Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast BDP 0,4 odsto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2014. iznosio je 0,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, to je fleš procena rasta BDP u prva tri meseca 2014. u poredjenju sa istim periodom 2013.

Obračun kvartalnog BDP za prvo tromesečje 2014, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 30. juna 2014. godine.

Procena Narodne banke Srbije je da će godišnji rast BDP u 2014. biti oko jedan odsto.


Spoljnotrgovinska razmena veća za 7,4 odsto
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u periodu januar-mart 2014. godine bila je oko 6,167 milijardi evra, što je 7,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u prva tri meseca 2014. bila je oko 8,451 milijardi ili 11,2 odsto veća nego u istom periodu 2013. godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 2,636 milijardi evra ili 17,9 odsto više u nego u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz bio oko 3,53 milijardi evra ili za 0,6 odsto veći.

Deficit prema podacima Zavoda, bio je oko 894,4 miliona evra, što čini smanjenje od 29,8 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 74,7 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 63,7 odsto.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (54,9 odsto i 60,4 odsto), roba za široku potrošnju (38,2 odsto i 19,6 odsto) i oprema (6,9 i 9,7 odsto).


"Tigar" na prekretnici - Rukovodstvo pirotskog giganta očekuje oporavak, ponovo dogovorena saradnja
Korporacija "Tigar", sa više od 1.700 zaposlenih, nakon teškog perioda konsolidacije i nasleđenih nagomilanih dugova iz prethodnog perioda, nalazi se na prekretnici.

Generalni direktor kompanije Nebojša Đenadić u intervjuu Tanjugu rekao je da očekuje da će ova kompanija u potpunosti da se oporavi, uprkos nasleđenim dugovima u visini od 54 mil EUR.

- Od toga je 45 mil EUR dug prema bankama i drugim finansijskih institucijama, a 9 mil EUR prema dobavljačima. Ovaj problem rešavamo tako što idemo na duži period otplate sa dve godine grejs perioda, u kome bi se namirile sve banke, dobavljači, zaposleni kojima bi se u kraćem vremenskom periodu isplatile zaostale zarade - navodi Đenadić.

Zbog kašnjenja u isplati zarada, radnici su u subotu obustavili proizvodnju, ali je ona u međuvremenu normalizovana, a radnicima u fabrici "Tigar obuća" juče je isplaćena decembarska zarada, dok se danas nastavlja isplata plata za ostale radnike u istoimenoj korporaciji.

- Kada sam preuzeo funkciju generalnog direktora radnicima nisu bile overene zdravstvene knjižice, nisu bili isplaćene tri zarade a i prethodnih pet zarada su isplaćene uz pomoć države i to u vidu kredita od po dve tranše od 300 i 200 miliona dinara. Sada imamo situaciju da su overene zdravstvene knjižice svim radnicima. Zarade se isplaćuju iz sopstvenih izvora, bez kredita. Takođe, u poslednjih 14 meseci proizvodnja se u kontinuitetu odvija u svim celinama, bukvalno bez ijednog dana zastoja - kaže Đenadić.

Od mnogobrojnih celina u okviru kompanije "Tigar", najveću perspektivu ima fabrika gumene obuće.

- Doveli smo neke nove kupce, vratili smo stare kao što je "Battistini" iz Italije sa kojim smo potpisali protokol o isporuci 60.000 pari gumene obuće, sa ciljem da do 2016. godine vratimo u poziciju da ovom kupcu isporučujemo 200.000 pari godišnje - koliko je nekada isporučivano.

Kada je reč o "Tehničkoj gumi", radi se sa tridesetak posto kapaciteta upravo zbog nedostatka obrtnih sredstava.

- Sada smo izašli na tržište Rusije, sa cevima. Tu smo u prva tri meseca imali realizaciju koja je jednaka realizaciji u celoj prošloj godini - kazao je Đenadić.

Sa "Hemijskim proizvodima", kaže on, postoji problem sa prostorom, s obzirom na to da fabrika radi u iznajmljenom prostoru. Sa tržištem nema problema - obezbeđen je plasman robe na tržišta Južnoafričke Republike, Bugarske, kao i u Srbiji

Ostali entiteti u okviru kompanije, poput "Tigar obezbeđenja", "Poslovnog servisa", kao i Slobodne zone Pirot, koja je u vlasništvu "Tigra" sa 75%, takođe dobro posluju i imaju perspektivu, naveo je.

Đenadić je na funkciju generalnog direktora "Tigra" imenovan marta 2013. godine, a pre toga bio je na rukovodećim funkcijama u kruševačkom "Trayal"-u.


Jumko ima novog v.d. direktora
Novi vršilac dužnosti generalnog direktora vranjske holding kompanije Jumko od danas je Goran Djordjević, koga je izabrao Nadzorni odbor te kompanije u restrukturiranju.

Time je ispunjen jedan od zahteva radnika Jumka koji od januara štrajkuju tražeći smenjivanje uprave i isplatu zaostalih zarada.

Djordjević je bivši direktor Direkcije za izgradnju Grada Vranja.

Raniji v.d. generalnog direktora Jumka Zoran Stošić je pre dva meseca podneo ostavku.

Predsednik Nadzornog odbora Jumka Branislav Popović kazao je agenciji Beta da štrajk radnika nije obustavljen nakon imenovanja novog v.d. direktora, ali da je proizvodnja pokrenuta u većem obimu i da je u proizvodnim halama oko 500 od ukupno 1.700 radnika.

"U Vranju je u svim pogonima počela proizvodnja, pogon u Vladičinom Hanu radi u punom obimu, dok u pogonu u Radovnici kod Trgovišta radi polovina radnika. Nastavićemo razgovore sa štrajkačima, ali ukoliko firma ne bude radila i, ukoliko imamo samo gubitke, postoji velika mogućnost da ni od države neće stići pomoć i da Jumko ode u stečaj", kazao je Popović.

Rekao je da Jumko ima ugovorene poslove za čije je ispunjenje potrebno da radi oko 1.500 radnika, i da je za neke ugovorene poslove kompanija morala da od naručilaca traži produženje rokova.


Pokrenuto restrukturiranje Trajala
Agencija za privatizaciju objavila je odluku o pokretanju postupka restrukturianja preduzeća za proizvodnju gumarskih i hemijskih proizvoda Trajal iz Kruševca.
 
Postupak restrukturiranja podrazumevaće statusne promene, otpis glavnice duga, pripadajućih kamata i drugh potraživanja u celini ili delimično i otpuštanje duga u celini ili delimično, radi namirenja poverilaca iz sredstava ostvarenih prodajom kapitala.

Agenija je pozvala poverioce da u roku od 15 dana, prijave svoja potraživanja na dan 31. decembra 2004. godine, ukoliko to nisu učinili po pozivu 4. jula 2004. godine.

Otpuštanje duga u celini punovažno je u slučaju da kapital bude prodat putem metodom javnog tendera ili aukcije, pa ukoliko se prodaja izvrši u okviru programa restrukturiranja, iz ostvarene prodajne cene neće se vršiti namirenje potraživanja.

Agencija je sa prethodnim kupcem preduzeća raskinula ugovor 5. decembra 2013. godine, zbog neispunjenih ugovornih obaveza.


Prihod "Atlantic Grupe" 149,9 mil EUR u prvom kvartalu 2014.
"Atlantic Grupa" je u prvom kvartalu 2014. godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 149,9 mil EUR, što u odnosu na prvi kvartal 2013. godine predstavlja rast od 4,1%. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) iznosi 11,4 mil EUR i porasla je 13,4% u odnosu na isti period 2013, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 4,3 mil EUR i predstavlja rast od 5,2%, saopštila je ta kompanija.

-"Atlantic Grupa" je ušla u godinu s rastom poslovanja zadržavajući ranije najavljena očekivanja, usprkos izostanku ekonomskog oporavka tokom prvog kvartala u regionu i šire. Pritom se u ovom periodu kao zamajac rasta najviše ističu jačanje distributivnog portfolija u regionu, rast prodaje izvan regiona u skladu s internacionalnim fokusom kompanije i poboljšanje profitnih marži na svim nivoima. I u narednom periodu ćemo se fokusirati na razvoj poslovanja, upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje finansijskim obavezama - istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave "Atlantic Grupe".

Poslovanje "Atlantic Grupe" je u prvom kvartalu obeležio početak distribucije "Unileverovog" asortimana na tržištu Hrvatske i Slovenije, kojim je "Atlantic" potvrdio status vodećeg distributera u regionu koji nudi najviši nivo distributivne usluge uz visoku realizaciju distributivnih parametara.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje "Atlantic Grupe" u prvom kvartalu 2014. najviše su doprinela strateška poslovna područja Sportska i aktivna ishrana (rast od 5,9%) i Zdravlje i nega (7,1%) kao i novi distributivni ugovor s principalom "Unilever" u okviru Strateškog distributivnog područja Hrvatska i Distributivnog područja Slovenija. Kafa se s 18,8% udela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 28,2 mil EUR prihoda od prodaje.

Posmatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je na tržištu Slovenije (23,0%) koje čini 15,1% ukupnih prihoda od prodaje. Tržište Hrvatske je najveće u ukupnom prihodu od prodaje s 23,8% i ostvarilo je rast od 9,7%. Tržišta Rusije i ostalih zemlja ZND-a su ostvarila rast od 25,2% i time čine 6,1% ukupnih prihoda od prodaje Grupe. Ključna evropska tržišta (Nemačka, UK, Italija, Švajcarska, Austrija, Švedska i Španija), koja čine 13,9% ukupnih prihoda od prodaje, ostvarila su rast od 1,2%.

Lične robne marke "Atlantic Grupe" učestvuju u prodaji sa 66,8%, distribucija proizvoda robnih marki principala s 17,2%, apotekarski lanac "Farmacia" sa 6,9% dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju s 9,2%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta