Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RTB Bor: Rezerve vrede 40 mlrd $
Vrednost geološki verifikovanih ležišta rude u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor procenjena je na oko 40 milijardi dolara.
Potencijalna dobit, prema podacima iz overenih elaborata, procenjena je na oko 20 milijardi dolara.

Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina, rečeno je na sednici Upravnog odbora, prilikom usvojanja Plana poslovanja RTB-a Bor u 2014. godini.

Planom poslovanja u ovoj godini predviđeno je da ukupne iskopine budu 58.250.195 tona, sa odnosom rude i raskrivke 1:1,98, a da finalna proizvodnja, zajedno sa preradom i 900 hiljada tona topioničke šljake, dosegne 40.792 tone katodnog bakra, 1.341 kilograma zlata, 8.586 tona srebra i 108.000 tona sumporne kiseline.

Sve to treba da donese ove godine i dobit kompaniji, koja je procenjena na nepunih 18 miliona dolara.

Poslovni imperativ RTB-a Bor za 2014. godinu predstavlja završetak investicija u rudarstvu, kao i okončanje rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline sa svim pratećim sadržajima, završetak modernizacije flotacija u Krivelju i Majdanpeku, dalji rast rudarske proizvodnje i, posebno, kontrola, smanjenje i optimizacija troškova poslovanja, kako bi se obezbedilo dugoročno rentabilno poslovanje.

"Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prethodne četiri godine u budžet Srbije uplatio 120 miliona dolara na ime poreza i doprinosa na lična primanja, a sa akcizama na gorivo, u vrednosti 33 miliona dolara, to ukupno iznosi više od 150 miliona dolara", rekao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

Prema njegovim rečima, uredno su sve vreme izmirivane obaveze za električnu energiju, i za četiri godine plaćeno je oko 111 miliona dolara za struju.

"Takođe, dobit iz tekućeg poslovanja u prethodne četiri godine bila je 141 milion dolara", naveo je on i dodao da je i ove godine planirano očuvanje standarda zaposlenih, kao i nastavak aktivnosti za poboljšanje života u opštinama Bor i Majdanpek.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta