Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Telekom" u 2013. ostvario 15,3 milijarde dinara neto dobiti - U planu velike investicije
"Telekom Srbija" je u 2013. ostvario godišnju neto dobit od 15,3 milijarde dinara, što je rast za 4,1 milijardu u odnosu na godinu pre, izjavio je generalni direktor te kompanije Predrag Ćulibrk.

- Prošle godine smo značajno smanjili zaduženost. Uspeli smo da otplatimo oko 200 mil EUR kredita koji smo uzeli od grupe banaka za otkup akcija od grčkog OTE-a, što sa kamatama iznosi više od 230 mil EUR. Tako nam je sada od obaveza prema bankama preostalo 282 mil EUR - rekao je Ćulibrk za subotnje "Novosti".

- U našu korist "radio" je i stabilan kurs. Teško planirati tokove novca u slučaju naglih promena kursa, pošto su naši inputi u velikoj meri vezani za evro - naveo je Ćulibrk.

Na konstataciju da je, mimo ove dobiti od 15,3 milijarde, akcionarima isplaćena dividenda od 7,57 milijardi dinara, i pitanje koliko je otišlo u budžet, generalni direktor "Telekoma Srbija" je rekao:

- Dobro smo poslovali, obezbedili smo određeni višak likvidnosti, ne vidim da tu ima bilo kakvog prostora za spekulacije. Skupština akcionara je donela odluku o isplati dividende iz tekuće dobiti. Građanima je namenjeno 2,1 milijarda dinara (bruto), odnosno 1,76 milijardi u neto iznosu posle plaćanja poreza, dok je 5,5 milijardi uplaćeno državi kao većinskom akcionaru.

Kada su u pitanju investicije, on je istakao da je "Telekom Srbija" najveći investitor u sektoru telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, u 2013. je investirano 14 milijardi dinara, pođednako je ulagano u sve segmente poslovanja - i u mobilnu i fiksnu telefoniju, kao i u multimedijalne sadržaje i servise i u nedovoljno uređene poslovne procese unutar kompanije, što je do sada bilo zapostavljeno.

- Za ovu godinu zamislili smo ambiciozni plan od 16 milijardi dinara novih investicija - naveo je Ćulibrk.

On je naglasio da nisu planirana nova zaduženja.

- Novim planom investicija, koji je usvojio Nadzorni odbor, predviđeno je da našim korisnicima obezbedimo što veći protok za prenos podataka, - rekao je Ćulibrk.


Domaće bušotine dale naftu vrednu milijardu dolara - NIS nastavlja ulaganja u nove tehnologije istra
Otkako je ruska kompanija "Gazprom Neft" pre pet godina postala većinski vlasnik "Naftne industrije Srbije", promene u toj kompaniji su vidljive. Ulaganja u praktično sve oblasti rada značajno su porasla u odnosu na period pre toga, dovodeći do pozitivnih pomaka i pozitivno se odrazilo na povećanje proizvodnje, što potvrđuju podaci o obimu proizvodnje nafte u 2013. godini.

Naime, iz NIS-a su za "Dnevnik" potvrdili da je prošle godine proizvedeno oko 1.200.000 tona domaće nafte i da je obim proizvodnje 4% veći nego u 2012. godini, što je savakako dobar rezultat. Uz to, on praktično znači da je vrednost nafte izvađene prošle godine s domaćih polja, uz cenu nafte od 110 USD po barelu, gotovo milijardu dolara.

Dakle, domaća naftna kompanija, koja je godinama posrtala, pokazuje se, uz poslovanje usmereno ka razvoju može raditi i ostvarivati dobit, a da pozitivne efekte osete i oni koji u njoj rade, ali i celo društvo, i naravno, država, odnosno njen budžet. To se potvrđuje i rezultatima jer su u godini koja je za nama, kako je nedavno rekao generalni direktor "Naftne industrije Srbije" Kiril Kravčenko, investicije oko 6% više u odnosu na 2012. godinu, a najviše se ulagalo u proizvodnju, promet i preradu, što je i omogućilo da se ostvari ukupna neto dobit od 48,4 milijardi dinara. Istovremeno, na ime različitih poreza u 2013. godini NIS je u budžet Srbije uplatio oko 120,6 milijardi dinara, što je oko 30% više nego godinu ranije.

Nafta proizvedena iz naših izvora, procena je stručnjaka, podmiruje oko trećinu potreba domaćeg tržišta derivata, a u NIS-u kažu da u ukupnoj preradi domaći nafta i gas (prošle godine je u proizvodnji gasa zabeležen neznatan pad: proizveden je 551 milion kubnih metara domaćeg gasa, odnosno 1% manje nego 2012. godine), čine oko 40%, dok se 60% potrebnih količina uvozi. Jasno je da se uz veću proizvodnju domaće nafte, a time i veće učešće domaćih izvora u preradi, smanjuju devizna sredstva potrebna za uvoz nafte, ostvaruju uštede i obezbeđuje novac za dalja ulaganja.

I ne samo to. Zahvaljujući većim ulaganjima, naftno-gasne rezerve u Srbiji za poslednjih pet godina su duplirane i zaustavljen je konstantan pad koji je beležen prethodnih 20 godina, kažu u NIS-u. Tako se i nastavlja pa NIS ulaže u istraživanja koja se izvode u skladu s usvojenom Strategijom geoloških istražnih radova od 2011. do 2020. godine. Tim strateškim planom istraživanja nafte i gasa na području Srbije određeni su potencijalni lokaliteti na kojima će se izvoditi 2D i 3D seizmička istraživanja i istražna bušenja, a utvrđen je i preliminarni plan investicionog ulaganja da bi se ostvario plan – dalji rast rezervi nafte i gasa.

Do tada će se nafta i gas koji se proizvode u Srbiji vaditi s 53 naftna i gasna polja – od kojih je 20 naftnih, 26 gasnih i sedam naftno-gasnih – u koje je ugrađena savremena oprema svetski poznatih proizvođača. Među značajnijim naftnim poljima su Velebit, Kikinda, Rusanda i Elemir, a među gasnim – Mokrin, Međa i Martonoš.

Zarada ide u istraživanje

Sav profit ostvaren od prerade domaće nafte, kažu u NIS-u, reinvestira se. Od 2009. godine u kompaniju je uloženo 2 mlrd EUR, a u naredne tri godine planirano je ulaganje još 1,5 mlrd EUR. Ulaže se konstantno, i to pre svega u nove, ekološke tehnologije istraživanja nafte i gasa, a metode koje NIS primenjuje koriste se u vodećim svetskim naftnim kompanijama i zadovoljavaju najstrože standarde zaštite životne sredine.


Telekom nets RSD 15.3 billion in 2013 - Large investments in the pipeline
Telekom Srbija turned a net profit of RSD 15.3 billion in 2013, up RSD 4.1 billion from 2012, said Predrag Culibrk, the general manager of that company.
- Last year we cut our debt significantly. We managed to pay off about EUR 200 million in loans which we took out from a group of banks in order to purchase shares from Greece's OTE, which together with interests exceeds EUR 230 million. In that way, our liabilities to banks are reduced to EUR 282 million - Culibrk told the Saturday issue of the daily Novosti.

- A stable exchange rate also worked in our favor. It is difficult to plan money flow in case of abrubt changes in the exchange rate, given that our inputs are mainly in euros - said Culibrk.

When asked how much money went to the budget on top of the net profit of RSD 15.3 billion and a dividend of RSD 7.57 billion paid to shareholders, Culibrk said the following:

- We operated very well. It was decided at the annual general meeting to pay the dividend from the current profit. Citizens should get RSD 2.1 billion (gross), that is, RSD 1.76 billion after taxation, while RSD 5.5 billion has been paid to the state as a majority shareholder.

When it comes to investment, he pointed out that Telekom Srbija was the largest investor in the telecommunications sector.

According to him, Serbia's telecom firm invested RSD 14 billion in telecommunications in 2013.

- We have an ambitious plan for this year to secure RSD 16 billion in new investments - said Culibrk.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta