Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Energoprojekt Industrija" u Kazahstanu ugovorila posao vredan 3,4 mil USD
"Energoprojekt Industrija" objavila je juče da je sa kazahstanskom kompanijom "Engineering & Procureement Services LLP" zaključila ugovor vredan 3,4 mil USD.

Kako je navedeno na sajtu "Energoprojekt Holdinga", reč je o ugovoru o izradi radne dokumentacije za stanična vipostrojenja SKS-1, SKS-3, SKS-5 i SKS-7 za projekat "Povećanje kapaciteta magistralnog gasovoda Kazahstan-Kina (prva deonica)". Rok za realizaciju projekta je 10 meseci.

U saopštenju stoji da je ugovor zaključen u prvom kvartalu ove godine.


Energoprojekt Industrija inks USD 3.4 million contract for project in Kazakhstan
Energoprojekt Industrija announced Wednesday that it had signed a USD 3.4 million contract with the Engineering & Procureement Services LLP company from Kazakhstan.
As announced in a release on the website of Energoprojekt Holding, this is a contract for the preparation of working papers for station facilities SKS-1, SKS-3, SKS-5 and SKS-7 for the project "Capacity Boost of the Main Gas Pipeline Kazakhstan-China (first stretch)". The project is to be implemented in 10 months.

The release reads that the contract was concluded in the first quarter of this year.


NBS zadržala referentnu kamatnu stopu od 9,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5%.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja stopa inflacije u januaru vratila u granice cilja, kako je NBS i najavljivala. Oprezno vođenje monetarne politike nalaže trenutno povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom FED-a da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala. Time NBS doprinosi cenovnoj i finansijskoj stabilnosti na srednji rok, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije doprineti smanjenju izloženosti domaće ekonomije spoljnim rizicima zbog pomenutih dešavanja i pada likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima. U tom pravcu bi delovao i očekivani aranžman sa MMF-om koji bi ojačao kredibilnost mera za održavanje makroekonomske stabilnosti i održivog rasta, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je konstatovao da ekonomska aktivnost na početku godine beleži rast u većem broju grana prerađivačke industrije, što je signal da i u 2014. možemo očekivati pozitivne stope rasta čemu će doprineti očekivani oporavak u zoni evra i početak pregovora o pridruživanju EU.


Grci zainteresovani za privatizaciju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla"
Predsednik Grčko-srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos izjavio je danas Tanjugu da je šest-sedam grčkih kompanija zainteresovano za nove investicije u Srbiji, kao i da je jedna od njih zainteresovana za privatizaciju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

- Grčka kompanija, koja poseduje 5% jednog grčkog aerodroma i takođe ima udeo u Sankt-Peterburškom aerodromu, zainteresovana je da učestvuje u privatizaciji beogradskog aerodroma, ako dođe do privatizacije - rekao je Comokos, ali nije želeo da otkrije o kojoj kompaniji je reč.

On je kazao da Grčki poslovni savet ima 40 članica i da su napravili istraživanje o mogućnostima za nove investicije u Srbiji.

- Imamo šest-sedam kompanija zainteresovanih za investiranje - rekao je Comokos u izjavi datoj na marginama Kopaonik biznis foruma.

On je podsetio da je velika grčka kompanija u oblasti nekretnina "Lamda Development" kupila srpsku kompaniju "Beko" i da se sada suočava sa određenim pravnim teškoćama u vezi sa tom investicijom vrednom 200 mil EUR.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da na lokaciji fabrike "Beko" u Beogradu bude izgrađena hotelski kompleks sa stambenim prostorom i šoping molom.

Takođe, grupa grčkih kompanija, koja poseduje hotel Jugoslaviju u Beogradu, zainteresovana je za nove investicije, ali se i oni suočavaju sa pravnim problemima, kazao je on.

On je rekao i da je grčka kompanija "Terna", koja u Srbiji gradi delove putnog Koridora 10, zainteresovana za investiranje u energetske projekte u Srbiji, posebno u iskorišćavanje energije vetra. Comokos je dodao da grčki trgovinski lanac "Veropulos" želi da se proširi u Srbiji i da je trenutno u potrazi za novim lokacijama.

Predstavnici grčkih investitora su na Koponik biznis forumu izrazili očekivanje da će nova srpska vlada, koja bude formirana nakon izbora, unaprediti poslovni ambijent kako bi se privukle nove investicije.

Comokos je tom prilikom rekao da grčki investitori pripremaju svež kapital za Srbiju.


Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 9,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja stopa inflacije u januaru vratila u granice cilja, kako je Narodna banka Srbije i najavljivala. Oprezno vođenje monetarne politike nalaže trenutno povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom FED-a da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala. Time Narodna banka Srbije doprinosi cenovnoj i finansijskoj stabilnosti na srednji rok, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije doprineti smanjenju izloženosti domaće ekonomije spoljnim rizicima zbog pomenutih dešavanja i pada likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima. U tom pravcu bi delovao i očekivani aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi ojačao kredibilnost mera za održavanje makroekonomske stabilnosti i održivog rasta, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je konstatovao da ekonomska aktivnost na početku godine beleži rast u većem broju grana prerađivačke industrije, što je signal da i u 2014. možemo očekivati pozitivne stope rasta, čemu će doprineti očekivani oporavak u zoni evra i početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. aprila.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta