Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PKS i Federacija trgovinskih komora Iraka potpisale sporazum o poslovnoj saradnji
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić i predsednik Federacije trgovinskih komora Iraka Džafar Al Hamdani potpisali su u petak (28. februara 2014. godine) sporazum o poslovnoj saradnji dve asocijacije, u cilju unapređenja ekonomskih odnosa i efikasnije saradnje privrednika.

- Ekonomski odnosi Srbije i Iraka zaostaju za realnim mogućnostima i uloga komora je da ih prodube i unaprede. Dve zemlje mogu da ostvare raznovrsne oblike dugoročne saradnje - rekao je Sertić, istakavši građevinarstvo i sektor malih i srednjih preduzeća kao posebno atraktivne za kooperacije privrednika.

PKS je spremna da još intenzivnije sarađuje, ne samo sa nacionalnom komorom Iraka, već i sa komorama iz svih provincija.

Al Hamdani je istakao da Irak otvara ogromne mogućnosti za prisustvo i pozicioniranje srpskih kompanija na tom tržištu. Pri kraju je, kako je rekao, tranzicija iračke ekonomije, a privatni sektor ima želju da se aktivira.

- Sve trgovinske komore u Iraku spremne su da pronađu adekvatnog partnera srpskim kompanijama zainteresovanim za plasman svoje robe na iračko tržište - preneo je Al Hamdani.

Predsednik Federacije trgovinskih komora Iraka pozvao je delegaciju PKS da, sa predstavnicima kompanija, posete Irak i upoznaju se sa ekonomskim potencijalima te države. Irački budžet za ovu godinu je 140 mlrd USD i velika sredstva su predviđena za izgradnju infrastrukture.

Do 2017. godine, po petogodišnjem planu Vlade Iraka, za infrastrukturne projekte namenjeno je 450 mlrd USD. Predviđene su izgradnja vodovoda i kanalizacionih sistema, bolnica, luka, autoputeva, aerodroma, graničnih prelaza. U svim tim sektorima, kako je istaknuto, ima mesta i za srpske kompanije.

Nakon potpisivanja sporazuma o poslovnoj saradnji, u Privrednoj komori Srbije održan je sastanak predstavnika komore Iraka i predstavnika desetak kompanija iz Srbije na kome su razmotreni konkretni oblici saradnje.

Srbija je prošle godine u Irak izvezla robu vrednu 17,5 mil USD, a uvezla proizvode za 17.000 USD, što je po obimu i vrednosti razmene daleko ispod zadovoljavajućeg. U Bagdadu su se registrovale dve srpske kompanije - "Energoprojekt" i Institut "Kirilo Savić", koji je već dobio neke manje poslove, a nekoliko srpskih preduzeća je dobilo poslove u regionu Kurdistana, prenosi Tanjug.


Tri domaće firme na tenderu za "Prokop" - Ponude dostavili "Bauwesen", "Sitimont" i "Energoprojekt"
Na tenderu za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice "Beograd centar" ("Prokop") ponude su dale tri domaće kompanije. Ugovor sa ponuđačem trebalo bi da bude potpisan do 25. marta, izjavio je u petak (28. februara 2014. godine) Tanjugu generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović.

- Ponudu su dali "Bauwesen" Lazarevac, zemunski "Sitimont" i konzorcijum tri firme "Energoprojekta": "Energoprojekt Niskogradnja", "Energoprojekt Visokogradnja" i "Energoprojekt Oprema" - rekao je Simonović posle otvaranja tenderskih ponuda u petak.

- Radovi na "Prokopu" bi trebalo da počnu početkom aprila i "Železnice Srbije" su spremne da odmah krenu u realizaciju tog posla - rekao je Simonović. On je dodao da će tačan datum početka zavisiti od spremnosti kompanije koja na tenderu bude izabrana.

Rok za podnošenje ponuda za prvu fazu radova na železničkoj stanici "Beograd centar" istekao je u petak. Kako je ranije objavljeno, na predtenderskom sastanku bilo je 30 zainteresovanih kompanija.

Taj posao će biti finansiran kreditom kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, vrednim nešto manje od 26 mil EUR, a srpske železnice su raspisale tender 15. januara. Simonović je podsetio da je prvobitni rok za podnošenje ponuda bio 24. februar, ali da je on produžen za četiri dana kako niko od velikog broja zainteresovanih ponuđača ne bi bio oštećen.

Rok je produžen zbog izuzetno velikog broja pitanja koji je pristigao u okviru tenderske procedure i zakonske obaveze da se na njih odgovori u roku od tri dana.

- Javnim pozivom je predviđeno da maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici "Beograd centar" u Prokopu bude 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena - rekao je ranije Simonović.

- Na taj način "Železnice Srbije" intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi" - naglasio je on.

Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u "Beograd centru", odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture.

Stanicu "Beograd centar" trenutno koriste samo vozovi gradske železnice "BG voza", a realizacija tog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.


Tenders for Prokop submitted by three domestic companies: Bauwesen, Sitimont and Energoprojekt
Bids for the completion of the future main railway station Beograd centar (Prokop) have been submitted by three domestic companies. An agreement with the most favorable bidder hould be signed by March 25, Serbian Railways CEO Dragoljub Simonovic told Tanjug news agency Friday (28 February 2014).
- The bids have come from Bauwesen Lazarevac, Zemun-based Sitimont, and a consortium made up of three Energoprojekt subsidiaries: Energoprojekt Niskogradnja, Energoprojekt Visokogradnja and Energoprojekt Oprema - Simonovic said after opening the bids on Friday.

- Works on Prokop should commence early April, and the Serbian railway company is ready to start the implementation of that project right away - said Simonovic. He added that the exact work commencement date would depend on the readiness of the selected contractor.

The deadline to submit bids for the first phase of works on the railway station Beograd centar expired Friday. As it was announced earlier, the pre-tender meeting was attended by the representatives of 30 interested companies.

This project will be financed with the proceeds of a EUR 26 million loan extended by the Kuwaiti Fund for Arab Economic Development.


Aerodrom: Rekordan rast broja putnika u februaru
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je u februaru ostvario za trećinu veći obim saobraćaja i broja putnika u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kako se navodi u saopštenju, tokom februara je opslužen 232.061 putnik, što predstavlja do sada nezabeležen porast od 34 odsto.


Pri tom je ostvareno 3.696 poletanja i sletanja, što je porast od 35 odsto, dok je u kargo saobraćaju promet robe povećan 28 odsto u odnosu na februar 2013. godine.


-Ostvareni rast obima saobraćaja i broja putnika trenutno je bez premca u odnosu na sve značajnije međunarodne aerodrome na evropskom kontinentu - ističe se u saopštenju.


Ovakvi rezultati omogućavaju poslovodstvu sprovodjenje dugoročne strategije razvoja Aerodroma i potpuno samostalno finansiranje svih planiranih investicionih projekata.


Napredak je ostvaren velikim delom zahvaljujući obimu poslovanja i širenju operacija nacionalne avio-kompanije Air Serbia, ističe se u saopštenju aerodroma "Nikola Tesla" Beograd.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta