Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 9,5 odsto
Izvršni odbor je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci značajno smanjeni a inflatorna očekivanja stabilna.

Donoseći odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na sadašnjem nivou Izvršni odbor je imao u vidu nestabilnosti na međunarodnim finansijskim tržištima i jačanje neizvesnosti po osnovu aktuelnih geopolitičkih tenzija. To se na Srbiju može odraziti kroz manji priliv kapitala i rast cena na svetskim robnim tržištima, pre svega kod energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pored toga, takva negativna kretanja mogu usloviti i manji ekonomski rast u zemljama EU, što bi smanjilo tražnju za našim izvoznim proizvodima, upozorio je Izvršni odbor.

Stabilizaciji inflacije na niskom nivou i očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti na srednji rok doprineće očekivano ubrzanje sprovođenja fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje će istovremeno smanjiti i izloženost domaće ekonomije pomenutim spoljnim rizicima. Očekujemo da će najavljene mere fiskalne politike otvoriti prostor za relaksaciju monetarne politike, što će se pozitivno odraziti na održivost ekonomskog rasta, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. maja 2014. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta