Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Suvlasnik Er Srbije ruši rekorde
Suvlasnik Er Srbije, Etihad ervejz, ostvario je u prošloj godini rast profita od 48 odsto, na 62 miliona dolara, saopštio je taj avio prevoznik.
Etihad Ervejz, nacionalni avio-prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je da je prihod u istom periodu porastao za 27 procenata na 6,1 milijardu dolara, dok je broj putnika povećan za 12 procenata na 11,5 miliona (sa 10,3 miliona).

Ovaj rekordni učinak oslikava se u poboljšanju od 22 procenta u parametru dobiti pre kamata i poreza (EBIT), odnosno beleži se 208 miliona dolara, dok je vrednost dobiti pre kamata, poreza, amortizacije i troškova za zakup (EBITDAR) porasla za 30 procenata i dostigla 979 miliona, što predstavlja marginu od 16 procenata od ukupnih prihoda.

Pred kraj 2013, Etihad Ervejz je imao 13.535 zaposlenih u svojoj osnovnoj avio-prevozničkoj delatnosti, što je povećanje od 27 procenata u odnosu na 10.656 zaposlenih 2012. Uključujući novu zavisnu kompaniju Etihad Erport Servisiz, ova grupa sada zapošljava ukupno 17.603 ljudi koji su pripadnici 142 različite nacionalnosti. Od ovog broja u osnovnoj avio-prevozničkoj delatnosti radi 1.468 državljana UAE, što je 17 procenata više nego 2012. Program Emiratizacije, koji sprovodi Etihad Ervejz uključuje mogućnosti za kadete pilote, inženjere, diplomirane menadžere i poslove u prodaji i na aerodromima.

Ovim je označena treća uzastopna godina neto profitabilnosti u deset godina rada ove avio-kompanije.

Uz tekuća četiri partnera u kojima imamo vlasnički udeo – airberlin, Er Sejšels, Virdžin Australija i Er Lingus - Etihad Ervejz je najavio ulaganje u još tri avioprevoznika tokom 2013.

Novembra je stiglo regulatorno odobrenje da se kupi 24 procenta udela u indijskoj kompaniji Džet Ervejz. Na kraju godine, Etihad Ervejz je očekivao regulatorno odobrenje za još dve investicije, udeo od 49 procenata u srpskom nacionalnom avioprevozniku Er Srbija (nekadašnji Jat Ervejz) i 33,3 procenata akcijskog kapitala u Darvin Erlajnu, regionalnom avioprevizniku sa sedištem u Švajcarskoj.

Avgusta meseca, Etihad Ervejz je i formalno dobio petogodišnji ugovor o upravljanju kompanijom Er Srbija. Potom je u novembru Etihad Ervejz najavio promociju novog pod-brenda, Etihad Ridžnal, a Darvin Erlajn prvi usvaja ovo ime.

Novembra 2013. godine, baš na desetu godišnjicu postojanja, Etihad Ervejz je nagovestio svoje razvojne namere kada je objavio najveću narudžbinu flote u svojoj istoriji, do 199 aviona i 294 motora, čija cena po cenovniku dostiže 67 milijardi američkih dolara.

Narudžbine su potvrđene za 87 Erbas i 56 Boing vazduhoplova sa 56 opcija i prava na kupovinu da se podrže dodatne mogućnosti za rast, i to ne samo za Etihad Ervejz, već potencijalno i za članove saveza avio-prevoznika u kojima Etihad Ervejz ima vlasnički udeo. Novi ugovori za kupovinu vazduhoplova uključuju i pravo da se kupovina odloži, ako se za tim ukaže potreba.

Uz tekuće narudžbine, uključujući 41 avion tipa Boing 787 Drimlajner, 10 Erbas A380 super džambo i 12 Erbas A350XWB (ekstra širokog trupa), ova novembarska najava širenja flote povećala je broj naručenih novih vazduhoplova na preko 220.


EPS u 2013. ostvario najbolji finansijski rezultat u poslednjih sedam godina
Elektroprivreda Srbije postigla je u 2013. godini najbolji finansijski rezultat u poslednjih sedam godina. Umesto planiranih 22 milijarde dinara gubitka, ostvareno je 19 milijardi dobiti. Ipak, u 2014. EPS očekuje gubitak u poslovanju.
Aleksandar Obradović

- Kada sam u septembru 2012. došao u EPS situacija je bila, blago rečeno, katastrofalna. EPS je bio na rubu bankrotstva. Mnogima je dugovao a ni plate nije isplaćivao na vreme - rekao je na predstavljanju poslovnih rezultata v.d. direktora Aleksandar Obradović.


On je napomenuo da je ovo preduzeće ostvarilo i 300 milijardi dinara prihoda od prodaje električne energije, što je najveći prihod u istoriji poslovanja.


EPS je proizveo 37,4 milijarde kilovat sati, od čega je izvezao 3,3 milijarde kilovat sati.


- Od 1. januara 2013. EPS nije više monopolista jer je tržište otvoreno i za druge snabdevače za korisnike koji su na visokom naponu. I pored toga, zadržali smo više od 97 odsto korisnika. Od početka ove godine tržište je otvoreno i za potrošače na srednjem naponu, gde smo zadržali više od 95 odsto korisnika. U trećem talasu i domaćinstva će imati mogućnost da izaberu snabdevača - kaže Obradović.


Obradović je istakao da od sutra na snagu stupa novi statut EPS-a kojim ovo preduzeće čini prve korake ka korporativizaciji.


- U roku od 15 dana Nadzorni odbor trebalo bi da usvoji nove osnivačke akte svih zavisnih privrednih društava u okviru EPS-a. Cilj je da se smanji glomazna administracija, da odgovornost dobije ime i prezime, da direktori više ne mogu da se kriju jedni iza drugih, i da se ostvare uštede od 36 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno - kaže Obradović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta