Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Profit Rosnjefta porastao 51 odsto
Neto profit najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, porastao je prošle godine 51 odsto u odnosu na 2012. i dostigao 551 milijardu rubalja (11,6 milijardi evra)

EBITDA (dobit pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije) istovremeno je povećana 53,2 odsto, na 947 milijardi rubalja, a prihodi su lani porasli 52 odsto, na 4.696 milijardi rubalja, saopštio je Rosnjeft.

Kompanija očekuje da će dividende za prošlu godinu biti 12,86 rubalja po akciji, na osnovu 25 odsto neto profita, preneo je Itar tas. Kapitalna ulaganja Rosnjefta prošle godine su povećana 18,4 odsto, na 560 milijardi rubalja.

U saopštenju se navodi i da je Rosnjeft u 2013. povećao proizvodnju nafte 72 odsto, na 4.196 barela dnevno. Proizvodnju gasa je istovremeno povećao više od dva puta, na 38,17 milijardi kubnih metara, iako je ranije prognozirano da će taj pokazatelj dostići 41 milijardu kubnih metara.

Prerada nafte povećana je 46,3 odsto, na 90,12 miliona tona. Ukupna proizvodnja ugljovodonika je porasla 80,3 odsto, na 4.873 barela naftnog ekvivalenta dnevno.

Prema rečima direktora kompanije Igora Sečina, 2013. godina je bila prekretnica u istoriji kompanije. Bez obzira na složenu makroekonomsku situaciju, ostvareni su rekordni rezultati u proizvodnji i preradi, zahvaljujući povećanoj efikasnosti, primeni naprednih tehnologija i proširenju poslovanja u skladu sa strateškim prioritetima.

U 2014. Rosnjeft će nastaviti rad na povećanju efikasnosti poslovanja, priprema za pokretanje novih velikih projekata i obezbeđenje dugoročne profitabilnosti akcionarima firme.

Kako je Sečin ranije rekao, kompanija planira da održi rast kapitalizacije, koje je 2013. godine bila oko 18 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta