Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Fiat", NIS, "Tigar" najviše izvoze, ali najviše i uvoze
Od 15 firmi koje su u prvom kvartalu ove godine najviše izvozile, čak šest njih našlo se istovremeno i na listi 15 onih koje su najviše uvozile, pokazali su podaci Uprave carina.

"Fiat", NIS, "Tigar tyres", zatim "Železara Smederevo", "Tetra pak" i "Impol Seval" su u prva tri meseca ove godine, prema podacima Uprave carina, ostvarili vrednost izvoza nešto veći od 610 mil EUR, dok je u istom periodu vrednost uvoza istih tih firmi bila dva i po puta veća - 1,47 mlrd EUR.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja rekao je Tanjugu da je za trend da su firme najveći izvoznici istovremeno i najveći uvoznici, s jedne strane zaslužna podele rada, a s druge ono s čim Srbija raspolaže.

On je naveo primer smederevske železare, koja je, kako kaže, morala da uvozi da bi imala šta i da izveze.

- Srbija nema gvozdene rude ni koks, pa to mora da se uvozi. Prema tome, to što smo izvozili 780 miliona dolara vrednosti čeličnih proizvoda, limova i slično, moralo je da se proizvede tako što će najpre da se uvozi koks i gvozdena ruda. Zato su oni bili i najveći uvoznici i najveći izvoznici - naveo je Crnobrnja.

Profesor FEFA navodi i primer fabrike "Fiat automobili Srbija", koja je takođe visoko rangirana na listi najvećih izvoznika, ali i uvoznika.

- "Fiat" je najveći izvoznik, ali i uvoznik, jer se sve komponente za "Fiat" ne prave kod nas, nego se dovoze iz Italije i sa drugih "Fiat"-ovih postrojenja. Zato, u onoj meri u kojoj budemo uspevali da podignemo proizvodnju, kod nas će opadati uvoz i praviće se veća razlika između izvoza i uvoza- ističe on.

Crnobrnja je podsetio da je Srbija najbolja u izvozu agrarnih i proizvoda prehrambene industrije. Tu se, prema njegovim rečima, vrlo malo uvozi i postiže se mnogo veći efekat neto izvoza, odnosno razlici između ukupnog izvoza i onog što je uvezeno.

- U ovim oblastima imamo dobrih izgleda, pa bi tu trebalo više investirati i poraditi da se za naše proizvode obezbedi plasman na drugim tržištima. Mi i sada od EU imamo pravo da izvozimo oko 7.500 tona junećeg mesa godišnje, a mi to ni približno ne koristimo. Nismo dovoljno dobro organizovani, a ni pariteti cena nisu u redu - ocenio je ovaj ekonomista.

Crnobrnja je podvukao da i druge zemlje u svetu imaju situaciju da imaju istovremeno visok uvoz i izvoz, ali nije toliko često da je u tom odnosu reč o istoj privrednoj grani.

- Živeo sam u Kanadi, i znam da oni imaju visok uvoz i izvoz, ali to nije tako vezano, da je u istoj grani. U Holandiji je recimo godišnji izovoz oko 70 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je uvoz 68 odsto BDP-a. SAD recimo manje uvoze, a zanimljiva je i Kina gde se izvozi sve živo, od igle do lokomotive, a ponešto se i uveze - kaže sagovornik Tanjuga.

Prvi na listi najvećih izvoznika u prva tri meseca 2014. prema podacima Uprave carina, je "Fiat" koji je ostvario vrednost izvoza od 374,8 mil EUR. Slede NIS sa 73,1 milion, "Tigar tyres" sa 61,5 miliona, te HIP - Petrohemija sa 52,4 miliona i "Gorenje" sa 41,3 miliona evra. Sledi "Železara Smederevo" koja je u prvom kvartalu izvezla u vrednosti od 41 milion evra, te "Tetra Pak" sa 35,5 miliona, "Hemofarm" sa izvozom od 32,8 miliona, zatim "Yura" sa 30,6 miliona, RTB invest - 28,4 miliona evra.

Na 11. poziciji je "Tarkett" sa izvozom od 27,7 mil EUR u prvom kvartalu, "Sirmium steel" sa 26,1 milion, "Impol Seval" - 24,4 miliona, te "Valy" 22,8 miliona i "Leoni Wiring system" sa izvozom od 22,2 miliona evra u prva tri meseca.

S druge strane, na spisku 15 najvećih uvoznika u prvom kvartalu 2014. je NIS sa uvozom vredim 268,29 miliona evra. Slede "Fiat" sa 264,14 miliona, JP "Srbijagas" - 149,07 miliona, "Siemens" sa 99,51 miliona, a peti je "Tetra Pak" sa uvozom od 66,26 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta