Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sudbinu "Simpa" rešiće nova Vlada - Strateški partner tek nakon izvršene konverzije kada država post
"Simpo" strateškog partnera može da dobije tek pošto država, na ime velikog potraživanja, uđe u vlasništvo ove kompanije. Rok za to je, prema navodima iz "Simpa", kraj aprila ove godine. Reč je o drugom "produžetku" roka za okončanje konverzije, zbog vanrednih parlamentarnih izbora.

- Konverzija će biti završena u predviđenom roku, čime se isključuje svaka mogućnost blokade "Simpa" zbog neizmirenih poreskih obaveza - rečeno je "Novostima" u ovoj kompaniji.

U "Simpu" navode da je preduzeće u postupku privatizacije, kao i da postoji zainteresovanost ruskog partnera za kupovinu državnog paketa akcija, ali tek nakon izvršene konverzije, kada će država postati većinski vlasnik "Simpa". Po informacijama iz vranjske kompanije, sigurno je da država nema interesa da bude poslodavac na duži vremenski period, već da u što kraćem roku proda svoj paket akcija.

U Ministarstvu privrede, pak, "Novostima" je rečeno da odluka o konverziji još nije doneta.

- Potrebne radnje: nova procena imovine i obaveza, utvrđivanje nove cene akcijskog kapitala, za konverziju neizmirenih obaveza "Simpa" u državni kapital su u toku. Još nijedna odluka vezana za konverziju nije doneta. O konverziji će odlučivati buduća vlada - ističu u Ministarstvu privrede.

Poslednji podaci Poreske uprave Srbije pokazuju da preduzeće "Simpo" na ime neplaćenih poreza i doprinosa duguje 3,98 milijardi dinara. "Dogovor" sa državom je bio da se ovaj dug konvertuje u njeno vlasništvo, a kompanija potom proda. Kamen spoticanja, međutim, bila je vrednost akcija po kojima bi država ušla u vlasništvo "Simpa".

- Po Protokolu potpisanom između Ministarstva finansija i privrede i "Simpa", 27. avgusta 2013. godine, kao i na osnovu Zaključaka Vlade Srbije od 28. avgusta, bili smo u obavezi da u roku od 15 dana izvršimo usaglašavanje poreskog duga sa državnim poveriocima, što smo i uradili - ističe izvor "Novosti" u kompaniji "Simpo".

- Takođe, po Protokolu bili smo dužni da do 30. novembra godine održimo skupštinu akcionara "Simpa" i donesemo odluku o izdavanju akcija radi konverzije poreskog duga, a održali smo je u dogovorenom roku i doneli sve potrebne odluke.

Međutim, Ministarstvo privrede nije prihvatilo Odluku o izdavanju akcija pete emisije.

Rusko "Delo"

Još u novembru 2013. je Vlada Srbije obelodanila da je ruska kompanija "Delo" zainteresovana da kupi "Simpo" iz Vranja. Tada je istaknuto, posle sastanka u Vladi, da je ruska kompanija "izrazila snažan interes da, nakon kupovine državnog paketa akcija, unapredi poslovanje "Simpa" povećanjem proizvodnje i prodajom, naročito na tržištu Ruske Federacije".


Redovna revizija indeksa BELEX15
Redovna revizija indeksa BELEX15
 


Prodat deo imovine "Šipada"
Deo nepokretne imovine stečajnog dužnika DP "Šipad komerc nameštaj promet" u stečaju iz Beograda prodat je na javnom nadmetanju.
Kupac je DOO "Mališa" iz Zrenjanina, a deo imovine je prodat po po ceni od 8,9 miliona dinara, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.

Reč je o prodajnom objektu površine 190,29 kvadratnih metara u Bačkoj Palanci, čija je početna cena bila 7,9 miliona dinara.

Prodaja preostalih osam imovinskih celina iz oglasa o prodaji, proglašene su neuspelim, pošto nije bilo zainteresovanih kupaca.


Ponuda za preuzimanje akcija - Lipa a.d. , Sombor
Ponuđač : Ekran d.o.o. Sombor

Ciljno društvo: Lipa a.d. Sombor

Broj akcija koje ponuđač ima nameru da preuzme: 3.305 običnih akcija, odn. 8,83382% od ukupnog broja izdatih akcija.

Datum otvaranja ponude: 17.03.2014.
Datum zatvaranja ponude: 07.04.2014.

Cena koju se ponuđač obavezuje da plati: 1.150,17 dinara po akciji


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta