Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FAP će proizvoditi kamione za vojsku Srbije
Direktor pribojskog preduzeća FAP, Zoran Zaković, potvrdio je danas da će ova fabrika proizvesti 10 kaminona "FAP 1118" namenjenih Vojsci Srbije.

"Ugovor smo popisali i očekujemo da proizvodnja počne polovinom maja meseca", naveo je Zaković za Tanjug.

Inače, vojska Srbije počela je da koristi navedene kamione pre nekoliko godina kao zamenu za stara vozila TAM-a, preostala još od bivše JNA, koja su decenijama činila okosnicu voznog parka.

Vozilo je inače delo domaćih stručnjaka i konstruktora iz FAP-a, pokreće ga Mercedesov motor jačine 180 konjskih snaga, a nosivost je 11 tona i na najnepristupačnijim terenima i u najlošijim uslovima eksploatacije.


NIS objavio rezultate za prvi kvartal
Neto dobit kompanije NIS u prvom kvartalu ove godine iznosila je 8,6 milijardi dinara, pokazuje nerevidirani konsolidovani finansijski izveštaji, a pokretači profitabilnog poslovanja bili su razvoj prodaje i logistike, kao i progresivan rad u oblasti smanjenja troškova proizvodnje i upravljanja.

Dobit kompanije, pre odbijanja poreza i amortizacije (EBIDTA) je iznosila 15,5 milijardi dinara.

Istovremeno, iznos obračunatih poreza grupe kompanija NIS u budžetu Srbije na svim nivoima, na osnovu rezultata poslovanja u prvom kvartalu 2014. godine iznosi 24,15 milijarde dinara, što je 20 odsto više u odnosu na odgovarajući pokazatelj prošle godine.

Kako se navodu u saopštenju, osnovni pokretači za održavanje profitabilnog poslovanja bili su razvoj prodaje i logistike, kao i progresivan rad u oblasti smanjenja troškova proizvodnje i upravljanja.

Na finansiranje investicionog programa, kompanija je usmerila 9,62 milijarde dinara.

U fokusu investicionog programa kompanije NIS, u toku izveštajnog perioda, bili su projekti vezani za razradu nekonvencionalnih ugljovodoničnih resursa, povećanje efikasnosti korišćenja gasnih resursa, kao i za automatizaciju proizvodnih procesa.

Obim kapitalnih ulaganja, usmerenih na realizaciju ekoloških projekata iznosio je 173 miliona dinara, što je za preko 60 odsto više u odnosu na planirana ulaganja.

Uprkos teškim makroekonomskim uslovima i stagnaciji regionalnog tržišta goriva, kompanija je uspela da znatno uveća obim prodaje, te je prodaja naftnih derivata dostigla 643.000 tona.

Kompanija NIS je posebnu pažnju posvetila širenju proizvodnog asortimana, poboljšanju kvaliteta rada mreže benzinskih stanica, kao i razvoju specijalizovanih programa za različite kategorije kupaca, kako u maloprodaji, tako i u veleprodaji.

Obim prerade nafte u rafinerijama kompanije NIS iznosio je 724.000 tona. Kompanija je, na osnovu rezultata izveštajnog perioda, zadržala stabilnu proizvodnju ugljovodonika na nivou od 406.000 tona naftnog ekvivalenta.

Komentarišući rezultate rada kompanije, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je kazao da je rezultat, koji je kompanija ostvarila u prvom kvartalu ove godine, postignut veoma teško.
"Bili smo spremni na to da će složena makroekonomska situacija u regionu, kao i stabilizacija obima proizvodnje ugljovodonika imati usporavajući efekat na finansijski rezultat. Smatram da smo opravdano stavili akcenat na razvoj sistema prodaje i poboljšanje efikasnosti proizvodnih procesa", naveo je Kravčenko.

On je istakao da su prioritet u ovoj godini dali striktnoj kontroli troškova i implementaciji novih tehnologija koje povećavaju profitabilnost poslovanja.

Kravčenko je izrazio nadu da će put koji su izabrali, i kojim će nastaviti dalje, moći da niveliše negativne spoljne faktore i da će im omogućiti da zadrže tempo razvoja kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta