Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Al Dahra" preuzima 51% "Rudnap agrara"
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je kompaniji "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da preuzme 51% vlasništva u preduzeću "Rudnap agrar".

Kako se navodi u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, objavljenom na zvaničnoj Internet stranici ove institucije, u skraćenom postupku se odobrava koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem zajedničke kontrole od strane "Al Dahre" i akcionarskog društva "Rudnap Group" A.D. nad privrednim društvom "Rudnap agrar".

Kako se navodi u rešenju, do zajedničkog upravljanja "dolazi na osnovu ugovornog preuzimanja 51% udela u kapitalu društva ‘Rudnap Agrar d.o.o.’, kojim suvlasnički udeo u ovom društvu stiče ‘Al Dahra International Investment LLC’, kupovinom istog od domaćeg društva ‘Rudnap Group A.D.’ kao prethodnog jedinog člana društva ‘Rudnap agrar d.o.o’ sa 100% udela u njemu".

"Na osnovu korišćenja podataka i informacija koje su Komisiji dostavili podnosioci prijave, a koji su tokom predmetnog upravnog postupka smatrani značajnim za donošenje ispravne odluke Komisije, zaključeno je da sprovođenje ove koncentracije ne dovodi do bitnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije na tržištu Republike Srbije, ili bilo kom njegovom delu, a naročito stvaranjem ili jačanjem dominantnog položaja, zbog čega je ocenjeno da se u konkretnom slučaju radi o dozvoljenoj koncentraciji, pa je stoga odlučeno kao u dispozitivu", navodi se u zaključku Komisije.


Gasprom kupio Kirgizgas za 1 USD

Ruski Gasprom preuzeo je javnu gasnu firmu Kirgizije po simboličnoj ceni od jednog dolara, uz obećanje da će smanjiti cenu gasa u toj centralnoazijskoj državi.

Sporazum su potpisali u Biškeku direktori Gasproma Aleksej Miler i Kirgizgasa Turunbek Kulmurzajev. Kirgizgas će biti preimenovan u Gasprom-Kirgistan.

Gasprom preuzima 40 miliona dolara duga kirgiske javne kompanije i obavezuje se da će u modernizaciju firme uložiti 20 milijardi rubalja tokom narednih pet godina (400 miliona evra).

"Spremni smo da potrošimo i više ukoliko bude potrebno", rekao je Miler koji je obećao da će cena gasa za stanovništvo biti smanjena.

Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji Kirgizija sada uvozi najveći deo svog gasa ali procenjuje se da zemlja ima rezerve tog energenta od šest milijardi kubnih metara.

"Brzo ćemo pokrenuti radove istraživanja. Treba povećati proizvodnju koja sada ne prelazi 30 miliona kubnih metara godišnje", rekao je Miler.Dobit "Triglav grupe" 69,9 mil EUR

Čista dobit slovenačke "Zavarovalnice Triglav" u prošloj godini iznosila je 48,3 mil EUR, a čista dobit na nivou cele grupe "Triglav" 69,9 mil EUR, objavila je kompanija na Internet stranicama Ljubljanske berze.

Dobit na nivou grupe smanjena je za 5% u odnosu na 2012. godinu.

Izveštaj o poslovanju prihvatio je i nadzorni odbor kompanije, istakavši da je poslovanje u postojećim okolnostima bilo uspešno.

- Naši planovi za 2014. postavljeni su na čvrste temelje i računajući na okolnosti izrazito su ambiciozni - rekao je predsednik upravnog odbora kompanije Andrej Slapar.

"Triglav" na nivu grupe ove godine planira ostvarivanje bruto konsolidovane premije od 902,1 mil EUR kao i čiste dobiti od 65,6 mil EUR.

Nadzorni odbor "Triglava" potvrdio je uz to preliminarnu odluku o distribuciji dobiti koja predviđa isplatu 25 mil EUR kroz dividende, pa dividenda po akciji iznosi 1,10 EUR, što je manje od lanjskih 2 evra po akciji.

Nadzorni odbor uz to je potvrdio petogodišnji mandat trenutnom predsedniku uprave Andreju Slaparu i odobrio dokapitalizaciju beogradske podružnice "Triglava" do iznosa od 6,5 mil EUR.

"Triglav" je lani u sklopu prikupljanja ponuda učestvovao u pokušaju kupovine državnog paketa akcija "Croatia osiguranja", ali je njegova ponuda bila neuspešna.

Iako "Triglav" zasada nije na listi kompanija u većinskom državnom vlasništvu koje su namenjene prodaji odnosno privatizaciji, vrednost akcija "Triglava" poslednjih dana na Ljubljanskoj berzi je u porastu zbog nagađanja da bi se "Triglav" mogao naći u budućem novom privatizacijskom paketu.Milšped i Luka Kopar lideri regiona
Priznanje "Brend lider 2014" za najboljeg logističkog provajdera u regionu dobila je "Milšped Grupa".

Dodelom 10 priznanja najboljim kompanijama, institucijama i pojedincima u oblasti transporta i logistike u regionu Jugoistočne Evrope, večeras je završena Biznis konferencija "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2014".

Kako je navedeno u obrazloženju odluke žirija, nagrađeni su pokazali kontinuirani pozitivan razvoj, visok stepen tržišne prepoznatljivosti, uticaj i izuzetan doprinos unapređenju konkurentnosti u toj oblasti u regionu.

Priznanje "Brend lider 2014" za najboljeg logističkog provajdera u regionu dobila je "Milšped Grupa", a za najboljeg lučkog operatera i provajdera logističkih solucija u oblasti pretovara tereta i skladištenja "Luka Kopar".

"Agent Plus" iz Beograda nagrađen je kao najbolje tržišno prozicionirana pomorsko-rečna agencija, a "Gebruder Vajs" kao najbolje tržišno pozicioniran korporativni brend u kategotriji međunarodnog transporta.

Akcionarsko društvo Pirot proglašeno je za najbolji tržišno pozicioniran industrijski logistički centar u regionu, dok je odsek za logistiku Saobraćajnog fakulteta u Beogradu nagrađen za izuzetan doprinos u obrazovanju, stručnom osposobljavanju, popularizaciji i razvoju u oblasti logistike u Srbiji.

Nagrađeni su i "Sajkl" kao lider u razvoju softverskih rešenja u oblasti transporta i logistike, a "Ralu logistika" kao najbolje tržišno pozicioniran korporativni brend u oblasti inegrisanih logističkih usluga u regionu.

Poslovni sistem Auto-moto savez Srbije proglašen je za lidera u oblasti elektronske naplate putarine u regionu, a tvorac, urednik i voditelj kultne emisije SAT Mirko Alvirović nagrađen je za izuzetan lični doprinos u edukaciji i podsticanju bezbednosti u saobraćaju.

Državni sekretar Ministarstva saobraćaja, Miodrag Poledica, u završnoj reči na konferenciji ocenio je da je razvoj logistike i transporta u regionu jedino moguć uz strateški pristup i artikulisanje zajedničkih interesa više zemalja, a ukoliko je moguće i celog regiona. On je ukazao da Dunavski i region Jugoistočne Evrope egzistira u širem kontekstu i okruženju, jer sva roba dolazi i odlazi preko velikih luka koje se nalaze oko našeg regiona.

Poledica je precizirao da se radi o crnomorskim lukama (Konstanca, Burgas i Varna), jadranskim lukama (Bar, Kopar, Rijeka i Trst) i nemačkim i holandskim lukama na severu (Hamburg, Roterdam), napominjućji da drumska i železnička infrastruktura u regionu nisu razvijene na adekvatan način, što koči razvoj luka.

Prema njegovim rečima, kroz Dunavsku strategiju lansirana je ideja o radu na strategiji intermodalnog transporta za Dunavski region, koju je, kako je dodao, EU za sada prihvatila.

Poledica je istakao da su potrebne značajne investicije a da nijedna pojedinačna zemlja, od 14 država regiona, nema finansijsku snagu da podrži razvoj tih projekata, zbog čega je neophodna njihova međusobna saradnja.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici oko 130 kompanija iz oblasti transporta i logistike, a njih oko 100 je zakazalo direktne sastanke i poslovne razgovore. Organizatori skupa su Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom infrastrukture i prostornog planiranja i kompanijom "Maš Media Internacional".


"Mobil Gruppo Turi" otvorio fabriku kuhinja u Jagodini - Italijani na leto počinju gradnju drugog po
Italijanska kompanija "Mobil Gruppo Turi" otvorila je 10. aprila u Jagodini fabriku kuhinja. U pogonu vrednom 2 mil EUR zaposleno je 80 radnika, a proizvodnja će biti plasirana u izvoz. Zasad će se tamo praviti 90 kuhinja dnevno, ali italijani planiraju da za nekoliko meseci uvedu trežu smenu, zaposle jop 40 radnika i dnevno proizvode 120 kuhinja.

Otvaranju je prisustvovao predsednik tehničke Vlade Srbije Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma.

- Naš zadatak je zapošljavanje Srbije. Odnos zaposlenih i penzionera je jedan prema jedan. U takvim uslovima nema novca za izgradnju socijalno pravednog sistema. Vitalan interes je rast bruto društenog proizvoda i zapošljavanje. Za 14 godina industrijska proizvodnja je porasla tek za nekoliko procenata. Treba nam više velikih koraka od sedam milja da sustignemo one države koje su bile daleko iza nas, a sada su članice EU. Imamo dovoljno kapaciteta, znanja i snage, a sada i političku saglasnsot oko narednih koraka koje treba da preduzemo - istakao je Dačić.

Vlasnik italijanske kompanije, Vito Turi, zahvalio se na pomoći koju je dobio prilikom otvaranja fabrike kuhinja. On je dodao i da će u jagodinskoj industrijskoj zoni tokom leta početi gradnja nove fabrike, vredne 4 mil EUR, gde će 200 radnika proizvoditi 1.000 kuhinja na dan.

Osim toga, Turi je najavio kako će u Jagodinu doći još dve italijanske kompanije, koje će proizvoditi repromaterijal za kuhinje.

Otvaranju fabrike kuhinja prisustvovali su ministar saobraćaja Aleksandar Antić i savetnik premijera Ivica Tončev.


Energoprojekt wins contract for USD 11.3 million project in Uganda
Energoprojekt Niskogradnja and the Civil Aviation Administration of Uganda concluded a contract in early April on the rehabilitation of the Nakasangola airport in Uganda.

According to this contract, Niskogradnja is to rehabilitate runways and taxiways and about 140,000 square meters of existing asphalt lane and to lay 44,000 square meters of new asphalt.

The agreed value of these works is USD 11.3 million (VAT included), and they are to be completed in six months.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta