Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Odobreno strateško partnerstvo između Er Srbije i Etihada
Aviokompanija "Etihad ervejz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila je danas da su dobijena neophodna zvanična odobrenja i saglasnosti kojima se potvrđuje strateško partnerstvo između Er Srbije i Etihad ervejza.

Vlada Srbije je 1. avgusta 2013. potpisala dugoročni ugovor o strateškom partnerstvu sa Etihad ervejzom i najavila plan za oporavak Er Srbije vredan 200 miliona dolara, navodi se u saopštenju Etihada.

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza, Džejms Hogan izjavio je da će na osnovu dobijene zvanične potvrde, inicijalni zajam dat Er Srbiji u vrednosti od 40 miliona dolara biti preinačen u akcijski kapital.
"Sa zadovoljstvom potvrđujem da je Etihad ervejz sada deoničar Er Srbije sa udelom od 49 odsto. Ova investicija predstavlja osnov našeg partnerstva sa Vladom Srbije i zajedničkih napora koje ćemo ulagati kako bi se Er Srbija razvila u regionalnog lidera u oblasti vazduhoplovstva", rekao je Hogan, navodi se u saopštenju.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da su predstavnici vlade veoma zadovoljni što je sporazum sa Er Srbijinim strateškim partnerom- Etihad ervejzom sada i zvanično zaokružen.
"Er Srbija je jedina veća aviokompanija u regionu koja je uspostavila uspešnu saradnju sa vodećim svetskim prevoziocem, Etihad ervejzom. Ponosni smo što nacionalni prevozilac Srbije sada stoji rame uz rame sa najboljim svetskim aviokompanijama", poručio je Vučić, a navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić rekao je da Er Srbija ima odličan poslovni plan, ali i jasan mandat od Vlade da izgradi bezbednu, prvorazrednu i profitabilnu aviokompaniju.
"Već smo izvršili upečatljiv preobražaj srpske nacionalne vazduhoplovne kompanije, a sada ćemo sa zadovoljstvom nastaviti njen dalji razvoj zajedno sa našim novim deoničarem i strateškim parterom, Etihad ervejzom", rekao je Kondić.

Kompanija Etihad ervejz počela je sa radom 2003, a već 2013. prevezla je 11,5 miliona putnika. Sa matičnog međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju, Etihad ervejz obavlja putnički i robni saobraćaj ka 103 destinacije na Bliskom Istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi.

Etihadovu flotu čini 95 Erbasovih i Boingovih aviona kojima će se sukcesivno pridružiti još 220 naručenih aviona, uključujući 71 Boing 787, 25 Boinga 777-X, 62 Erbasa A350 i 10 Erbasa A380.

Etihad ervejz ima udela u aviokompanijama Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Er Srbija i Džet ervejz, a čeka na zvaničnu saglasnost za ulaganje u regionalnu aviokompaniju Darvin erlajn sa sedištem u Švajcarskoj, podseća se u saopštenju.


"Zvezda Helios" imala pad prihoda u 2013. - Neto dobit 113 miliona dinara
"Zvezda Helios", proizvođač boja i lakova iz Gornjeg Milanovca, ažurirao je svoj berzanski prospekt za 2013. godinu. Poslovni prihodi su iznosili 2,61 milijardi dinara što je za 8,6% niže u odnosu na prethodnu godinu dok je poslovni dobitak takođe bio u padu spustivši se na 171 milion dinara.

Krajnja neto dobit bila je na nivou od 113 miliona dinara što je za oko 3 miliona dinara bolje u odnosu na rezultat iz 2012. godine. Podsećanja radi, nakon prodaje matične kompanije "Helios" u Sloveniji, novi vlasnik austrijska kompanija "Ring" je po zakonu trebala da uputi ponudu za preuzimanje akcija manjiskih akcionara u Srbiji, ali se to još nije desilo.

Juče je cena akcija ove kompanije, nakon skoro 2 meseca mirovanja, oslabila na 8.471 dinar (-4,8%) a tržišna kapitalizacija na pomenutom nivou iznosi 1,62 milijarde dinara (13,9 mil EUR).


Najava dostavljanja ažuriranog informatora 27.3.2014.godine - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd
NAJAVA DOSTAVLJANJA INOVIRANOG INFORMATORA
Saglasno članu 10. Ugovora o uključenju i organizovanju trgovanja hartijama od vrednosti na
listingu Beogradske berze AD Beograd, ovim putem Vam najavljujemo dostavljanje i objavu
Inoviranog informatora izdavaoca Akcionarsko Društvo Aerodrom Nikola Tesla, 11180
Beograd 59, Beograd (MB: 07036540, delatnost: uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju).
Srpsku verziju navedenog dokumenta ( u pisanoj i elektronskoj formi ) dostaviće 27.03.2014. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta