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Ruska Federacija, Velika Britanija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta