Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Lafarge" i "Holcim" pregovaraju o spajanju u jednu kompaniju
Dva najveća svetska proizvođača cementa, francuski "Lafarge" i švajcarski "Holcim", duboko su u pregovorima o spajanju u jednu kompaniju, čija bi vrednost na berzi bila više od 50 mlrd USD i što bi bilo najveće spajanje dveju kompanija iz te oblasti u istoriji.

Njihovi pregovori, koji će verovatno privući veliku pažnju evropskih vlasti za zaštitu konkurencije, "zasnovani su na principima koji su u skladu sa spajanjem jednakih", navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, a preneo je Rojters u subotu (5. aprila 2014. godine).

Prema tom saopštenju, dogovor još uvek postignut, niti postoji nikakva garancija za to, ali je prisutna "snažna usklađenost" i "kulturološka bliskost" između tih grupacija.

Najavljeno spajanje bi pomoglo kompanijama "Lafarge" i "Holcim" da smanje troškove, obore nivo duga i bolje se uhvate u koštac sa rastućim cenama energije i slabijom tražnjom koja nanosi veliku štetu tom sektoru još od ekonomske krize iz 2008. godine.

Međutim, ovaj sporazum će verovatno privući pažnju evropskih regulatornih organa, jer bi novoosnovani entitet "Lafarge-Holcim" imao dominantnu poziciju kako u Evropi tako u SAD.

U nedelju popodne (6. aprila 2014. godine), pojavila se informacija da su "Lafarge" i "Holcim" već postigli dogovor o spajanju, i da će u pondeljak ovo saopštiti. "Lafarge" je u Srbiji vlasnik beočinske cementare, dok je "Holcim" vlasnik cementare u Popovcu.


Megle investira i izvozi iz Srbije
Kompanija Megle (Meggle) Srbija u ovoj godini planira investicije od oko dva i po miliona evra, izjavio je direktor te kompanije Branimir Bogdan.

Megle je, prema njegovim rečima, spremna i da finansijski podrži farmere u Šumadiji i Srbiji, jer do kraja godine očekuje dobijanje dozvola za izvoz u Evropsku uniju i Rusku Federaciju.

"Planovi za ovu godinu su izuzetno ambicizioni, ali realni", rekao je Bogdan u izjavi Tanjugu i naglasio da su u toj kompaniji ponosni što nisu planirali da u ovoj godini stagniraju, već da nastave da se razvijaju.

Prema njegovim rečima, sva obećanja data pre tri godine kada je nemački Megle preuzeo kragujevačku mlekaru "Mladost" su, ne samo ostvarena, već i prevaziđena.

"Od kada smo došli na trzište Srbije, imamo konstantan rast, tako da smo 2013. godinu završili sa više od dva puta većom proizvodnjom i prodajom u odnosu na period pre kupovine kragujevačke mlekare", istakao je Bogdan.

Naglašavajući da je za kompaniju, tržište Srbije primarno, Bogdan istice da će u ovoj godini određeni deo poslovanja biti usmeren na izvoz, jer, kako je naveo, očekuje da će do kraja 2014. godine Megle Srbija postati vlasnik izvoznog broja za Evropsku uniju i Rusku Federaciju.

"U ovoj godini nivo investicija biće oko dva i po miliona evra i to prvenstveno u kvalitet proizvodnje", rekao je Bogdan i podsetio da je Megle do danas uložio gotovo devet miliona evra u Srbiju, i to u povećanje kapaciteta proizvodnje, otkup sirovina, mašinska postrojenja, rekonstrukciju objekata i magacin gotovih proizvoda...

Podsetivši da "Megle" postoji više od 126 godina i da je opstao zahvaljujući kvalitetu proizvoda, Bogdan je rekao da je cilj, na tržištu Srbije a pogotovu u regionu Kragujevca i Šumadije, razvijanje kvalitetnih proizvođača sirovina, te i da će kompanija pružiti finansijsku podršku svim proizvođačima koji imaju nameru da se okrenu proizvodnji kvalitetne sirovine.

"Cilj nam je izvoz u Evropsku uniju i Rusku Federaciju, a za to je potreban kvalitetan proizvod i kao preduslov kvalitetna sirovina. Svakom ko želi da se bavi ili razvija postojeću proizvodnju stojimo na raspolaganju, za bilo koji oblik pomoći", naglasio je Bogdan.

Govoreći o otkupnoj ceni sirovog mleka, Bogdan je naveo da su proteini i masnoće u mleku dva bitna elementa za kvalitet sirovine, te i da se na osnovu toga vrši plaćanje.

"Korekcija cene nije vršena, a određene fluktuacije u određenim periodima godine su normalne", naveo je on.

Naglašavajući da potrošači trenutno mogu da uživaju u 60 mlečnih prozivoda, poput dugotrajnog mleka, jugorta, sirnih namaza, pavlake za kuvanje, a za sladokusce tu je čokolodno mleko sa ukusom jaffa keksa, Bogdan je naveo da je među strancima najomiljeniji proizvod-paprika u pavlaci.

"Sve moje kolege, a Megle posluje u više od 50 zemalja sveta, oduševljeni su tradicionalnim srpskim proizvodom- paprikom u pavlaci, tako da je to razlog, zbog kojeg verujem, da će se sigurno pojaviti na policama trgovinskih centara širom Evrope", rekao je Bogdan i podsetio da Megle trenutno izvozi u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta